Spaar nu ook Miles met Flying Blue Cash&Miles5 min leestijd

Flying Blue kent diverse deelnemersniveau (Bron: Flying Blue)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Alweer in 2018 ging het Flying Blue programma flink op de schop. Zo introduceerde Flying Blue zogenaamde Experience Points en kwamen er nieuwe manieren om Miles te sparen. Ook werd het mogelijk gebruik te maken van Cash&Miles. Hiermee kun je aankopen doen in de Flying Blue shop, maar ook Reward tickets kopen. Sinds kort spaar je ook Miles als je gebruikmaakt van Cash&Miles bij Flying Blue. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Loyaliteitsprogramma

Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van onder andere KLM, Air France en Transavia. In 2018 introduceerde Flying Blue een vernieuwd programma. Zo kon je niet langer Award Miles sparen, maar waren het voortaan ‘gewoon’ Miles. Afhankelijk van de ticketprijs en Flying Blue status spaar je meer of minder Miles:

 • Flying Blue Explorer: 4 miles per €,
 • Flying Blue Silver: 6 miles per €,
 • Flying Blue Gold: 7 miles per €,
 • Flying Blue Platinum: 8 miles per €.
Dit zijn de statussen van Flying Blue (Bron: Flying Blue)
Foto: Flying Blue

Ook spaar je geen Level Miles of segmenten meer, maar enkel Experience Points (XP). Om een nieuwe status te behalen binnen het programma heb je de volgende hoeveelheid XP nodig:

 • Silver: 100 XP,
 • Gold: 180 XP,
 • Platinum: 300 XP.

Na elke kwalificatie begin je opnieuw met sparen.  Stel je hebt 100 XP behaald dan verdien je dus de Silver status. Vanaf dat moment spaar je dan door voor de Gold status. Behaal je die in dezelfde kwalificatieperiode van 12 maanden als de Silver status, dan krijg je de Gold status. Hiervoor heb je nog eens 180 XP nodig. Heb je meer XP verdiend dan je nodig hebt, dan neem je die mee naar het nieuwe jaar. De geldigheid van je status was overigens eerst 15 maanden, deze is recentelijk verkort tot 12 maanden.

American Express & Promo Awards

Ook veranderde het beloningssysteem bij de American Express Flying Blue Card. Het was niet langer mogelijk level Miles en segmenten te sparen. Afhankelijk van de kaart die je hebt spaar je 15, 30 of 60 XP per jaar dat je in het bezit bent van de Flying Blue American Express Card. Meer over de Flying Blue American Express Card, de soorten kaarten en hoe je deze kunt gebruiken samen met een Flying Blue status lees je hier en hier.

Flying Blue American Express, Flying Blue creditcard, American Express, creditcard miles, creditcard KLM, Air France-KLM
Foto: American Express

Cash&Miles

Het gebruik van Cash&Miles werd al in 2018 geïntroduceerd. Eerst kon je alleen Reward Tickets deels met Cash en Miles betalen. Dit wordt nu verder doorgetrokken naar alle soorten tickets. Het is dus ook mogelijk om je reguliere tickets gedeeltelijk te betalen met Miles. Het is daarbij handig te weten dat alle vluchten in aanmerking komen voor het betalen met Cash&Miles, ongeacht de gekozen route, cabine, reisklasse of uitvoerende luchtvaartmaatschappij. Als je deze maar boekt bij KLM of Air France.

KLM B777 Oranje Olympische Spelen
Foto: KLM

Het is al mogelijk om via de website van KLM of Air France tickets te boeken die je betaalt met Cash&Miles. Binnenkort zal dit ook mogelijk worden in de app van beide maatschappijen.

Betaal je ticket met Cash&Miles.
Foto: KLM

Of het per definitie voordeliger is om je ticket met Cash&Miles te kopen blijft de vraag. Ter illustratie het voorbeeld van een ticket naar New York halverwege maart 2022. Voor precies dezelfde vlucht zou je met Cash&Miles (wanneer je het maximale aantal Miles inzet) €462,84 en 26.400 Miles betalen. Wanneer je kiest voor een Reward ticket, dan betaal je 33.000 Miles en €194,84.

Een normaal ticket.
Een Reward ticket.

Gaat het dus om een kostenbesparing en heb je meer dan genoeg Miles op je Flying Blue-account, dan is het interessanter om voor het Reward ticket te gaan. Ben je geen grote Milesspaarder en wil je besparen op je ticket, dan is alles natuurlijk beter dan niets. Wil je echter Miles sparen (lees hieronder meer), dan kan dat niet bij een Reward ticket. In dat geval zou Cash&Miles een optie kunnen zijn, maar je betaalt veel Miles voor hetgeen je uiteindelijk terugverdient. Het loont dan wellicht om nog even wat Miles door te sparen en op een later moment in te zetten voor een voordelig Reward ticket.

Miles sparen

Flying Blue voert nog een andere verandering door ten opzichte van de eerdere voorwaarden van het boeken van tickets. Voorheen was het niet mogelijk Miles te sparen over het gedeelte dat je betaalt met Miles. Vanaf heden spaar je echter ook Miles over tickets betaald met Miles. In het voorbeeld van een reis naar New York (zoals hierboven in de afbeelding te zien) kan je dus alles met cash betalen, maar ook een deel met Miles. In beide gevallen spaar je evenveel Miles bij het Flying Blue programma.

Conclusie

Flying Blue voert enkele wijzigingen door in het gebruik van Cash&Miles. Je kunt voortaan voor alle soorten tickets, geboekt via de website of app van KLM of Air France, betalen met Cash&Miles. Dit betekent dat je deels met cash en deels met Miles betaalt.

Let echter op of dit in jouw geval loont:

 • Heb je weinig Miles en spaar je er weinig, maar wil je besparen op je ticketprijs, dan kan het aantrekkelijk zijn de ticketprijs te verlagen.
 • Heb je al genoeg Miles en gaat het je niet om die paar extra Miles op je account, dan kan een (Promo) Reward ticket voordeliger zijn om aan te schaffen dan het gebruik van Cash&Miles. Bij deze laatste optie betaal je relatief veel Miles voor een ‘kleine’ reductie van de ticketprijs.

Kies je voor de optie Cash&Miles voor je ticket, dan spaar je hoe dan ook voortaan Miles over je gehele ticket. Dus ook het gedeelte dat je met Miles hebt betaald. Dat is dus mooi meegenomen!

Bron & Beeldmateriaal: Flying Blue

Reacties

 1. JdV zegt

  Pfff. Best weer complex. En bovendien is het aanbod aan reward tickets, zeker in business class, de laatste tijd zeer beperkt.

 2. Frank zegt

  Vind het eigenlijk wel een mooie optie. Promo tickets in business zijn minder beschikbaar in een promodeal echter zie ik wel dat ik de laatste tijd minder miles kwijt ben voor een regulier reward ticket in business. Deze twee veranderingen geeft mij juist wel een positief gevoel. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat natuurlijk. Meer opties om bij Delta ( en andere Skyteam leden) FB tickets te boeken in het KLM systeem zou voor mij wel een verrijking zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *