Schiphol gaat een nieuwe bagagekelder bouwen op de plek van de nieuwe Terminal2 min leestijd

schiphol self service baggage drop off

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchthaven Schiphol start met de vernieuwing en renovatie van de huidige bagagekelder. Er komt ook een nieuwe bagagekelder inclusief een afhandelingssysteem. Deze nieuwe kelder komt op de plek van de eventuele nieuwe terminal.  Er is echter nog geen definitief besluit genomen over deze nieuwe terminal. 

Schiphol bouwt nieuwe bagagekelder

Het huidige bagagesysteem van de luchthaven is aan vervanging toe. Met de bouw van een nieuwe kelder en de renovatie van de bestaande kelder, verbeteren ook de arbeidsomstandigheden van de bagagemedewerkers. Tijdens de renovatie van de huidige kelder wordt dan de nieuwe kelder gebruikt. Schiphol garandeert hiermee een betrouwbaar bagagesysteem.

Tijdens de renovatie wordt het bagageproces anders ingericht. In de kleder staan al diverse robots die de medewerkers ondersteunen. Deze robots worden doorontwikkeld en verbeterd. De koffers worden in de toekomst gelost door een machine. Zelfrijdende voertuigen verplaatsen straks de karren in de kelders. De luchthaven heeft deze voertuigen in samenwerking met KLM al getest. Middels allerlei sensoren en slimme software weer het voertuig welke route het moet nemen. Met camera’s weet het ook verkeersborden te herkennen en kan het op ander verkeer reageren.

De bouw van de nieuwe bagagekelder komt op de plek waar de eventuele nieuwe terminal komt te staan. Deze terminal is al meermaals uitgesteld, maar er is nog geen definitief besluit genomen over de bouw. Om de bouw van de terminal wel mogelijk te maken in de toekomst, wordt er wel rekening mee gehouden tijdens de bouw van de nieuwe kelder.

De aanbesteding voor de bouw van de bagagekelder start dit jaar. De verwachting is dat de daadwerkelijke bouw in 2026 kan beginnen.

Schiphol, Terminal

Schiphol pakt ook Lounge 1 aan

Op de luchthaven wordt ook gewerkt aan het vernieuwen en vergroten van Lounge 1. Dit is het gebied van de veiligheidscontrole voor passagiers naar een Schengenbestemming.

Het gebied zal een stuk groter worden en looproutes worden overzichtelijker. Het aanbod aan voorzieningen zoals horeca en winkels zal ook groter worden. De huidige lounge is in 2005 opgeleverd.

De verbouwing wordt gedaan door een bouwcombinatie van Spie en Equans (ESAP). Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. De planning is dat de luchthaven dit jaar start met de daadwerkelijke verbouwing.

Schiphol vernieuwing Lounge 1 ©Schiphol

Afbeeldingen ©Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *