Het SkyTeam is jarig en viert dat met … Coronamaatregelen

Het SkyTeam is jarig en viert dat met ... Coronamaatregelen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wereldwijd zijn er verschillende luchtvaartallianties, waarvan het SkyTeam een van de grootste is samen met OneWorld en Star Alliance. Binnen het SkyTeam zijn er verschillende samenwerkingen tussen maatschappijen. Dit moet het nodige voordeel opleveren voor de klant tijdens het reizen. SkyTeam bestaat op maandag 22 juni alweer 20 jaar. En wie jarig is trakteert, toch?Normaal zou dat gevierd worden met allerlei festiviteiten. Ditmaal presenteert SkyTeam geen taart, maar gezamenlijke Coronamaatregelen om het reizen veilig te houden.

SkyTeam

20 jaar geleden, in 2000, werd er een nieuwe alliantie tussen luchthvaartmaatschappijen opgericht. Het SkyTeam was geboren en bestond op dat moment uit vier leden; Air France, AeroMexico, Delta Air Lines en Korean Air.  Hierna volgende vele anderen en verlieten er in de tussentijd ook maatschappijen de alliantie. In 2019 verliet China Southern als laatste de alliantie. Nu bestaat het SkyTeam dan ook uit 19 maatschappijen.

Het SkyTeam is jarig en viert dat met ... Coronamaatregelen
Alle leden van het SkyTeam (Bron: SkyTeam)

Alle leden van het SkyTeam maken bijvoorbeeld gebruik van de statussen. Heb je bij bijvoorbeeld KLM een Gold status (Elite Plus), dan geldt de status ook bij een andere maatschappij, zoals Garuda Indonesia of Delta. Naast de het delen van voordelen uit de frequent flyer-programma’s, zijn er meer voordelen. Zo zijn er binnen de alliantie code-share vluchten en deze kun je veelal bij één maatschappij boeken. Je hoeft dus niet verschillende vluchten bij verschillende maatschappijen te boeken.

Het leden van het SkyTeam hebben ook vliegtuigen rondvliegen in de SkyTeam-livery. Dit is een beschildering met het SkyTeam logo, hierover kun je in dit artikel meer lezen. Wil je meer weten wat het SkyTeam voor voordelen heeft, check dat dan op deze website van het SkyTeam

Geen taart, maar …

Op een verjaardag verwacht je wellicht festiviteiten. Maar in de huidige Coronapandemie is het niet echt een geschikt moment om een feestje te vieren. Zeker ook niet voor een alliantie die reizen gemakkelijker zou moeten maken. Aangezien de reisindustrie langzaamaan opkrabbelt na ongeveer geheel stilgelegen te hebben. Toch laat het SkyTeam na lange tijd weer van zich horen. Wellicht een ‘kadootje’ voor leden en klanten om weer veilig op reis te kunnen. Het SkyTeam doet dit in de vorm van gezamenlijke Coronamaatregelen. Deze Coronomaatregelen moeten er binnen de alliantie voor zorgen dat reizigers en medewerkers veilig kunnen reizen en hun werk kunnen uitvoeren.

Welke toestellen vliegen er rond met een SkyTeam Livery?
A350 Vietnam Airlines (Bron: Vietnam Airlines)

Of er ergens gedurende dit jaar nog festiviteiten zullen plaatsvinden is de vraag. Maar nu lijkt het erop dat de verjaardag enigszins stilletjes voorbij zal gaan.

Maatregelen

De Coronamaatregelen zijn gepresenteerd op de verjaardag van het SkyTeam onder de noemer ‘SkyCare&Protect’. SkyCare&Protect brengen de afzonderlijke afspraken van de maatschappijen, alsook de richtlijnen van de IATA, ICAO, CDC en ECDC bij elkaar. De SkyCare&Protect van het SkyTeam omvatten 15 Coronamaatregelen gebaseerd op 5 basisprincipes:

  • Ready to Fly; Om contactmomenten te verkleinen, bieden maatschappijen reizigers aan om digitaal in te checken, bijvoorbeeld via hun telefoon. Dat kan thuis en hoeft niet op de luchthaven. Sommige luchthavens bieden ook de mogelijkheid om bagage zelfstandig in te checken.
  • Cleaned; Maatschappijen doen er alles aan om vliegtuigen zo schoon mogelijk te krijgen. Er zijn daarom meerdere schoonmaak rondes en ook zijn er schoonmaakdoekjes aanwezig als reizigers hun omgeving nog eens willen reinigen. Verder wordt er op de luchthaven ook meer schoongemaakt, zeker op plekken waar veel contactpunten zijn. In het vliegtuig zijn verder de HEPA filters aanwezig, die 99,99% van de lucht filteren.
  • Protected; op de verschillende hubs zijn desinfectiegels aanwezig, verbeterde bewegwijzering, zodat mensen afstand van elkaar kunnen houden. Ook probeert men rijen te voorkomen. Daarnaast moet aanboord en op de meeste luchthavens een mondkapje gedragen worden. Door zowel reizigers als personeel.
  • Screened; afhankelijk van de lokale regels en die van de maatschappij, kan het voorkomen dat je temperatuur wordt gecheckt. Dit gebeurt bijvoorbeeld al bij Air France. Ook kan het zijn dat er vragen gesteld worden met betrekking tot je gezondheid.
  • Informed; om een wel overwogen keuze te maken om wel of niet te reizen, moeten maatschappijen klanten informeren. Informatie is dan ook op de websites van de afzonderlijke maatschappijen te vinden. Daar kun je de verschillende maatregelen die bij een maatschappij zijn gelden terugvinden. Ook kun je hier terugvinden of bijvoorbeeld je vlucht wel doorgaat. Of lees hier meer over reizen in Europa tijden de Coronacrisis.Het SkyTeam is jarig en viert dat met ... Coronamaatregelen

Bron & Beeldmateriaal: SkyTeam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *