Bestemmingstips: Mijn reis door Vietnam5 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De eerste dagen van mijn lange reis bracht ik door in Vietnam. In 10 dagen reisde ik van het zuiden naar het noorden van dit mooie land en bezocht daarbij de belangrijkste toeristische attracties. Ik zou Vietnam willen indelen in drie gedeeltes, het zuiden met Ho Chi Minhstad als uitvalsbasis, het midden met badplaatsen als Na Trang en Da Nang van waar je mooie excursies kunt maken naar nabijgelegen bezienswaardigheden en het noorden met Hanoi als hoofdstad. Helaas kon ik tijdens deze reis niet alles bezoeken wat ik wilde, ik moest keuzes maken. In dit artikel hoop ik je een aantal tips te kunnen geven voor een bezoek aan Vietnam.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een lange reis door Azië en Oceanië. Lees hier en hier meer over deze reis.

Ho Chi Minhstad

Laat in de avond kwam ik aan op de luchthaven van Ho Chi Minhstad. Alhoewel je tegenwoordig een e-visum kunt aanschaffen, duurde het toch nog wel een tijdje voordat ik door de immigratie was. Je moet namelijk eerst in de rij gaan staan om een visa on arrival op te halen om vervolgens in een andere rij te gaan staan voor een stempel.

De komende vier nachten zou ik doorbrengen in het Sunland Hotel Ho Chi Minh City. Van dit hotel kun je hier een review lezen. Dit hotel ligt op een prima locatie en op ongeveer 10 minuten lopen ben je op de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ga zeker naar de lokale markt voor enkele Vietnamese lekkernijen.

Ho Chi Minhstad is een erg drukke stad met veel toeterende auto’s en bromfietsen. Leuk weetje trouwens: in Vietnam zijn in totaal meer dan 8 miljoen bromfietsen. Dit is het vervoermiddel van de locals om snel door al het verkeer te komen. Het centrum is echter prima te verkennen door een mooie wandeling te maken langs de mooie oude gebouwen.

Hou je niet van het drukke stadsleven? Maak dan een dagexcursie naar de nabijgelegen Makong Delta. Dit kan ik trouwens aan iedereen aanraden! Tijdens deze trip zie je veel architectuur, dieren en mooie natuur.

Da Nang en omgeving

Naast grote steden en bezienswaardigheden heeft Vietnam ook badplaatsen met mooie stranden. Na Trang en Da Nang zijn erg populair voor een strandvakantie, ook voor de lokale bevolking. Ik heb besloten om naar Da Nang te gaan. Onderstaande foto is genomen vanaf het A La Carte Beach Hotel Da Nang.

strand, da nang, vietnam
Het strand van Da Hang gezien vanaf het A La Carte Beach Hotel.

Da Nang is dus een prima strandbestemming en is de laatste jaren vooral in aanbouw. De stad biedt ook mogelijkheden tot dagexcursies. Zo kun je op nog geen 10 minuten rijden de Marble Mountains bezoeken.

marble mountains, da nang, vietnam
Breng zeker een bezoekje aan de Marble Mountains voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

Op een paar uur rijden kom je twee populaire plaatsen tegen, namelijk Hoi An en Huë. Hoi An lijkt erg veel op Venetië en is erg toeristisch. Ik hou erg van architectuur en besloot daarom om naar Huë te gaan. Deze plaats is nog niet heel erg toeristisch, maar is zeker de moeite waard.

huë, vietnam, architectuur
Huë is nog niet zo toeristisch en je vindt er prachtige architectuur.

Ha Long Bay

Dit is ongetwijfeld de populairste attractie van Vietnam. Deze baai met mooie uitzichten ligt ongeveer 400 kilometer ten oosten van Hanoi. Een dagexcursie vanuit Hanoi is weliswaar mogelijk, maar dit is een kort bezoekje en je zit meer dan de helft van de tijd in de bus. Zelf ben ik gegaan voor een tweedaagse excursie. Ik kreeg hierbij behoorlijk veel te zien van de baai. Voor deze trip betaalde ik ongeveer € 100,- en dit was inclusief eten op de boot met eigen slaapkamer op de boot! Gedurende deze dagen heb ik veel foto’s gemaakt, maar ik kan ze helaas niet allemaal met jullie delen. Onderstaande foto is gemaakt op Titop Island.

ha long bay, vietnam
De Ha Long Bay gezien vanaf Titop island.

Dit eiland moet je zeker bezoeken tijdens je excursie naar de Ha Long Bay. Naast een prachtig uitzicht over de baai is er ook strand en vind je er souvenirwinkeltjes. Later die middag konden we ook nog kajakken en zag ik de baai weer vanaf een heel ander punt. Zoals op onderstaande foto is te zien, zat het weer gelukkig erg mee!

vietnam, trip report, hoogtepunten

Waar je zeker ook naar toe moet gaan zijn de Sung Sot grotten. Wij sloten die avond af met een uitstekend diner op onze cruise en genoten daarbij van een schitterende zonsondergang.

zonsondergang, ha long bay, vietnam

Hanoi

Hanoi is de tweede grootste stad van Vietnam en is sinds de hereniging van Vietnam op 2 juli 1976 de hoofdstad van het land. Het is een prima plek om even bij te komen van je lange vlucht als je net aan bent gekomen. Je vindt er veel politieke en historische gebouwen zoals het presidentieel paleis en het Opera House.

hanoi, vietnam

In het Hilton Garden Inn, het hotel waar ik verbleef, heb ik een dagexcursie geboekt om zo veel van de stad te kunnen zien. Ik vond vooral een bezoekje aan de Hoa Lo Prison indrukwekkend. In deze voormalige Franse gevangenis, dat nu een museum is, kom je veel te weten over de geschiedenis van het land en de onafhankelijkheidsoorlog. Ook de gids kon mij hier veel over vertellen.

Reizen binnen Vietnam

Vietnam is een uitgestrekt land en afstanden tussen de belangrijkste plaatsen zijn groot. Het vliegtuig is dan ook het populairste vervoermiddel binnen Vietnam. Vietnam Airlines biedt veel directe vluchten aan, maar bij het zoeken naar vliegtickets viel me op dat deze vluchten relatief duur zijn. Bovendien spaar je niet eens miles op de laagste boekingsklassen van veel frequent flyer programma’s binnen SkyTeam.

Er is de laatste jaren echter een groeiende markt in low-cost vluchten in Vietnam. De twee belangrijkste airlines zijn Jet Airways Pacific en Viet Jet. Met beide maatschappijen heb ik een vlucht gehad. Ik was vooral positief over de uitstekende service en prijs-kwaliteitsverhouding van Viet Jet. Voor een kleine meerprijs kun je een SkyBoss seat kiezen. Hierdoor heb je extra beenruimte en mag je 1 stuk ruimbagage inchecken van 20 kg. Voor een paar euro selecteerde ik bij het boeken van de vlucht een menu en dit eten smaakte goed. Ook heb je met dit SkyBoss tarief toegang tot de lounges van Vietnam Airlines, en dat voor een kleine meerprijs op een binnenlandse vlucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *