Op deze Europese vliegvelden heb je de meeste kans op vertraging3 min leestijd

Vanaf Eindhoven een #Eindjevliegen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De zomervakantie is in volle gang en veel mensen gaan weer op reis. Dat is ook terug te zien op de Europese vliegvelden, waar met de drukte ook de vertraging oploopt. ‘Gelukkig’ is dat overigens niet alleen in Nederland het geval, andere grote Europese luchthavens kampen ook met problemen. Echter spelen zowel Nederland als België helaas de hoofdrol in de ranking van Europese vliegvelden met de meeste vertraging.

Chaos op vliegvelden

Het is op dit moment geen pretje om met het vliegtuig op reis te gaan. Overal is het druk door de zomervakantie en door onder meer personeelstekorten en lopen de wachttijden voor bijvoorbeeld check-in en security flink op. En dat draagt natuurlijk weer bij aan vertragingen en annuleringen van vluchten.

In een poging de overlast te beperken en tegelijkertijd de veiligheid te kunnen garanderen zijn luchthavens genoodzaakt de capaciteit aan te passen. Dat betekent in de praktijk dat airlines hun dienstregeling in moeten perken. Op Schiphol gebeurde dat eerder al met onder meer KLM en Transavia. TUI, Corendon en Transavia plaatsen ook al vluchten over van Schiphol naar andere luchthavens.

De extra schermen op Schiphol die reizigers beter moeten informeren over de wachttijden tot aan security. (Bron: Schiphol)
De extra schermen op Schiphol die reizigers beter moeten informeren over de wachttijden tot aan security. (Bron: Schiphol)

Europese luchthavens met meeste vertraging

De drukte en vertragingen zijn niet alleen in Nederland en België een probleem. Overal in Europa en ver daarbuiten loopt de vertraging op. Online travel agency Hopper Inc. bracht de Europese luchthavens met de meeste vertraging in kaart. Daarbij werd gekeken naar het percentage vertraagde vluchten van de eerste negen dagen van juli 2022. Belangrijk om op te merken is dat het niet om het aantal passagiers gaat. Een hoger percentage vertragingen op een klein vliegveld betreft dus minder reizigers dan een kleiner percentage op een groot vliegveld.

In die ranking komen zowel Eindhoven Airport als Brussels Airport niet echt goed uit de verf. Je ziet in de lijst duidelijk de grote Europese vliegvelden terugkomen, maar ook enkele kleinere luchthavens. Hieronder de top tien, gesorteerd op percentage vertraagde vluchten.

Luchthaven Plaats % vertragingen % annuleringen
Brussels Airport (BRU) Brussel, België 72% 2,50%
Frankfurt International Airport (FRA) Frankfurt, Duitsland 68% 7,80%
Eindhoven Airport (EIN) Eindhoven, Nederland 67% 1,80%
Luton Airport (LTN) London, Verenigd Koninkrijk 66% 2,70%
Liszt Ferenc International Airport (BUD) Budapest, Hongarije 65% 2,10%
Lisbon Airport (LIS) Lissabon, Portugal 65% 4,80%
Charles De Gaulle Airport (CDG) Parijs, Frankrijk 62% 3,10%
Amsterdam Airport Schiphol (AMS) Amsterdam, Nederland 61% 5,20%
Cote D’Azur Airport (NCE) Nice, Frankrijk 60% 3,40%
Gatwick Airport (LGW) Londen, Verenigd Koninkrijk 59% 1,40%
Enkele Airbus A320 toestellen geparkeerd op Brussels Airport (Bron: Brussels Airlines)
Enkele Airbus A320 toestellen geparkeerd op Brussels Airport (Bron: Brussels Airlines)

Brussels Airport en Eindhoven Airport

Het moge duidelijk zijn dat zowel Brussel als Eindhoven met respectievelijk de eerste en derde plaats erg slecht uit de ranking komen. Terwijl bijvoorbeeld Amsterdam en Parijs het volgens de cijfers zo slecht nog niet doet. Vooral Brussels Airport krijgt met 72% vertraagde vluchten flinke klappen, met de grote staking in juni nog vers in het geheugen. Op Eindhoven Airport was meer dan twee derde van de vluchten vertraagd. En nog steeds vertrekken veel vluchten vanuit Eindhoven met een (kleine) vertraging.

Alhoewel de vooruitzichten positief waren bleek het voor onder meer Schiphol alsnog noodzakelijk om extra vluchten te schrappen deze zomer. Dat zal voor veel andere Europese vliegvelden niet anders zijn. Toch zijn er ook luchthavens met een laag percentage vertragingen. Denk bijvoorbeeld aan Gran Canaria Airport (LPA) met slechts 8% vertraagde vluchten en Otopeni Bucharest International AIrport (OTP) met 10% vertraagde vluchten. Ook Dublin (DUB), Madrid (MAD) en Parijs-Orly (ORY) doen het relatief goed met respectievelijk 15%, 19% en 21% vertragingen.

Het is natuurlijk een optie om je vakantieplannen hierover aan te passen, maar dat is absoluut geen garantie voor een vlekkeloze reis. Veel Nederlanders en Belgen zijn toch afhankelijk van Schiphol en Brussels Airport. Wil je weten wat je kan doen om zo goed mogelijk voorbereid je reis te starten? Lees dan vooral onze tips om de drukte op bijvoorbeeld Schiphol te ‘overleven’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *