Schiphol gaat Lounge 1 vernieuwen2 min leestijd

Schiphol vernieuwing Lounge 1 ©Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Amsterdam Schiphol Airport gaat Lounge 1 vernieuwen en vergroten. Dit is het gebied van de veiligheidscontrole voor passagiers naar een Schengenbestemming. Eerder was de luchthaven al druk bezig met het vernieuwen van Vertrekhal 1.

Schiphol past Lounge 1 aan

Lounge 1 zal een stuk groter worden. Ook de looproutes worden overzichtelijk en het aanbod van voorzieningen zoals horeca en winkels zal worden vergroot. De 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte wordt opnieuw ingedeeld. In het gebied komen 23 vernieuwde winkel- en horecaconcepten. Op de bovenverdieping waar het food court gevestigd is, komt er een groter aanbod aan horeca.

De huidige lounge is opgeleverd in 2005 en is dus ongeveer 17 jaar oud. Een deel van het oude bemanningscentrum wordt toegevoegd aan de oppervlakte. Tijdens de verbouwing is de lounge beschikbaar voor alle reizigers. De overlast zal beperkt zijn doordat een deel van de werkzaamheden s’nachts zijn. Daarnaast wordt de herontwikkeling in vijf fases gedaan, met in totaal dertien deelprojecten.

De verbouwing wordt gedaan door een bouwcombinatie van Spie en Equans (ESAP). Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Volgend jaar gaat de daadwerkelijke verbouwing van start.

Schiphol vernieuwing Lounge 1 ©Schiphol

Schiphol A-pier

Naast de herontwikkeling van de lounge werkt de luchthaven ook al langere tijd aan de A-pier. Deze pier moet ruim twee keer zo groot worden als de huidige B-pier.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de bouw afgerond zou worden in 2019. Dit is echter niet gehaald door onenigheid met de toenmalige bouwer van de pier. De luchthaven heeft dit jaar een nieuwe partner gevonden om de pier af te bouwen, namelijk BAM Bouw en Techniek.

Deze nieuwe partner is in september gestart met de werkzaamheden. De eerste stap is om een nieuwe planning op te stellen en de verwachte kosten voor het afbouwen van de pier. Daarna zal het echte afbouwen gaan beginnen. Het is op dit moment nog niet duidelijk in welk jaar de luchthaven verwacht de pier in gebruik te kunnen nemen.

Bron: Schiphol.nl

Afbeeldingen ©Schiphol

Reacties

  1. FlyingBlob zegt

    Hartstikke goed nieuws! Het ziet er nu gedateerd uit en het is er altijd zeer druk en redelijk onoverzichtelijk. Wanneer gaat de C-pier tegen de vlakte? Die is al decennia onveranderd en onverantwoord druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *