Parkeren op Schiphol: dit zijn je opties9 min leestijd

3AB74063-A454-487B-A30D-9AF827B8C561

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De meeste Nederlanders zullen hun reis vanuit Schiphol starten. Alhoewel je natuurlijk gemakkelijk met de trein naar de Nederlandse nationale luchthaven reist, is er ook genoeg parkeergelegenheid. Maar het loont nog wel de moeite om vooraf uit te zoeken welke opties er precies zijn. InsideFlyer zet het in deze handleiding voor je op een rijtje.

Parkeren op Schiphol

Als je wil parkeren op of vlakbij Schiphol zijn er heel wat mogelijkheden. Natuurlijk kun je vlakbij de terminal parkeren, maar dat is natuurlijk niet goedkoop. Ook kun je wat verder weg parkeren, maar hoe kom je dan weer op de luchthaven? En moet je nu gebruikmaken van P1, 2, 3 of 6? Je kiest uiteraard de optie die bij jouw voorkeuren past. In dit artikel delen we een overzicht enkele mogelijkheden. Hopelijk helpt je het je om je volgende reis wat comfortabeler te starten (en te eindigen)!

In deze handleiding over parkeren op Schiphol zullen we de parkeeropties als volgt verdelen:

 • Parkeren op Schiphol,
 • Parkeren vlakbij Schiphol,
 • Andere opties dan Schiphol Parking,
 • Hotelovernachting inclusief parkeren en
 • Privium Parking (inclusief Valet Parking).

Parkeren op Schiphol

Voordat je weet waar je het best kunt parkeren is het handig om te kijken of je gaat voor kort of juist lang parkeren. Afhankelijk van hoe lang je weg bent zijn er namelijk verschillende opties.

Kort parkeren doe je het beste bij P1. Hier kun je zonder reservering tot 48 uur parkeren vlakbij het terminal gebouw. Er zijn hier ook laadpunten aanwezig voor elektrische auto’s. Ook zijn er parkeerplaatsen voor mindervaliden. Garage P1 beschikt over 3.900 parkeerplekken verdeeld over meerdere verdiepingen. Schiphol P2 is ook vlakbij het terminal gebouw, maar deze garage is op het moment gesloten. Naar verwachting wordt in 2023 het vernieuwde P2 geopend. Een parkeerplaats op P1 reserveer je via de website van Schiphol Parking. Langer parkeren op P1 is mogelijk, maar alleen met een reservering. 

Als je zelf je auto weg wil zetten zijn er ook nog andere opties vlakbij Schiphol. Een andere optie is parkeren bij een hotel op Schiphol of Valet parking (met of zonder Privium). Laatstgenoemde is meest comfortabele, maar ook de duurste keuze. Over beide opties lees je later in dit artikel meer.

Ingang van P1 Schiphol Parking (Bron: Schiphol Parking)
Ingang van Schiphol Parking P1 (Bron: Schiphol Parking)

Parkeren vlakbij Schiphol

Vooral als je wat langer weggaat is het niet nodig om op het vlieveld te parkeren. Je kunt dan ook kiezen voor een parkeerplaats vlakbij Schiphol. Kies je voor parkeren vlakbij Schiphol dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Op P3 Lang parkeren kun je zowel buiten als overdekt parkeren. De faciliteiten werd in 2019 nog helemaal vernieuwd. Er zijn 5.168 plekken de overdekte garage en 10.351 plaatsen op het parkeerterrein buiten. Er zijn ook parkeerplaatsen voor mindervaliden. Je dient minimaal 8 uur af te nemen. De maximale duur van parkeren is zes maanden. In het overdekte deel van P3 zijn ook twaalf laadpunten aanwezig voor elektrische auto’s. Zowel het overdekte deel als het parkeerterrein wordt 24 uur per dag bewaakt met videotoezicht. De P3 shuttlebus rijdt 24 uur per dag elke tien minuten en je staat in vijf minuten weer op Schiphol.

Een andere mogelijkheid is P4 Basic Parking. Deze parkeerplaats is iets verder weg dan P3, maar daarom ook wat goedkoper. Op P4 parkeer je niet overdekt. Er zijn 2.500 parkeerplekken en vier laadpunten voor elektrische auto’s. Mocht je auto hoger zijn dan 2 meter dan kun je hier ook parkeren. De P3 shuttlebus rijdt elk kwartier en je staat in tien minuten weer op Schiphol.

Een parkeerplaats op P3 of P4 reserveer je via de website van Schiphol Parking.

Medewerkers van Schiphol kunnen met de Schipholpas parkeren op P5 en P12. Vanaf P5 is het iets langer dan een kwartier met de fiets of bus naar Schiphol. Vanaf P12 is dit slechts vijf minuten. Deze parkeerplaatsen zijn alleen voor medewerkers van Schiphol te gebruiken en zijn alleen bedoeld voor zakelijke doeleinden.

“Er zijn in dit artikel geen prijzen opgenomen omdat deze kunnen wijzigen. Kijk op de website van Schiphol Parking voor de actuele tarieven.”

Ingang van Schiphol Parking P3 (Bron: Schiphol Parking)
Ingang van Schiphol Parking P3 (Bron: Schiphol Parking)

Andere opties dan Schiphol Parking

Natuurlijk hoef je niet voor een officiële parkeerplaats van Schiphol te kiezen. Er zijn diverse aanbieders die vlakbij Schiphol een parkeerplaats aanbieden. Dat kan best wat geld schelen. Het is echter wel belangrijk om de kwaliteit en veiligheid zelf te beoordelen (bijvoorbeeld op basis van reviews).

“Een tijd terug kwamen nog enkele onafhankelijke aanbieders minder positief in het nieuws omdat klanten klaagden over bijvoorbeeld beschadigde auto’s. Over het algemeen is de betrouwbaarheid via social media en reviews op Google Maps gemakkelijk te achterhalen.”

Een bekende aanbieder van parkeerplekken in Nederland is Q-Park. Het bedrijf biedt voor parkeren bij Schiphol een apart product, namelijk Park+Fly. Je parkeert bij Q-Park Spaarne Gasthuis in Hoofddorp of Q-Park Buitenplein in Amstelveen. De reistijd naar Schiphol vanaf de bushalte is bij beide parkeergarages 15 minuten. De transfer met het openbaar vervoer wordt vergoed door Q-Park. Let op de vertrek- en aankomsttijden van de bus, deze rijdt namelijk niet 24 uur per dag. Het boeken van een parkeerplaats doe je gemakkelijk via de website van Q-Park.

Hotelovernachting inclusief parkeren

Een andere, wellicht minder bekende, optie is parkeren bij een hotel. Sommige hotels bieden namelijk een overnachting inclusief parkeren in een package aan. En het kan zelfs voordeliger zijn om een overnachting te boeken inclusief parkeerplaats in plaats van enkel een parkeerplaats. Zo maak je je reis dus comfortabeler en goedkoper.

Enkele voorbeelden, het Ibis Schiphol Amsterdam Airport biedt een Park, Sleep & Fly package. In het package is een overnachting inbegrepen en de mogelijkheid om een voertuig tot maximaal drie weken te parkeren. Ook kun je gebruikmaken van de gratis shuttle die je snel weer naar de luchthaven brengt. De prijs van het package is beschikbaar vanaf zo’n € 100. Zou je bij Schiphol Parking drie weken parkeren dan ben je al snel meer dan € 100 kwijt en dan heb je geen overnachting. Onze review over dit hotel lees je hier.

Er zijn echter meer hotels die dit aanbieden. Zo geeft het Hilton Amsterdam Airport Schiphol ook de mogelijkheid om een Park-fly package te boeken. Bijvoorbeeld voor 4, 8, 15 of 21 dagen. Het voordeel van dit hotel is dat het vlak naast het terminal gebouw is gelegen en de parkeerplaats zich onder het gebouw bevindt. Het package is overigens wel een stuk duurder dan bij het Ibis. Maar Hilton is natuurlijk ook een ander type hotel. Het Mercure Hotel Amsterdam West bood voorheen ook een parking package aan, maar dat is helaas niet meer het geval.

Indien je gebruikmaakt van parkeren in combinatie met een hotelovernachting spaar je natuurlijk ook punten bij het betreffende loyaliteitsprogramma. Een andere mogelijkheid is om juist je punten in te zetten om de overnachting en parkeerplaats te bekostigen.

Vooraanzicht van het Hilton Amsterdam Airport Schiphol hotel (Bron: Hilton)
Vooraanzicht van het Hilton Amsterdam Airport Schiphol hotel (Bron: Hilton)

Privium parking

Schiphol biedt met het Privium lidmaatschap een aantal voordelen. Afhankelijk kan je lidmaatschap (Basic of Plus) maak je gebruik van snellere grenspassage en toegang tot de Privium lounges. Als Privium Plus lid profiteer je ook van speciale parkeermogelijkheden.

Parkeer bijvoorbeeld in garage Privium 1 en je staat binnen no-time bij de check-in balie. Privium 1 bevindt zich in P1 en is bedoeld voor kort parkeren (tot 72 uur). Langer parkeren kan in Privium 3 in P3. Daar is ook een gratis shuttle bus beschikbaar die je weer naar de luchthaven brengt. Het voordeel van Privium is dat je vooraan parkeert. Voor Privium 3 betekent dat ook dat je vlakbij de shuttlebus parkeert.

Naast Privium 1 en 3 is er nog Privium Excellence. Hier zijn 400 plekken beschikbaar exclusief voor Privium leden. De parkeerplaatsen zijn allemaal overdekt en extra breed. Het opladen van elektrische auto’s is ook mogelijk. Je loopt vanuit deze parkeergarage zo het terminal gebouw in. Privium Excellence beschikt tevens over parkeerplekken voor mindervaliden. Je kunt hier zowel lang als kort parkeren, echter is dit wel een duurdere optie in vergelijking met de andere mogelijkheden bij Schiphol Parking.

Valet parking is ook beschikbaar voor Privium Plus leden. Dit doe je bij Privium 6 Valet of Privium Terminal Valet Parking. Bij laatstgenoemde optie parkeer je letterlijk voor de deur van het terminal gebouw (tussen Vertrekt 2 en 3). Dichterbij kan niet. Privium 6 is iets verder weg, maar je staat nog steeds in no-time in het terminal gebouw. Als je gebruikmaakt van Valet parking wordt je auto door medewerkers van Schiphol Parking elders geparkeerd, je levert dus je autosleutels in. Bij terugkomst staat je auto weer op je te wachten. Je kunt bij de boeking kiezen voor allerlei extra’s. Zo kan je auto gewassen afgeleverd worden bij aankomst en kun je zelfs een bloemetje naar de thuisblijvers laten sturen.

Overigens kun je ook als je geen lid van Privium gebruikmaken van de twee genoemde Valet parking opties. Privium Parking en Valet Parking boek je eenvoudig via de website van Schiphol Parking.

Privium leden kunnen ook parkeren bij Privium 1 (Bron: Privium op Facebook)
Privium leden kunnen ook parkeren bij Privium 1 (Bron: Privium op Facebook)

Reserveren en betalen

Je kunt je parkeerplaats het beste vooraf reserveren. Dan ben je over het algemeen verzekerd van een plek. Dit doe je via de website van de door jou gekozen aanbieder. Bij sommige garages is het ook mogelijk om zonder reservering te parkeren. Maar dan ben je altijd duurder uit. Dit is dus niet aan te raden. Je kunt overigens voor een toeslag van € 5 een annuleringsverzekering bij Schiphol Parking afsluiten. Mocht je om welke reden dan ook geen gebruik maken van je reservering dan krijg je alsnog je geld terug (met uitzondering van de toeslag).

Het is bij Schiphol Parking ook mogelijk om toegang tot de Privium lounges bij te kopen. Je koopt een Privium Lounge Access Voucher voor € 40 per persoon. Als je dit vaker doet is het uiteraard goedkoper om een lidmaatschap te nemen.

Bij Schiphol Parking kun je betalen met iDeal, VISA, MasterCard en American Express. Bij Q-Park betaal je met iDeal, VISA of MasterCard. Boek je een parkeerplek bij een hotel dat is de betaalmethode afhankelijk van wat de vestiging accepteert. Informeer daarvoor bij het hotel. Echter zullen hotels zowel pinpassen als de meest voorkomende creditcards accepteren.

Conclusie

Wat parkeren betreft is er heel wat te kiezen op Schiphol. Hopelijk helpt deze handleiding je op weg. In dit artikel zijn bewust geen prijzen benoemd bij de verschillende opties omdat deze kunnen wijzigen. Kijk daarvoor op de genoemde websites. Wel is er aangegeven welke opties goedkoper, of juist duurder zijn. Maar de algemene stelregel is hoe dichterbij het terminalgebouw hoe duurder.

De absolute tip is om je parkeerplaats te combineren met een hotelovernachting. Met zo’n package heb je vaak een goede deal en begin je je reis comfortabel. Bovendien verdien je punten bij het betreffende loyaliteitsprogramma of kun je juist punten gebruiken om te betalen.

Reacties

 1. Boudewijn zegt

  Informatie is niet helemaal correct. P1 voor Privium kan zolang je wil (in elk geval langer dan 3 weken), en is niet duur. Hier in november 2021 nog 3 weken gestaan voor 135 euro.

 2. Milo zegt

  De informatie is achterhaald. Mercure hotel Amsterdam west biedt het sleep park fly pakket niet meer aan.
  (gestopt ergins in 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *