Nu volop werkzaamheden op Schiphol, nieuwe terminal uitgesteld

Deze maatschappijen vliegen niet meer naar Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanwege het Coronavirus zijn er een stuk minder passagiers en vliegtuigbewegingen op Schiphol en is er meer ruimte om werkzaamheden te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkzaamheden in de terminal, aan het rijbaanstelsel of op het platform. Aan de andere kant moet de luchthaven ook besparen waar mogelijk. Het scenario ‘Kern-Schiphol‘ heeft ervoor gezorgd dat er nu ongeveer 180 mogelijkheden zijn gevonden om onderhoud en projecten sneller en efficiënter uit te voeren. Dit gaat dan om een periode van twee maanden.

Momenteel zijn ook bijna alle lounges gesloten op de luchthaven. Alleen de KLM Crown Lounge 52 is nog beperkt open. De luchthaven verwacht dat het nog enkele jaren kan duren voordat de vliegtuigbewegingen en passagiers weer op oude niveau zal zijn.

Zoals eerder aangegeven zal de COVID19-pandemie voor een nog onbekende periode een ongunstig effect hebben op de passagiersvraag naar vliegreizen via Royal Schiphol Group’s luchthavens. Het is niet ondenkbaar dat het enkele jaren gaat duren voordat het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen terug op het niveau van voor de COVID19-crisis is.

Nieuwe pier & Terminal uitgesteld

Momenteel werkt de luchthaven hard aan de bouw van een nieuwe pier. De bouw is volop in uitvoering en blijft doorgang ondanks het Coronavirus. De nieuwe terminal zal echter uitgesteld worden. De oorspronkelijke gunningsdatum zal van juni 2020 verplaatst worden naar een latere datum. Dit is onder andere afhankelijk van de uitwerking van het Coronavirus. Daar worden momenteel verschillende scenario’s voor uitgewerkt.

Vertrek 1 & Lounge 1

In Vertrek 1 zal er meer ruimte komen voor de check-in en security. Deze werkzaamheden zijn in een ver gevorderd stadium en zullen begin volgend jaar volledig zijn afgerond. Er komen ook nieuwe securitylanes en deze worden in de tweede helft van dit jaar in gebruik genomen.

De luchthaven is ook druk bezig met het ontwerp van Lounge 1. De verwachting is dat dit ontwerp dit jaar afgerond zal worden. Het is echter niet duidelijk wanneer de bouw en verbouwing van Lounge 1 zal starten. Ook hiervoor worden momenteel verschillende scenario’s uitgewerkt.

Andere werkzaamheden op Schiphol

Op Schiphol zijn er momenteel ook veel andere werkzaamheden welke versneld uitgevoerd worden. Dit kan doordat er overdag ook gewerkt kan worden zonder hinder voor reizigers. Dit zijn enkele voorbeelden waar de luchthaven momenteel aan werkt:

  • De onderhoudswerkzaamheden aan de voorrijweg (Ceintuurbaan) worden momenteel uitgevoerd. Dit zal in mei gereed zijn en in het najaar zullen er nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden die geen verkeershinder veroorzaken. Deze werkzaamheden stonden eigenlijk gepland voor het najaar.
  • In Vertrek 4 zal er één securitylane bijkomen en alle lanes worden voorzien van nieuwe CT-scans. Dit zal rond mei afgerond worden in plaats van september.
  • De onderhoudswerkzaamheden aan de drinkwaterleiding in Vertrek & Lounge 3 worden nu uitgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk om de hele drinkwatervoorziening tijdelijk af te sluiten en dat kan in deze periode
  • Op drie vliegtuigopstelplaatsen zal opnieuw beton gestort worden

Daarnaast zal er een tweede viaduct geplaatst worden over de snelweg A4. Hierdoor kan er een dubbele rijbaan voor taxiënde vliegtuigen aangelegd worden voor rijbaan Quebec. De werkzaamheden voor het viaduct zullen volgens planning uitgevoerd worden, maar de vervolgwerkzaamheden worden vertraagd.

schiphol-buitenzijde-met-luchtbartbrussee

Afbeeldingen ©Schiphol/BartBrussee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *