Bestemmingstips: Californië – Ontdek Silicon Valley in één dag9 min leestijd

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens mijn trip in het voorjaar naar Californië maakte ik een korte rondreis tussen San Francisco en Yosemite National Park. In deze tripintroductie kun je lezen hoe ik de trip heb voorbereid. Er is uiteraard ontzettend veel te doen in Californië, dus genoeg keuze. Zelf koos ik ervoor om eens op zoek te gaan naar Silicon Valley. Wat is er eigenlijk te zien van de tech-reuzen die hier gevestigd zijn. En is er voor een toerist wat te doen, of is het gewoon een naam? In deze bestemmingstips hoop ik je enkele Silicon Valley tips te geven van dit gebied.

Silicon Valley

Wat is eigenlijk Silicon Valley. De silicium vallei, wat is dat dan? Van oorsprong verwees de naam Silicon Valley naar de productie en innovatie van siliciumchips. Dit zijn chips die gebruikt worden om bijvoorbeeld een computer, mobiele telefoon of auto aan de praat te krijgen. Ook vind je tegenwoordig chips in bijvoorbeeld je betaalpas of lampen. Allemaal gemaakt van siliciumchips die haar oorsprong dus kent in Silicon Valley. Grote internationaal bekende bedrijven zijn in dit gebied gevestigd met hhun hoofdkantoor. Denk hierbij aan bedrijven zoals Apple, Google, Twitter, Facebook, Intel, McAfee en Hewlett-Packerd. Tegenwoordig staat het gebied bekend om zijn hoge innovatiegehalte in combinatie met vooraanstaande universiteiten en grote tech-bedrijven.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
Een deel van Silicon Valley

Het gebied strekt zich uit van San Francisco in het noorden tot aan San Jose. In dit gebied zijn de volgende steden gelegen; Palo Alto, Santa Clara, Milpitas, Mountain View, Sunnyvale, Los Gatos, Fremont en Saratoga.

Bezoeken

Silicon Valley is eenvoudig te bereiken en bezoeken. Neem het vliegtuig en ga naar San Francisco of San Jose. Vanuit daar huur je een auto en rijden maar. Natuurlijk komt er iets meer bij kijken, maar het is vrij eenvoudig. Vele maatschappijen vliegen normaal gesproken naar San Francisco. Op het moment van schrijven is het echter haast onmogelijk het land binnen te komen vanwege het Coronavirus. KLM heeft rechtstreeks verbindingen vanuit Amsterdam naar San Francisco, evenals het zuidelijker gelegen Los Angeles of Las Vegas in het oosten. Ook Delta, American Airlines, United Airlines en Air France vliegen vanuit deze regio naar Amsterdam ofwel met een overstap elders.

Voor het huren van een auto zijn ook verschillende mogelijkheden. Zo kun je rechtstreeks bij een van de vele verhuurbedrijven huren. Ook kun je ervoor kiezen dit te doen via een boekingsbedrijf zoals Rentalcars of bij bijvoorbeeld een pakketreis. Hierbij kun je weer denken aan de Package Deals van KLM. Zorg dat je altijd een goede verzekering afsluit voor de huurauto. Dat kan via bedrijven zoals Rentalcars. Ben je in het bezit van een American Express Platinum Card en heb je de huurtauto betaald met deze kaart dan ben je al verzekerd. Meer daarover kun je hier lezen. Nog geen American Express Card, check dan zeker dit artikel eens.

Flying Blue American Express, Flying Blue creditcard, American Express, creditcard miles, creditcard KLM, Air France-KLM

Verblijven

In het Silicon Valley gebied zijn voldoende plekken om te verblijven. Zelf verbleef ik in Sunnyvale in het Holiday Inn Express & Suites. Daarover later een review op InsideFlyer. Je kunt kiezen uit een groot scala aan soort hotels, hostels of B&B’s. Zelf koos ik voor een wat centralere plek, zodat ik gemakkelijk Silicon Valley kon bezoeken. Sunnyvale is centraal gelegen in dit gebied.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag

Route bepalen

Bij het bepalen van je route moet je rekening houden met een aantal zaken. Hierbij enkele Silicon Valley tips.

 • Wil je iets van binnen bezoeken, check de openings- en sluitingstijden,
 • Hoeveel tijd heb je ergens nodig om te bezoeken?
 • Hoe zit het met parkeren?
 • Zaterdag en zondag is een en ander gesloten.

Zelf bezocht ik het gebied op een zondag. Een aantal zaken was dus gesloten, maar het heeft ook zijn voordeel. Zo hoef je op verschillende plekken geen parkeergeld te betalen. De Stanford University is ‘dicht’ dat wil zeggen dat er geen lessen zijn en het dus wat gemakkelijker is om rond te wandelen, en parkeren! In het weekend is het overigens sowieso gemakkelijker door het gehele gebied te rijden. Geen files en druktes, ideaal!

Ik had een route bepaald, maar die heb ik aangepast. Dit omdat sommige bezoeken langer duurde dan in eerste instantie verwacht. Of Silicon Valley dan ook in één dag lukt is afhankelijk van de dag, drukte en hoe lang je ergens blijft. Op zondag was bijvoorbeeld het Intel Museum nabij San Jose dicht, wil je dit bezoeken dan heb je zeker 1-2 uur extra nodig.

Uiteindelijk heb ik de onderstaande route afgelegd:

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
De route door Silicon Valley

Stanford

De dag moet je zeker beginnen op de Standford University. Een grote campus met mooie gebouwen die wel wat Spaans-Portugeese architectuur kennen. Van prachtige parken tot leuke koffietentjes en een leuke bibliotheek kom je hier tegen. Bij het sportcentrum zijn ook altijd wel mensen flink hun krachten aan het tonen. Ben je bij Stanford, ga dan ook zeker naar de Hoover Tower. Een mooie toren gebouwd in opdracht van Henry Hoover. Koop een kaartje en ga met de lift naar boven waar je een schitterend uitzicht over de campus als ook over het grotere gebied van Silicon Valley hebt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom de campus is voldoende parkeergelegenheid. Maar van horen zeggen is het door de weeks erg lastig een parkeerplek te vinden, houd hier dus rekening mee. Vanaf Stanford kun je enkele kleinere locaties gemakkelijk bezoeken. Bezoek zeker even de Hewlett Packard Garage. Dit is de plek waar het allemaal begon voor Silicon Valley. De heren Hewlett en Packerd zijn hier begonnen met het maken van wetenschappelijke instrumenten. Hun eerste doorbraak was met een oscillator die in opdracht van Walt Disney Studios gemaakt werd. Zij gebruikte dit bij de soundtrack van Fantasia. Bij het huis is verder een gedenkteken te vinden die het begin van Silicon Valley kenbaar maakt.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
Hewlett Packard Garage in Palo Alto

Ook nabij Stanford is het Nicola Tesla beeld. Tesla is de uitvinder van de wisselstroomgenerator en wisselstroomelektromotor.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
Beeld van Nicola Tesla in Palo Alto

Na een bezoek aan Stanford, de garage en het beeld is het tijd om wat te lunchen in Palo Alto. Een leuk klein stadje met verschillende leuke barretjes om wat te eten en drinken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tech-giganten

Op de lijst met Silicon Valley tips mogen deze zeker niet ontbreken. Na een goede lunch in Palo Alto is het tijd om op bezoek te gaan bij enkele tech-giganten. Te denken valt aan Facebook en Google. Ze hebben rondom de San Francisco Baai enkele complexen en hun hoofdkantoor staan. Een prachtige locatie overigens. Bij Facebook is een echte toeristische plek het ‘Facebook sign’ zoals ook in de foto bovenaan in het artikel te zien is. Parkeer op de parkeerplaats nabij en loop even hier heen om er mee op de foto te gaan. Verder is het complex groot en niet toegankelijk. Leuk om gezien te hebben, that’s it.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
Kantoren Facebook

Voor Google geldt net iets anders. Google heeft het Googleplex. Daar kun je heen gaan maar is niet veel te zien, behalve dan dat dit het hoofdkantoor is. Mocht je iemand kennen dan kun je binnenkomen, anders helaas. Net iets verder van Googleplex heb je de Google Android Lawn Statues. De poppetjes die bekend zijn van Android. Hier is ook een Google Shop en Google Visitor Centre die op gezette tijden open zijn. Leuk om nog wat gadgets te scoren?

Deze diashow vereist JavaScript.

Tussen het complex van Facebook en Google heb je een prachtig natuurgebied; Palo Alto Baylands Nature Preserve. Hier kun je heerlijk wandelen langs de Baai van San Francisco, vogels spotten, bootje varen, picknicken en relaxen. In de omgeving is wat parkeergelegenheid, maar wel beperkt, goed zoeken dus. In de Palo Alto Baylands Nature Preserve zijn verschillende trails, hier kun je ze vinden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom San Jose

Nog enkele andere Silicon Valley tips kun je vinden rondom San Jose. Hier zijn namelijk nog tal van andere plekken te bezoeken. Zo kun je naar het Intel Museum. Hier is de historie van het bedrijf te zien. Verder is er nog Microsoft en bijvoorbeeld NASA. In San Jose is het nog leuk om naar de Municipal Rose Garden te gaan. Evenals het bijzondere Winchester Mystery House. Helaas is het mij niet meer gelukt om deze plekken (uitgebreid) te bezoeken bij gebrek aan tijd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Apple

Ik eindigde met de ‘Apple-tour’. Eerst even langs het geboortehuis van Steve Jobs. Hier begon het in 1976 in een garage in Cupertino.

Bestemmingstips: Californië - Ontdek Silicon Valley in één dag
Geboortehuis Steve Jobs

Hierna is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven wereldwijd. Vlakbij is sinds 2019 een groot nieuw complex geopend in de vorm van een ruimteschip. Onmogelijk te bezoeken, maar ernaast is een Visitor Centre gebouwd dat wel te bezoeken is. Het gebouw bestaat uit een groot terras van waaruit je uitzicht hebt op het Apple Ruimteschip.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook is er een Apple Store en een café waar je wat te eten en drinken kunt bestellen. Binnen is er ook nog een ruimte waar ze een maquette hebben staan van het Apple Ruimteschip. Middels AR-technieken kun je met een iPad het gebouw van binnen en buiten dichterbij bekijken. Er is ook personeel dat uitlegt hoe het allemaal werkt.

De moeite?

Als je wat weet van techniek, enkele tech-bedrijven en wellicht ook wel een soort verslaving hebt, dan is het zeker de moeite om de ‘Silicon Valley Tour’ te doen. Je komt op de plekken waar het allemaal begonnen is voor enkele grote internationale tech-bedrijven. Daarnaast is het ook heerlijk om lekker te wandelen in het Palo Alto Baylands Nature Preserve. Ik zou dus zeggen doen! En met deze Silicon Valley tips moet je een goed eind op weg komen. Geef je minder om deze bedrijven, dan is het wellicht niets. Bij de meeste plekken kom je toch niet binnen, dus het is puur het gebouw dat je aantreft en her en der een beeld of iets dergelijks waarmee je uiteraard even op de foto moet 😉 !

Artikelenreeks

Meer weten over San Francisco, Yosemite National Park of omgeving? Check dan ook de andere artikelen. Hieronder tref je enkele reviews over de verschillende hotels, lounges of vluchten. Ook kun je meer lezen over de do’s en dont’s in Yosemite National Park, San Fransisco en Silicon Valley.

 1. Tripintroductie San Francisco & Yosemite National Park
 2. Review Air France A380 Economy Upper Deck
 3. Review Air France Salon Lounge Terminal 2E Hall M
 4. Silicon Valley in één dag.
 5. Review Delta Air Lines A319
 6. De Schoonheid van Yosemite National Park
 7. Review Delta Sky Lounge Terminal 3 Los Angeles
 8. Review Holiday Inn & Suites Santa Cruz & tips Santa Cruz
 9. Delta Sky Lounges Terminal 1 San Francisco (Review)
 10. Pullman San Francisco Bay (Review)
 11. Best Western Red Coach Inn (Review)
 12. Delta Sky Lounge Concourse T Atlanta – Domestic Terminal (Review)
 13. Bestemmingstips San Francisco
 14. Delta Sky Lounge Concourse F – Mezzanine Level (Review)
 15. Delta Sky Lounge Concourse E – Nabij Gate E15 (Review)
 16. Review Delta Comfort+ Boeing 767-400 Atlanta – Düsseldorf

Foto’s MdTurck

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *