Schiphol verwerkte in juni ruim 5,2 miljoen passagiers2 min leestijd

Schiphol staking

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Nederlandse nationale luchthaven Schiphol verwerkte in juni dit jaar 5,2 miljoen passagiers. Dit is een enorme stijging vergeleken met juni 2021 toen de luchthaven nog slechts 1,7 miljoen passagiers verwerkte. Het grote aantal passagiers is goed nieuws, maar de reiservaring is er de afgelopen weken niet op voorruit gegaan in Amsterdam.

5,2 miljoen passagiers in juni

Schiphol verwerkte afgelopen maand in totaal 5,2 miljoen passagiers en dat is een stijging van maar liefst 212% in vergelijking met juni 2021. Ook in vergelijking met alle voorgaande maanden dit jaar is dit een flinke stijging. Ook het aantal vluchtbewegingen steeg in juni met maar liefst 92% in vergelijking met 12 maanden geleden. Daarentegen is er in het goederenvervoer dit keer een daling te zien van een kleine 16%. Het vervoerde tonnage vracht is ten opzicht van 2021 ook gedaald, van 137.956 naar 116.274. We gaan met deze cijfers nu redelijk snel naar het niveau van 2019. Echter zorgt de huidige situatie wel voor vertragingen en annuleringen van vluchten. Zo was Transavia al genoodzaakt om deze zomer 240 vluchten te schrappen. Ook plaatsten diverse airlines hun vluchten van Amsterdam over naar Rotterdam, Eindhoven en zelfs Luik.

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)
Schiphol zag in juni weliswaar een sterke stijging van het aantal passagiers maar kampt nu wel met stakingen en annuleringen van vluchten. (Bron: KLM)

Alle cijfers kun je bekijken op de website van Schiphol. In het aantal passagiers worden niet-betalende reizigers, baby’s en crew overigens ook meegerekend. De internationale telwijze van luchtvaartverkeer telt overstappende passagiers zowel bij aankomst als bij vertrek.

Conclusie

Het is goed om te zien dat Schiphol in juni ruim 5,2 miljoen passagiers heeft verwerkt. Dat is een fantastische stijging vergeleken met 12 maanden geleden. Dit komt natuurlijk doordat er weer meer gereisd kan worden maar daardoor kampt de luchthaven nu ook met andere problemen. Zo is het nu te druk en kan Schiphol het aantal passagiers nog nauwelijks verwerken. In juli is er al een groot aantal vluchten uitgevallen en hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor augustus. Hierdoor wordt er wel een rem gezet op het aantal passagiers de komende maanden. Corona heeft daarnaast nauwelijks nog een invloed op de cijfers.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Goffe de Boer

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *