Surinam Airways op zoek naar nieuw vliegtuig om vluchten te hervatten2 min leestijd

Toestel van Surinam Airways (Bron: Surinam Airways)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Surinam Airways (SLM) is haar enige long haul toestel kwijt en moet naarstig op zoek naar een nieuw vliegtuig. Veel vluchten naar Schiphol en Miami (via Frans Guyana) zijn inmiddels geannuleerd. De situatie is nu zelfs zo urgent dat de Surinaamse regering zich actief met de kwestie bemoeit. Hoe moet het nu verder met de SLM?

Surinam Airways in de problemen

Vorige maand schreven we al dat het niet goed gaat bij Surinam Airways. Al langere tijd is er veelvuldig sprake van vluchtwijzigingen en annuleringen. Tot groot ongemak van de reizigers en ten koste van de toch al slechte reputatie van de nationale maatschappij van Suriname. Reizigers worden omgeboekt naar andere airline of kunnen hun vlucht kosteloos wijzigen. Of zij krijgen een voucher aangeboden.

De problemen zijn al geruime tijd bekend en Surinam Airways is dan ook al langere tijd in een reorganisatie proces. Maar door de kwakkelende financiële situatie van SLM wil leasemaatschappij Airhub Airlines niet langer haar diensten beschikbaar stellen. Althans, alleen wanneer er vooraf betaalt wordt. En dat laatste is iets van Surinam Airways nu niet kan. De Airbus A340-300 (registratie 9H-AHUB), het enige long haul toestel dat de maatschappij in de vloot had, wordt nu door Airhub Airlines ingezet bij onder meer Corendon en TUIfly. Bijvoorbeeld voor vluchten naar Mallorca, Antalya en Ibiza.

Bestemmingstip Suriname Pararmaribo
Suriname is een prachtig land om te bezoeken (Bron: InsideFlyer – Marco)

Nieuw vliegtuig voor Surinam Airways

De eerste prioriteit voor Surinam Airways is logischerwijs om een nieuw toestel te vinden. Dat kan via Airhub Airlines, waar eerder een A340 geleaset werd. Of natuurlijk bij een andere leasemaatschappij. De optie om een aankoop van een eigen vliegtuig te doen lijkt heel ver weg.

Nu de Surinaamse regering zich met de problemen gaat bemoeien kan de zaak in een stroomversnelling komen. President Chan Santokhi van Suriname laat tegenover de Suriname Herald weten dat de regering bezig is om een toestel voor de maatschappij binnen te halen. Vorige week was er een gesprek met de vakbond. En op dinsdag 12 juli 2022 komen de relevante ministers bijeen om te overleggen. Wat daar precies uit moet gaan komen is nog niet bekend.

Het is van groot belang dat er snel perspectief komt voor zowel medewerkers van de SLM als de (toekomstige) passagiers. Voor de internationale luchthaven van Paramaribo (PBM) is de herstart van Surinam Airways ook belangrijk. Op dit moment is American Airlines daar de belangrijkste speler.

Headerfoto: Surinam Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *