Schiphol op de helft van het niveau van voor de pandemie2 min leestijd

Bus bij Departures 2 Amsterdam Airport Schiphol (Bron: Amsterdam Airport Schiphol)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het aantal vluchten neemt wereldwijd weer gestaag toe, ook in Nederland. Afgelopen maand mocht Schiphol weer zo’n 2,5 miljoen passagier verwerken, maar dat is nog steeds de helft van het niveau van voor de pandemie. Het aantal vrachtvluchten nam iets af, maar is nog steeds op een veel hoger niveau dan voor corona zijn intrede deed.

Weer meer passagiers op Schiphol

De Nederlandse nationale luchthaven Schiphol mocht in januari dit jaar weer zo’n 2,5 miljoen passagiers verwelkomen. In december was dat nog 2,8 miljoen passagiers, maar dat is ook een vakantieperiode. Alhoewel het afgelopen maand om bijna drie keer zoveel passagiers ging als vorig jaar januari is het niveau van voor de pandemie nog lang niet terug. In januari 2019 verwerkte de luchthaven namelijk meer dan vijf miljoen passagiers.

Het aantal vluchten van en naar Schiphol was iets meer dan 26.000. Dat is bijna 80% meer dan vorig jaar. Maar ‘slechts’ een kleine 30% minder dan voor de pandemie. Daaruit kunnen we de conclusie trekken dat de frequentie en het totale netwerk aan bestemmen al wat meer aantrekt.

De 2,5 miljoen passagiers afgelopen maand reisden van, naar of via Schiphol. Ruim 1,2 miljoen passagiers hadden een overstap op Schiphol. Dat is bijna 50%. Net geen 70% van de passagiers had een Europese herkomst of bestemming. De rest kwam van buiten Europa of reisde intercontinentaal. In de internationale telwijze worden overstappende passagiers overigens tweemaal geteld, namelijk zowel bij aankomst als vertrek. Het gaat in januari dus eigenlijk om 1,9 miljoen passagiers.

Recentelijk schreven we een handleiding voor de parkeeropties op Schiphol. Je lees in dit artikel alles over onze tips en aanbevelingen.

Flinke brandstofbesparing Schiphol door duurzaam taxiën
Toestel van Corendon op de luchthaven Schiphol (Bron: Schiphol)

Vrachtvluchten

Het aantal vrachtvluchten was afgelopen maand 1.830. Dat is een kleine 20% minder dan vorig jaar, maar respectievelijk 63% en 81% meer dan in 2019 en 2020. Het aantal vrachtvluchten heeft dus een flinke toename gekend gedurende de pandemie. Zo vervoerde ondermeer KLM bijvoorbeeld vaccins en ziekenhuisapparatuur om de pandemie te bestrijden. Het tonnage vervoerde vracht was in januari 122.553 ton wel iets lager dan vorig jaar, maar nog steeds hoger dan voor de pandemie.

Er is weer nieuws over het RTP-NL / Global Entry programma op Schiphol. Binnenkort kunnen Nederlandse paspoorthouders zich registreren voor versnelde grenspassage op Amerikaanse luchthavens. Je lees er alles over in dit artikel.

Schiphol

Tijdens de pandemie waren er dan wel minder passagiers, maar zat Schiphol niet stil. Zo werd er volop gebouwd aan de nieuwe Pier. Alhoewel opnieuw vertraging opliep door mogelijkheden met de hoofdaannemer. Ook kwamen er langzaam aan weer heel wat airlines terug op Schiphol. Denk onder meer aan Kuwait Airways, Air Canada en ook United komt weer vaker naar Amsterdam. Emirates vliegt zelfs weer met de Airbus A380 naar Schiphol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *