Eurlings weg als KLM CEO4 min leestijd

Camiel Eurlings

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Camiel Eurlings, CEO van KLM, legt per direct zijn functie neer als hoofd van de luchtvaartmaatschappij. Hij wordt opgevolgd door huidig president-directeur Pieter Elbers. Eurlings was pas 15 maanden de hoogste man bij KLM en is daarmee de kortst zittende CEO van het bedrijf.

Hoewel het persbericht wil laten blijken dat het vertrek niet gedwongen is, lijkt het daar toch sterk op. Camiels benoemingstermijn liep nog tot 2015. Voor vrijwel heel KLM kwam het als een verrassing, aangezien tijdschrift Quote vorige week nog een interview had met de topman die liet weten dat ‘hij net begonnen was’ bij KLM en er nog een fotoshoot gepland stond.

Onzichtbaar

De afgelopen tijd kreeg Eurlings veel kritiek over zich heen. Hij zou te onzichtbaar zijn als topman, zeker tijdens de stakingscrisis bij partner Air France. Hij verklaarde zelf hierover dat hij op de achtergrond wilde blijven om geen olie op het vuur te gooien. Ook in de nasleep van MH17 kwam Eurlings niet naar voren met een sterk standpunt. De keren dat de topman wel het nieuws haalde was toen hij de Dam-tot-Dam loop liep, in zijn functie als lid van het IOC en verder nog in de Privé met wat strandfoto’s. KLM personeel had liever dat hij zich meer bezig hield met het bedrijf, gezien het binnen KLM niet zo goed ging.

Camiel Eurlings
Eurlings onlangs tijdens de 95ste verjaardag van KLM

Omstreden

Het aannemen van Eurlings door KLM is altijd omstreden geweest. Eurlings kwam immers uit de politiek en had totaal geen ervaring in de luchtvaart of bij zo’n groot bedrijf. Door zowel buitenstaanders als personeel werd hij daarom ‘gewantrouwd’ en er werd hem een gebrek aan visie en leiderschap verweten.

Het algemene sentiment was dat Eurlings werd aangenomen voor zijn politieke connecties; die van pas konden komen bij onderhandelingen met Air France. Voor zijn bestuursfunctie bij KLM was de CDA-er Minister van Verkeer en Waterstaat. En toevallig had hij in die periode een aantal vriendelijke maatregelen voor de maatschappijen doorgevoerd. Een politica omschreef zijn ministerschap in Nieuwsuur als ‘een lange sollicitatiebrief voor de KLM’. Misschien was het inderdaad beter geweest om niet gelijk de overstap te maken naar de Koninklijke om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Maar dat heeft hij niet gedaan en is daarom, als buitenstaander op topniveau van het bestuur, nooit geaccepteerd als KLM-er in hart en nieren.

Vervanger

Pieter Elbers, huidig operationeel directeur, is direct benoemd als opvolger. Dan lijkt het er toch op dat ontslag er aan zat te komen. Op papier ziet Elbers eruit als een betere bestuurder met veel meer ervaring in het (luchtvaart) bedrijfsleven. De Schiedammer heeft Bedrijfskunde en Logistiek Management gestudeerd en werkt al 22 jaar bij KLM. Hij bekleedde verscheidene posities waaronder SVP Network & Alliances, VP Network Planning en General Manager van verschillende regio’s. Daarnaast is Elbers commissaris bij Kenya Airways en Transavia, en lid van de Adviesraad Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), het International Advisory Board of International Institute of Air & Space Law (IIASL) en het College Lucht- en Ruimtevaart Nederland (LRN). Hij heeft dus veel meer affectie met de luchtvaart.

Pieter Elbers
Pieter Elbers

Vakbonden

Vakbond de Unie is niet bepaald blij met het vertrek van Eurlings. Wat wel van Camiel gezegd moet worden is dat hij altijd heeft gestaan voor de ‘blauwe identiteit’; ergo KLM moet niet opgaan in Air France. Ook was hij tegen gedwongen ontslagen onder het adagium ‘keeping the family together’. Volgens de vakbond is Elbers directer en zal hij niet schromen om toch gedwongen ontslagen door te voeren als dat nodig is.

De vakbond laat verder weten dat het vertrek te wijten is aan een interne machtsstrijd binnen de KLM die Eurlings als nieuweling en buitenstaander verloren heeft. Er zou een tweedeling zijn binnen de KLM top.

 Toekomst

Eurlings heeft weinig indruk gemaakt gedurende zijn termijn. Wat mij betreft heeft hij geen duidelijke visie overgebracht of significante veranderingen doorgebracht die KLM beter maken of innovatief zijn. Of het met Elbers beter wordt valt te bezien. In ieder geval zal de topman van KLM, wie het ook moge zijn, meer ambitie en visie moeten laten zien. Want in het huidige economische klimaat moeten beslissingen genomen worden om het financieel te redden en je te onderscheiden van de concurrentie. Passief besturen kan niet meer.

UPDATE:

Volgens een artikel in het FD heeft Eurlings zelf besloten per direct op te stappen. Gister werd hem verteld dat zijn benoemingstermijn in april 2015 niet zou worden verlengd. Eurlings zou hier heethoofdig op hebben gereageerd en per direct zijn spullen hebben gepakt. Eurlings krijgt bij zijn vertrek nog een jaarsalaris van €475.000 mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *