Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Een documentaire die via crowdfunding gefinancierd hoopt te worden, wil de kijker laten meekijken in de keukens van de luchtvaart.
Miljoenen passagiers stappen dagelijks op een vliegtuig. En een groot deel van die passagiers krijgt tijdens hun vlucht een snack of maaltijd aangeboden. Die maaltijden kunnen heel divers zijn. Van kreeft en kaviaar, overgoten met de fijnste champagnes in First, tot een wat onbestemd prakje dat voor pasta moet doorgaan bij een chartermaatschappij in Economy.
Het lijkt zoiets vanzelfsprekend dat veel mensen niet meer stilstaan bij hoe die maaltijd precies bij hen terecht gekomen is. En toch zit er daar een hele industrie achter. Nik Loukas, die sinds een aantal jaren de website inflightfeed runt, hoopt met zijn documentarie “The Inflight Food – It’s Not Just Plane Food”, dit onderdeel van de luchtvaart wat meer te belichten. Alle foto’s bij dit artikel komen trouwens van zijn website.
We contacteerden Nik voor een klein interview en begonnen met de voor de hand liggende vraag: hoe raakt iemand geïnteresseerd in airline catering:
Nik: “Ik hou van vliegtuigen én van lekker eten. Dus eigenlijk is dit een combinatie van mijn twee favoriete zaken. Maar ik vind het ook boeiend te zien hoe cateringbedrijven erin slagen ons in de lucht te voeden. Passagiers staan er niet bij stil wat er bij komt kijken om het dienblad te vullen.
Hello Kitty!
In zijn zoektocht naar de beste, origineelste maaltijd aan boord bestelde Nik ook al eens de Hello Kitty maaltijd aan boord van het Taiwanese Eva Air.
Nik: “Ik moest deze gewoon eens proberen, maar bestierf het bijna van schaamte. De crew liep rond met het dienblad en was duidelijk op zoek naar een kind. Ik stak ietwat verlegen mijn hand op en zei dat ik wel degelijk die maaltijd besteld had. De crew was aanvankelijk verward en wist eerst niet hoe te reageren, maar zag uiteindelijk wel het grappige van de hele situatie. De passagier naast mij begreep er echt niets van en blijf mij de hele tijd verbluft aanstaren!”
Het is natuurlijk niet altijd even lekker wat je aan boord geserveerd krijgt, en de crew attitude kan soms ook heel wat verschil maken:
Nik: “Ik hou van de catering aan boord van Turkish Airlines, maar de service zelf wil al wel eens tegenvallen. Maar de ergste maaltijd die ik ooit voorgeschoteld kreeg was een voorbestelde maaltijd bij Ukrainian. Het moest een kipburger voorstellen maar ik ben er nog altijd niet uit wat het precies was.”
Help zelf mee.
Nik nodigt ook iedereen uit om zijn of haar verhaal over een speciale of memorabele inflight maaltijd te delen met de makers van de documentaire. Wie weet wordt die anekdote dan ook opgenomen in de film.
De documentaire wordt via crowdfunding op Indiegogo gesponsord. Op dit moment, met nog zo’n week te gaan, zijn de nodige fondsen al voor 70% binnen. Wie sponsort mag, naargelang het bedrag, zich aan bepaalde perks verwachten. Dat gaat van een vermelding op de website voor de kleinere donateurs, tot een uitnodiging op de set of de kans om zelf te figureren in de documentaire.
Eens de documentaire afgewerkt is, zijn de makers van plan om ermee te toeren langs Europese film- en documentairefestivals. Daarnaast wordt ze ook uitgebracht op blu-ray.
Alias zegt
Op dit moment van schrijven is de situatie anders: 29% of €9,800. Reden: een verdachte donatie van € 4.000 die momenteel door IGG is vastgehouden en onderzocht wordt. Kunnen organisaties zoals Inside Flyer en/of Frequent Traveler University niet wat financiële steun bijdragen?
Steven Tor zegt
Inderdaad, het lijkt alsof een flauwe grappenmaker een valse donatie gedaan heeft, wat spijtig! Insideflyer.nl is helaas niet kapitaalkrachtig genoeg om dit project te steunen, maar ik heb zelf wel al een storting gedaan. Als onze lezers elk 1 of enkele euro’s storten, dan is de financiering in een mum van tijd rond.