Review: KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner9 min leestijd

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is tijd voor een nieuwe reis en deze keer ga ik naar Canada. Ik bezoek hier onder andere Vancouver en Vancouver Island, een schitterend gebied waar je niet uitgekeken raakt. Met KLM zal ik naar Calgary afreizen, van waaruit ik verder reis naar Victoria. In deze review neem ik je mee in de Economy Comfort van KLM in de Boeing 787-9 Dreamliner van Amsterdam naar Calgary.

Aanschaf KLM Economy ticket

Ter voorbereiding op de reis naar Canada, boek ik een vliegticket naar Victoria, een stad op Vancouver Island. Het vliegticket boek ik via de website van KLM. Ik kies ervoor om te vertrekken vanuit Amsterdam en daarbij een tussenstop te maken op de luchthaven van Calgary en Vancouver op de heenweg. Voor de terugweg kies ik een vlucht vanuit Vancouver rechtstreeks naar Amsterdam. De segmenten tussen Calgary & Vancouver en Vancouver & Victoria worden uitgevoerd door het Canadese WestJet.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner
Aankomst in Calgary.

Voor dit ticket in Economy Class betaal ik € 684 per persoon voor een retourreis. Daarbij kan ik met de Platinum status bij Flying Blue kosteloos kiezen voor een stoel in Economy Comfort.

Deze reis levert mij 24 XP en 4.842 Miles op voor de vliegreis. Voor zowel de heen- als terugvlucht heb ik CO2-compensatie en Sustainable Aviation Fuel aangeschaft. Dit levert mij nog eens 10XP en 604 Miles op.

In Vancouver verblijf ik in het mooie Fairmont Vancouver Hotel. Vanuit Vancouver vlieg ik na een schitterende reis in Canada weer terug naar Amsterdam. Voorafgaand aan deze terugvlucht bezoek ik de SkyTeam Lounge op de luchthaven van Vancouver Airport.

Bagage afgifte en paspoortcontrole

In de ochtend arriveer ik met de auto op Schiphol. Deze parkeer ik bij Schiphol Parking P3. Vooraf heb ik via de ANWB een reservering gemaakt bij Schiphol Parking P3. Dit kost mij € 88 voor 11 dagen op de parkeerplaats. Mocht je een lidmaatschap bij de ANWB hebben dan ontvang je een korting van 15% wanneer je dus boekt via de website van de ANWB op je reservering van Schiphol Parking.

Met de bus ga ik vanuit Lang Parkeren P3 naar de terminal van Schiphol. Vanuit de bushalte loop je in een kleine 5 minuten naar de SkyPriority desk in Vertrekhal 1-2. Hier kan ik gebruik van maken door mijn Platinum status bij het loyaliteitsprogramma van KLM en Air France, genaamd Flying Blue. Binnen 10 minuten heb ik mijn bagage af kunnen geven en kan ik naar de security, gevolgd door de paspoortcontrole. Aan de bagage wordt ook een priority label vastgemaakt aan het bagagelabel. Hierdoor komt deze als een van de eerste op de bagageband in Calgary.

Helaas zijn de Self Service zuilen voor de paspoortcontrole regelmatig niet in werking op de luchthaven. Deze keer echter wel, maar er staat een flinke rij. Ik besluit dan ook om bij de andere rij aan te sluiten waardoor je bij de bemande paspoortcontrole uit komt. Dit gaat uiteindelijk net iets sneller.

KLM Crown Lounge 52

Zoals gezegd heb ik de Flying Blue Platinum Status. Dit levert mij ook kosteloos toegang tot de KLM Crown Lounge 52 op. Voorafgaand aan mijn reis besluit ik ook hier gebruik van te maken. Omdat ik samen met familie reis kan ik ook een gast kosteloos meenemen.

Ten tijde van mijn reis is het vrij druk en moet ik mijn best doen om een plekje te vinden. Uiteindelijk vind ik een plekje op de tweede verdieping (Sky) van de lounge. Het is nog vroeg dus ik maak hier gebruik van de ontbijtitems die te vinden zijn bij het buffet. Er is voldoende keuze en alles wordt goed bijgevuld.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner
KLM Crown Lounge 52 ingang van bovenaf gezien.

Benieuwd hoe deze lounge er van binnen uitziet? Check dan onze InsideLook op InsideFlyer of onze video-impressie op ons Youtube-kanaal. Vergeet je niet te abonneren 🙂

Boarding van de KL677

Het is tijd om naar de gate te gaan. Vandaag vertrekt KLM naar Calgary vanaf gate F09. Vanuit de lounge is dit ongeveer 10 minuten (op je gemak) wandelen. Wanneer ik aankom bij de juiste gate, gaat het boardingproces net beginnen.

Als eerste mogen reizigers in Business Class aan boord, gevolgd door reizigers met kinderen of reizigers met begeleiding. Hierna volgen de overige zones. Vanwege de Platinum status kan ik boarden in zone 2.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Ik vond het begin wat rommelig verlopen, maar uiteindelijk stroomlijnt het boardingproces zich wat meer.

Aan boord word ik vriendelijk verwelkomd. De cabin crew wijst me de weg naar de juiste gang en wensen me een goede reis.

Van deze review in de KLM Boeing 787-9 Economy Comfort naar Calgary, maakten we ook een video-impressie. Deze kun je zien op ons YouTube-kanaal. Wist je trouwens dat je op ons YouTube-kanaal nog veel meer reviews, InsideLooks en trip reports kunt bekijken? We posten wekelijks nieuwe video’s, dus volg ons kanaal om geen video te missen!

KLM Economy Comfort cabine in de Boeing 787-9

In de Boeing 787-9 wordt op dit moment de Premium Comfort van KLM ingebouwd. Dit is een aparte cabine tussen de World Business Class en Economy cabine van KLM in. Economy Comfort zal worden behouden in deze toestellen, maar zal meer naar achteren worden verplaatst. Er is dan ruimte voor 21 stoelen in Premium Comfort. We schreven eerder al meer over de Premium Comfort cabine in de Boeing 787-9.

In deze review bespreek ik echter de Economy Comfort in de Boeing 787-9 van KLM. De Economy Comfort-stoelen vind je in de Economy cabine van KLM, dat is voor de normale stoelen. De gehele cabine staat in een 3-3-3 opstelling. De stoelen in de KLM Economy Comfort hebben meer recline (4-5 cm) ten opzichte van een normale Economy-stoel. Ook is er 10 cm meer beenruimte ten opzichte van Economy-cabine.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Bij binnenkomst ligt er een fleecedeken klaar. Deze is in plastic verpakt. Helaas biedt KLM op het moment van reizen nog geen kussentje aan.

Comfort KLM Economy Comfort Class

Normaal zou je voor deze vlucht tussen de € 80 en € 120 extra betalen om een Economy Comfort stoel te selecteren. Als Flying Blue Platinum deelnemer kan ik deze stoelen kosteloos selecteren voorafgaand aan mijn vlucht. Na het boeken van mijn KLM vlucht naar Calgary besluit ik voor stoel 11K in deze Boeing 787-9 te gaan. Dit is een stoel in Economy Comfort aan de raamzijde.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

De stoel beschikt, zoals eerder al te lezen valt in deze review over de KLM Economy Comfort naar Calgary, over meer beenruimte en meer recline. Dit maakt deze stoel ten opzichte van de overige stoelen gelijk een stuk aantrekkelijker. De stoel an sich is exact hetzelfde, maar je hebt meer bewegingsruimte en dat vind ik zelf erg aangenaam.

De stoel heeft een prettig verstelbare hoofdsteun. Zowel in hoogte als ook de zijkanten van de hoofdsteun kun je verstellen. Doordat je de zijkanten kunt verstellen kun je een soort cocon maken waar je hoofd comfortabeler in kan leggen.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Doordat tussen mijn stoel en de stoel voor mij meer ruimte is, heb ik ook meer dan voldoende beenruimte om mijn benen heerlijk uit te strekken. Het feit dat de stoel een grotere afstand heeft ten opzichte van de stoel voor mij resulteert echter wel in de uitdaging goed bij het scherm van het Inflight Entertainment Systeem (IFE) te kunnen.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Voor reizigers die wat kleiner zijn moet je toch wat verder naar voren in je stoel. Het IFE is namelijk ook niet te bedienen met afstandsbediening die bijvoorbeeld in de armleuning zit. Hoe dan ook is het IFE verder prima te bedienen middels het scherm. Het systeem werkt vlot en is verder voorzien van de nieuwste content voor voldoende vermaak tijdens de vlucht.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

In de stoel voor mij is een tafeltje te vinden. Deze kan ik uitklappen en naar mij toe trekken. Is het tafeltje ingeklapt, dan kun je gebruikmaken van de bekerhouder in het tafeltje. Onder het tafeltje is verder nog een stoelzak te vinden. Hier tref je het KLM magazine de Holland Herald, een misselijkheidszakje en de veiligheidskaart.

Ben je benieuwd naar een reis met KLM in World Business Class? We schreven eerder een review over de World Business Class van KLM in de Airbus A330 van Calgary naar Amsterdam.

Service en maaltijden tijdens de vlucht

Helaas heeft mijn vlucht een vertraging van meer dan een uur. Dit heeft te maken met de drukte op de luchthaven en het tekort aan personeel. Na enkele excuses van de piloot en purser vertrekken we. Het was prettig geweest als gedurende het wachten KLM de reizigers in ieder geval voorzien had van iets te drinken.

Nadat we vertrokken zijn worden er flesjes water en hygiëne doekjes uitgedeeld. Ook komt een medewerker hoofdtelefoons uitdelen om gebruik te kunnen maken van het IFE.

Na een klein uur start de maaltijd service. Vooraf heb ik een Aziatisch vegetarische maaltijd besteld. De maaltijd bestaat uit een warm gerecht, salade, een bakje gesneden fruit. De warme maaltijd is smaakvol en van voldoende grootte. Helaas is de salade wel wat klein en te droog. Hierin kan nog een kwaliteitsslag gemaakt worden. Het fruit smaakt prima.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Bij de maaltijd worden ook drankjes geserveerd. Ik kies voor een frisse witte wijn, namelijk een Chenin Blanc. Na de maaltijd volgt een nieuwe drankronde en serveert men nog een cakeje als nagerecht. Smaakt oke, maar is niet bijzonder.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Aan het eind van de vlucht, zo’n uur voor de landing, serveert men nog een snack. In mijn geval een vegetarisch deegbroodje. Deze is gevuld met een soort pittigere bonenvulling. Erg lekker en goed opgewarmd.

Gedurende de vlucht is het mogelijk om in de galley achter in het vliegtuig nog drinken en snacks te pakken.

Deze diashow vereist JavaScript.

In deze Boeing 787-9 Dreamliner van KLM is ook WiFi beschikbaar. Ik heb geprobeerd om gedurende deze vlucht gebruik te maken van de service. Helaas was deze ronduit slecht op de plek waar ik zat. De verbinding viel steeds weg, was traag en werkte dus niet goed. Wanneer ik meer in het midden van het toestel ging zitten werkte het wel beter, maar hier had ik natuurlijk geen stoel.

In het midden en achter in het toestel zijn verder verschillende toiletten aanwezig. Deze hebben een prima grootte, waardoor je je ook gemakkelijk kunt bewegen.

KLM & Flying Blue

Tot slot bespreken we in deze review ook de voordelen van het loyaliteitsprogramma Flying Blue gedurende mijn reis met KLM in Economy Comfort met de 787-9 op weg naar Calgary.

Zoals gezegd spaarde ik voor de totale reis 24XP en 4.842 Miles. De hoeveelheid Miles zijn meer bij een Platinum status dan wanneer je bijvoorbeeld een Explorer, Silver of Gold status hebt. Het aantal XP dat je spaart is gelijk.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Tevens kun je als Flying Blue Platinum lid gebruikmaken van de volgende voordelen:

 • Kosteloos selecteren van een stoel in Economy Comfort,
 • Kosteloos selecteren van een overige stoel in de Economy cabine. Bijvoorbeeld bij de nooduitgang. Deze stoelen hebben meer beenruimte.
 • Gebruikmaken van SkyPriority voordelen op de luchthaven van Schiphol en andere internationale luchthavens. Denk hierbij aan versnelde bagage afgifte of versnelde boarding.
 • Gebruikmaken van de lounges op de luchthaven. In mijn geval van de KLM Crown Lounge 52, non-Schengen. Je mag ook kosteloos één gast meenemen.
 • Eén extra gratis ruimbagage item inchecken.

Review KLM Economy Comfort | Amsterdam Airport Schiphol naar Calgary | Boeing 787-9 Dreamliner

Foto’s Review KLM Economy Comfort 787 naar Calgary: InsideFlyer – Marco

Overzicht

Publicatie Datum

15 January 2023

Voordelen

- De Economy Comfort stoel biedt meer beenruimte en de rugleuning heeft een grotere recline.
- KLM serveert een prima maaltijd, al is de salade wat droog.
- Vriendelijk personeel.

Nadelen

- WiFi werkt niet goed.
- Het zou prettig zijn als KLM draadloze oortjes toestaat op het IFE.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Wanneer je een ticket boekt bij KLM in de Economy cabine, dan kan een Economy Comfort stoel je reis net wat aangenamer maken. Deze stoel heeft net iets meer beenruimte en een grotere recline. Zelf vind ik dit erg prettig en kom ik hierdoor net iets uitgeruster aan op mijn bestemming. De stoel is verder hetzelfde als alle stoelen in de Economy cabine.
Maaltijden bij KLM zijn over het algemeen prima in Economy. Helaas was de salade wat aan de droge kant en had ook de portie best groter gemogen.
Het personeel is vriendelijk en maakt waar mogelijk een praatje met je. Helaas kunnen ze me niet helpen met het verbeteren van het WiFi netwerk aan boord. Dit is gedurende mijn vlucht verschrikkelijk op de plek waar ik zit.

9 min leestijd">
3.6

Reacties

 1. Bedeve zegt

  Bedankt voor je uitgebreide posting Marco !
  Wat valt daar nog aan toe te voegen….
  Toch wel iets : ” Voor zowel de heen- als terugvlucht heb ik CO2-compensatie en Sustainable Aviation Fuel aangeschaft. Dit levert mij nog eens 10XP en 604 Miles op.”
  Bij terugkomst is dat iets om op te letten !
  Kijk maar eens online naar je boeking ;staan ze er nog wel bij ?
  Het systeem werkt nog niet zo goed ……Die XP ś en miles worden niet automatisch geboekt .
  Daar moet je wel iets voor doen
  Bellen op het moment dat je reguliere XP ś en miles zijn bijgeschreven !
  Krijgen we van de terugreis ook zo n verslag ?
  Fijne reis verder !

  • Marco zegt

   Bedankt voor je reactie! Over het algemeen heb ik geen issues met het bijschrijven van XP en Miles. Ook niet van deze extra optie.
   In het geval dat wel zo is probeer ik altijd eerst de digitale optie om ze automatisch bij te laten schrijven. Anders is het met een belletje vaak snel opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *