Surinam Airways schrapt vluchten, wat is er aan de hand?2 min leestijd

Bestemmingstip Suriname Pararmaribo

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Surinam Airways maakt bekend de komende periode diverse vluchten te annuleren. Ondertussen doet de nationale carrier van Suriname een poging om met een ‘herstructureringsplan’ toekomstwaardig te blijven. Verschillende Surinaamse media berichten echter dat rommelt in de top van het bedrijf en de toekomst onzeker is.

Winstgevendheid Surinam Airways

De nationale maatschappij van Suriname, ook wel Surinaamse Luchtvaart Maatschappij of SLM genoemd, kent niet de meest succesvolle geschiedenis. Vooral de laatste jaren stapelen de problemen op. De afgelopen twee jaar heeft daar natuurlijk niet positief aan bijgedragen met de pandemie. Maar ook daarvoor stond de winstgevendheid van het Surinaamse staatsbedrijf onder druk. Vele jaren maakte de airline al miljoenen verlies. Inmiddels zou de schuld zijn opgelopen tot meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollars.

De problemen hebben verschillende oorzaken. Zo zou de binnenlandse markt te klein zijn om een winstgevend netwerk aan te kunnen bieden binnen Suriname en daarbuiten. Daarnaast staat Surinam Airways niet bekend om te beste service aan boord. Als klap op de vuurpijl komt daar nog het gebrek aan visie en strategie van het hogere management bij. Zo schrijven Surinaamse media dat dit keer de top van het bedrijf het vertrouwen in elkaar zou hebben opgezegd. Dat zal niet helpen om de uitdagingen waar de maatschappij mee kampt op te lossen.

Voormalige Boeing 777 van Surinam Airways (Bron: CDS / Surinam Airways)
Voormalige Boeing 777 van Surinam Airways (Bron: CDS / Surinam Airways)

Vluchten schrappen

Vorige week moest SLM door alle problemen al enkele vluchten schrappen, onder meer naar Miami en Amsterdam. En ook de komende periode zijn er vluchten uit de dienstregeling gehaald. Onder meer op 17, 18 en 25 juni 2022. Surinam Airways vliegt op het moment met een vijftien jaar oude Airbus A330-200 naar Amsterdam. Verder beschikt de maatschappij nog over een Airbus A320-200 voor medium en short haul vluchten. De toestellen zijn beiden niet in eigendom van Suriname.

KLM vliegt ook tussen Amsterdam en Paramaribo. De Nederlandse nationale airline verbindt beide hoofdsteden tot zes keer per week met de Boeing 777-300. Alleen op woensdag vliegt KLM niet naar Suriname.

Reacties

  1. AA_ zegt

    Op het moment van schrijven van dit artikel vloog Surinam Airways al niet meer met de Wamos toestellen.
    Sinds 12 juni wordt er een A340 van Airhub Airlines gebruikt, 15 jaar oud, en voorheen vloog deze voor Air Belgium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *