Schiphol verwerkte in juli 2022 ruim 5,1 miljoen passagiers2 min leestijd

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Nederlandse nationale luchthaven Schiphol verwerkte in juli dit jaar 5,1 miljoen passagiers. Dit is weer een enorme stijging vergeleken 12 maanden geleden toen de luchthaven nog slechts 1,7 miljoen passagiers verwerkte. Het aantal passagiers ligt echter wel iets lager dan in juni 2022 toen Schiphol ruim 5,2 miljoen passagiers verwerkte.

5,1 miljoen passagiers in juli

Schiphol verwerkte afgelopen maand in totaal ruim 5,1 miljoen passagiers en dat is een stijging van maar liefst 70,9% in vergelijking met juli 2021. Ook in vergelijking met alle voorgaande maanden dit jaar is dit een redelijke stijging. Ook het aantal vluchtbewegingen steeg in juli met maar liefst 23,5% in vergelijking met 12 maanden geleden. Daarentegen is er in het goederenvervoer dit keer een daling te zien van een kleine 8,1%. Het vervoerde tonnage vracht is ten opzicht van 2021 ook gedaald, van 130.664 naar 120.131. We gaan met deze cijfers nu snel weer naar het niveau van 2019. Echter zorgt de huidige situatie wel voor vertragingen en annuleringen van vluchten. Zo was Transavia al genoodzaakt om deze zomer 240 vluchten te schrappen. Net als in juni plaatsten diverse airlines ook hun vluchten in juli van Amsterdam over naar Rotterdam, Eindhoven en zelfs Luik. Ook was er op Brussels Airport in juli een grote stijging te zien van Nederlandse reizigers.

Schiphol passagiers juli 2022
Schiphol zag in juli weer een sterke stijging van het aantal passagiers ten opzichte van juli 2021. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Alle cijfers kun je bekijken op de website van Schiphol. In het aantal passagiers worden niet-betalende reizigers, baby’s en crew overigens ook meegerekend. De internationale telwijze van luchtvaartverkeer telt overstappende passagiers zowel bij aankomst als bij vertrek.

Conclusie

Het is natuurlijk goed om te zien dat Schiphol in juli ruim 5,1 miljoen passagiers heeft verwerkt. Dat is een fantastische stijging vergeleken met 12 maanden geleden. Dit komt natuurlijk doordat er weer meer gereisd kan worden maar daardoor kampt de luchthaven net als voorgaande maanden met andere problemen. Zo is het nu te druk en kan Schiphol het aantal passagiers nog nauwelijks verwerken. Ook in augustus is er al een groot aantal vluchten uitgevallen en hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor later dit jaar. Zo schroeft KLM de komende maanden op 65 routes de dienstregeling terug. Hierdoor wordt er wel een rem gezet op het aantal passagiers de komende maanden. Corona heeft daarnaast nauwelijks nog een invloed op de cijfers.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *