Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Ga je naar de VS? Lees dan ook ons artikel met een uitleg over ESTA, het Visa Waiver Programma van de VS.
Voor veel mensen lijkt het nog steeds zo dat reizen naar de Verenigde Staten alleen kan als je een heel groot (reis)budget hebt. Een citytrip naar New York hoeft echter niet veel meer te kosten dan een weekje all-in naar Torremolinos of Antalya. Ik graag de verschillende mogelijkheden uiteen zodat je een duidelijk zicht krijgt hoe diep je in je buidel moet tasten voor een citytrip naar New York City. Waar je slaapt is natuurlijk iets waarin je zeer uiteenlopend kan beslissen, wat voor jou de beste optie is (verder meer). De grootste kost is je vliegticket. Want zonder vliegtuig is een citytrip naar NYC natuurlijk onmogelijk.
Vliegtickets
Rechtstreeks vliegen naar New York kan vrij eenvoudig vanuit Brussel of Amsterdam. Vluchten met een tussenstop zijn vaak enkele euro’s goedkoper (maar kunnen ook duurder zijn), maar houd er rekening mee dat tijdens een citytrip van enkele dagen, tijd een belangrijke factor is. Een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar JFK kun je in de winter- en herfstmaanden al snel vinden voor 450 à 550 euro per persoon. Tel daar voor een retourtje in de zomer zo’n 150 à 200 euro bij op. Probeer te letten op verschillende promoties die het hele jaar door kunnen voorkomen. Kijk daarvoor zeker eens op ons forum.
Vanuit België of Nederland naar New York
Op de nationale luchthavens van Zaventem en Schiphol zijn er heel wat luchtvaartmaatschappijen die, vaak dagelijks en rechtstreeks, naar New York vliegen. De meeste van hen landen op de grootste luchthaven van de stad, John F. Kennedy Airport (JFK), al zijn landingen op La Guardia of Newark ook mogelijk. De normale vluchttijd bij een rechtstreekse vlucht tussen Brussel en New York is zo’n 8 uur en 30 minuten. Bij het terugkomen ben je ongeveer 7 uur en 30 minuten onderweg.
Met welke maatschappijen kan je vliegen?
In Brussel kan je kan ondermeer kiezen voor de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en United Airlines, maar ook Brussels Airlines steekt de oceaan over. Deze airlines vliegen (bijna) dagelijks rechtstreeks naar The Big Apple. Andere maatschappijen naar New York vanuit Brussel zijn KLM, Air France, Jet Airways, Lufthansa.
Vanuit Amsterdam vlieg je naar New York met onder andere home-carrier KLM, Delta, US Airways of United.
Vele andere Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen ook vanuit Brussel of Amsterdam naar New York, maar doen dit niet non-stop. Houd er rekening mee dat je op deze manier vaak enkele uren langer onderweg bent en dat een tussenstop niet automatisch wil zeggen dat je goedkoper vliegt dan met een rechtstreekse verbinding.
Kijk zeker ook eens naar de prijzen van prijsvechter Norwegian die goedkope tickets naar New York in de aanbieding heeft. Enig nadeel is dat de maatschappij niet vliegt vanuit Brussel of Amsterdam maar bijvoorbeeld vanuit London.
Overnachten
Overnachten in New York City kan eigenlijk op drie verschillende manieren.
Klassiek: Een Hotel
De duurdere optie. Wil je geen gedoe of ben je niet avontuurlijk aangelegd, kies dan misschien het beste voor de klassieke overnachting. Logeren in New York City is niet goedkoop, maar ook zeker niet perse duurder dan de hotels in pakweg Londen, Parijs of Barcelona. Wil je een degelijk hotel (**) op een locatie ergens in Manhattan, dan reken je toch snel op minimum 175 euro per tweepersoons-kamer (voor 2 personen) zonder ontbijt. Voor sommige hotels in bepaalde wijken als China Town, of iets verder weg van Manhattan duik je als je geluk hebt al in bed voor minder dan 100 euro per kamer. Deze hotels kan je echter op één hand tellen. Speelt geld geen rol, dan heb je het erg makkelijk in New York. Schrik er niet van als je op bepaalde drukke momenten geen kamer kan vinden onder de 250 euro/dag. Boek je kamer vroeg (maar ook niet langer dan 5-6 weken)!
Budget: In een Hostel
Een goedkopere oplossing. Reis je alleen naar The Big Apple, dan is het vaak zeer voordelig om een bed te boeken op een slaapzaal in een hostel. Eénpersoons-kamers zijn er praktisch niet te vinden in New York City, waardoor je als single reiziger in een hotel meestal niet anders kan dan de prijs van een tweepersoons-kamer neer te tellen.
Een bed in een slaapzaal (8 personen) kan je vinden voor minimum 30 euro per dag in de goedkoopste hostel, en 50 a 70 euro per dag in de iets betere prijsklasse. Denk eraan dat je weinig of geen privacy hebt in een hostel. Je slaapt samen met andere (onbekende) mensen, je deelt vaak een keuken waar je zelf je potje kan klaarmaken en er zijn bijna altijd gemeenschappelijke douches en toiletten. Voordeel is dan wel weer dat er andere reizigers zijn waar je gemakkelijk sociale contacten mee kan leggen en zo misschien samen met een Braziliaan of Japanse backpacker de stad kan ontdekken.
Alternatief: Op de Bank
Kan gratis. Het fenomeen Couchsurfen is de laatste jaren over de ganse wereld bekend geworden. Ook in een metropool als New York City zijn er duizenden mensen (van alle leeftijden en lagen van de bevolking) die een profiel hebben aangemaakt in de loop der jaren op de website.
De bedoeling is simpel: mensen die een extra zetel in de woonkamer hebben staan, een logeerkamer extra of een plaats op de grond voor een luchtmatras bieden die gratis aan via de CS-website. Deze locals kennen meestal ook die leuke bezienswaardigheden van de stad en kunnen je zelfs meenemen op kroegentocht als ze daar de tijd en zin voor hebben.
Gouden regel is dat er nooit geld mag gevraagd worden voor de overnachting(en), maar dat je bijvoorbeeld van je thuisland een klein cadeautje zou meebrengen, of dat je een typische maaltijd klaarmaakt voor de host. Deze unieke ervaring is echt een heel leuke (en bovendien gratis) manier om NYC te leren kennen vanuit een ander perspectief als de gewone toerist.
Let er wel op dat je voldoende voorbereiding in acht neemt. Er zijn tienduizenden hosts in New York, maar een tienvoud aan surfers. Begin op tijd aan je zoektocht naar een geschikte slaapplaats.
Eten en Drinken
Persoonlijk zou ik aanraden om geen ontbijt te nemen in je hotel. Er zijn honderden lekkere en gezellige diners en koffiebars in New York waar je 247/7 de lekkerste pancakes met worst of spek (8 dollar), Belgian waffles met maple syrup (7 dollar) of Eggs Benedict (10 dollar) kan eten voor weinig geld. Je betaalt 2 dollar voor koffie die vriendelijke waitresses dan het hele ontbijt gratis bijvult.
Voor je middag of avondmaal kan je natuurlijk terecht in één van de ontelbare hamburger en hotdogtenten die de stad rijk is. Je kan er fastfood ketens als MacDonalds vinden, en natuurlijk ook Burger King, Wendy’s, Subway, Kentuck Fried Chicken, TGI Friday, enz… De prijzen van burgers en menu’s zijn over het algemeen zo’n 15% goedkoper dan zoals wij die kennen in België en Nederland.
Uitgebreider eten kan eventueel in Applebee’s, een keten waar je Amerikaanse gerechten kan vinden. Salades, pasta, tortillas, burgers en ribs vormen de basis van het concept van deze restaurantketen (reken voor een pasta of hamburger met frieten zo’n 15 dollar). Bestel je een frisdrank, dan komen ze die vaak gratis enkele malen bijvullen (free refill). Als je bediend wordt, houd dan rekening in je budget met een fooi!
Vervoer
Taxi’s
Als we het over New York hebben denken we meteen aan zijn Yellow Cab. Ze zijn er overal, werken de klok rond en ze zorgen ervoor dat je snel op je bestemming raakt als je in een haast bent.Als je enkele tips in acht neemt is het een makkelijk vervoersmiddel. De gele taxi’s zijn gereguleerd en ze hebben standaard tarieven. Hou zeker een oogje in het zeil op de meter en neem enkel een officiele gele taxi.
Tarieven
De meter zal steeds beginnen bij 2,50 dollar, plus een toeslag van de New York State Tax van 0,50 dollar. Voor iedere 1/5 mijl (ongeveer 325 meter) komt daar 0,50 dollar bij. Ook wanneer de taxi 60 seconden stil staat komt er 0,50 dollar op de meter bij. Tussen 20u en 06u is er ook een toeslag van 0,50 dollar. Er is een toeslag van 1 dollar op weekdagen tussen spitsuren 16u en 20u. Voor de rit van en naar JFK telt men 52 dollar zonder tol en naar La Guardia moet men 28 dollar betalen zonder tol. Je kan contant betalen of met de kredietkaart. Vergeet niet om een fooi te geven (prijzen begin 2014).
In New York kan je ook gebruik maken van de taxidienst Uber.
Metro
New York heeft meer dan 400 kilometer metrolijnen. Het is je ideale vervoersmiddel als je enkele dagen komt city-trippen in New York. Een single rit op een Metrokaart met tegoed kost ongeveer 2,50 dollar (2014). Maar en zijn ook enkele andere opties:
- Één enkele rit kost je 2,75 dollar.
- Koop je een metrokaart (leeg 1 dollar, maar je kan ze achteraf opnieuw gebruiken) dan kan je kiezen welk bedrag je op de kaart zet. Bij 10 dollar of meer krijg je 5 procent extra tegoed. Bij een metrokaart kost elke rit 2,50 dollar. Je kan met meerdere personen reizen op 1 kaart.
- De Unlimited Ride Metro Card voor een hele week, 7 dagen, kost 30 dollar.
- De Unlimited Ride Metro Card voor een hele maand, 30 dagen, kost 112 dollar.
Blijf je maar enkele dagen in NY, dan koop je best een metrokaart die je dan op kan laden voor bijvoorbeeld 20 dollar. Je kan altijd extra geld op de kaart zetten indien nodig.
Ben je geïnteresseerd in New York City? Hou dan zeker IkVliegVeel.com in het oog de volgende dagen en weken voor enkele aansluitende artikels en tips over goede deals.
Maanio zegt
Douane op JFK is geelektroniseerd. Deze zomer was ik binnen 5 minuten van het vliegtuig bij de bagage
Quds zegt
Mocht je niet rechtstreeks vliegen, vlieg dan na de overstap op LGA (La Guardia) en zorg dat je een raamstoel aan de linkerzijde hebt. Bij nadering van het vliegveld vlieg je dan immers prachtig langs Manhattan en de rit naar de stad is ook korter (en goedkoper) vanaf la Guardia (bus/Metro).
Chek lap kok zegt
The B-Hostel in het hippe Williamsburg is een cheapy aanrader!
Chek lap kok zegt
Korean food in koreantown where else 😉 naast de empire state building, super lekker en betaalbaar!