Schiphol zet toch plannen door voor bouw nieuwe terminal1 min leestijd

Schiphol, Terminal

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchthaven Schiphol wil alsnog de plannen voor het bouwen van een nieuwe terminal doorzetten. De nieuwe ‘Terminal Zuid’ moet in 2032 klaar zijn en kost meer dan 1 miljard euro. Schiphol had eerder ook al plannen met een nieuwe terminal maar deze werden door corona destijds uitgesteld.

Nieuwe terminal Schiphol

De nieuwe terminal biedt een capaciteit van ongeveer 14 miljoen passagiers per jaar en moet daarmee het huidige Schiphol gaan ontlasten. Eigenlijk had de bouw van deze nieuwe terminal al in volle gang moeten. Zo zou Schiphol deze volgend jaar al hebben kunnen openen. De pandemie zorgde echter voor enige vertraging. Nu is het plan om in 2026 te gaan starten met de bouw. Dat maakte het Financieel Dagblad onlangs bekend. Eerder dit jaar meldde een woordvoerder van Schiphol nog aan de krant dat de plannen voorlopig op pauze staan.

Schiphol
De nieuwe terminal moet het drukke Schiphol ontlasten. (bron: Schiphol)

Schiphol zelf heeft echter nog geen concrete plannen bekendgemaakt over de bouw van de terminal. Ook een besluit over de investering zou nog niet genomen zijn. Wel zouden de voorbereidingen al in volle gang zijn.

Kabinet wil krimp Schiphol

De plannen voor de bouw van de nieuwe terminal gaan lijnrecht in op de plannen van het kabinet. Net voor de zomervakantie begon maakt het kabinet namelijk bekend dat Schiphol moet gaan krimpen. Zo mag de luchthaven vanaf 2023 niet meer dan 440.000 vluchten per jaar uitvoeren en dat is een daling van maar liefst 12%. De krimp heeft te maken met de klimaatdoelen die het kabinet stelt. De bouw van een nieuwe terminal zorgt weliswaar voor meer capaciteit op Schiphol maar niet voor een krimp.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *