Suriname schaft visumplicht af voor toeristen4 min leestijd

Update: Aanvraag visum Suriname alleen nog maar online

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wie kent Suriname nou niet zou je zeggen. Al is het van de bruisende hoofdstad Paramaribo of het ongerepte regenwoud waar exotische planten en dieren vrij spel hebben. Eerder schreven we op InsideFlyer al over de introductie van een E-Visum en E-toeristenkaart als inreisvoorwaarden voor de Republiek Suriname. Nu gaat dit proces nog verder op de schop en schaft Suriname ook de visumplicht af voor toeristen. Laat dat bordje roti maar komen!

Suriname schaft visumplicht af voor toeristen
Suriname: De Parel van het Caribisch gebied

Online visumaanvraag niet meer nodig

Voor wie Suriname nog onbekend terrein is dient zijn focus te verleggen naar het noorden van Zuid – Amerika. Deze voormalige Nederlandse kolonie ligt namelijk genesteld tussen Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. Waar je voorheen nog een bezoek moest brengen aan het Consulaat-Generaal in Amsterdam voor een ouderwetse sticker in je paspoort, veranderde dit al in 2020 naar een online visumaanvraag. Ook dit proces wordt nu verder versoepelt, gezien je vanaf 1 juli dit jaar helemaal geen visumaanvraag meer hoeft te doen. Daarmee schaft Suriname de visumplicht dus af. Alleen in geval van meerdere inreizen is dit noodzakelijk.

De E – toeristenkaart

De elektronische toeristenkaart wordt dus de nieuwe standaard voor een enkel bezoek aan Suriname, zo geeft ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan in het meest recente reisadvies. De E-toeristenkaart dient online aangevraagd te worden voor vertrek op de website van VFS Global. Dit kan tegen de betaling van € 25,00 per kaart (excl. service fee € 8,00). In vergelijking met het E-visum is deze kaart enkele euro’s goedkoper, genoeg misschien voor een leuk Surinaams souvenir of een bordje traditionele pom. De betaling kan gedaan worden met een Mastercard, Visa en Maestro bankkaart. Belangrijkste is dat de kaart beschikt over een 3D Secure System en bestemd is voor internationale transacties.

De online aanvraag in 3 stappen

Het elektronisch bewijs is in drie simpele stappen te verkrijgen.

  • Stap 1: je registreert jezelf op de website van VFS Global. Na het opgeven van alle gevraagde informatie en documenten kan je verder naar stap 2. Hierbij hoort ook het uploaden van een kopie van je paspoort bijvoorbeeld. Voor alle voorwaarden kan je hier terecht.
  • Stap 2: je betaalt voor de kaart online.
  • Stap 3: je download en print de E-toeristenkaart uit. Het kan tot 72 uur duren voordat je het pdf-bestand met goedgekeurde code ontvangt. Deze code heb je nodig bij aankomst in Suriname.

Reizigers die in transit zijn en het vliegveld niet zullen verlaten, hoeven deze entree niet te betalen.

Vluchtfrequentie KLM

Zoals we hier al eerder hadden aangegeven, verhoogde KLM in 2020 de vliegfrequentie naar Paramaribo vanaf Amsterdam naar twee keer per week. Inmiddels vliegt KLM vanaf Schiphol met een Boeing 777-300 zo’n 6 keer per week non-stop naar Paramaribo. Alleen op woensdag in de maanden van april t/m oktober wordt er niet gevlogen. Vanaf november t/m maart komt daar ook de vrijdag bij. Een hoge toename dus in vergelijking met 2020.

Surinam Airways

Wil je helemaal lokaal gaan, kan je ook nog gebruik maken van de nationale vliegtuigmaatschappij van Suriname; Surinam Airways. Alhoewel zij regelmatig vluchten schrappen zoals je hier kunt lezen, vliegen zij normaal gesproken op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van Amsterdam met een directe vlucht naar Paramaribo. Hun vluchtschema is op dit moment bekend t/m 26 oktober dit jaar. Het is dus nog even afwachten wat zij daarna gaan doen, zeker gezien het feit dat ze nog op zoek zijn naar een nieuw vliegtuig om bepaalde vluchten te hervatten.

Als we het laatste nieuws ook moeten geloven rommelt het enorm op dit moment en kampt Surinam Airways met problemen waardoor vluchten schaars zijn. Je bent dan toch vaak aangewezen op KLM, welke als enige vluchtmaatschappij een directe vlucht aanbiedt. Ook België of Duitsland bieden hier geen alternatieven voor. Zoals velen al hebben gemerkt is dit uiteraard niet gunstig voor de ticketprijs en betaal je op dit moment meer voor je retourtje Paramaribo. Je moet er dus wel wat voor over hebben om de Parel van het Caribisch gebied te gaan ontdekken.

Surinam Airways en KLM vliegen rechtstreeks naar Paramaribo
Ondanks problemen biedt Surinam Airways alternatieven voor duurdere KLM vluchten

Vlieg jij in een van deze dagen naar Suriname? Laat ons vooral even weten op het forum wat je van deze nieuwe aanpak en afschaffing van het visumplicht vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *