Kan ik weer veilig reizen in Europa?

De Europese Unie opent de grenzen voor deze niet-EU-landen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Update 15-6-2020. Het zomerseizoen ligt op de loer, terwijl we eigenlijk ook nog midden in de Corona pandemie verkeren. Steeds meer Europese landen versoepelen echter de maatregelen tijdens deze crisis. Maar wat te doen met bijvoorbeeld de zomervakantie? We zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje, waarna je zelf kunt bepalen of het veilig genoeg is om te reizen in Europa.

Wereldwijd

Dagelijks meldt het nieuws nog hoge cijfers met besmette personen. Veelal liggen deze hoge cijfers in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en verschillende Aziatische landen. In Europa dalen de cijfers gestaag. Op deze pagina van de Europese Unie zie je de trend in de daling (op 14 juni 2020) van het aantal besmette personen in de Europese Unie. En op deze pagina zie je ook de wereldwijde trend van het aantal besmette personen met het Covid-19 virus. Terwijl Zweden juist een stijging laat zien, krabbelt de rest van Europa zich er dus steeds beter bovenop, en laten we hopen dat dat zo blijft. Vanaf maandag 15 juni zullen enkele Europese landen ook de grenzen weer openen voor reizigers.

Kan ik weer veilig reizen in Europa?
Bron: European Union

Wat is veilig?

Het valt natuurlijk te bediscussiëren wat veilig is. Meningen zullen daarover sterk uiteenlopen. De vraag die je jezelf natuurlijk moet stellen is, is op welk moment jij het zelf veilig genoeg vindt om weer verder dan bijvoorbeeld Nederland te reizen, en hoe lang je daar op wilt wachten.

Het grote aantal besmettingen zoals die bekend zijn in de maanden februari, maart en begin april liggen inmiddels achter ons. Een groot deel van de Europese bevolking is inmiddels bekend met de afstandsregels, het goed wassen van handen en het dragen van mondkapjes in verschillende situaties. Als iedereen zich aan deze maatregelen houdt, zou het ook al een stuk veiliger moeten zijn.

Daarnaast nemen ook verblijfplekken, zoals hotels, campings en B&B’s maatregelen om besmetting tegen te gaan. Veelal kun je informatie hierover bij verschillende partijen terugvinden. Van de grote ketens staan hieronder de belangrijkste bronnen voor je op een rijtje.

Coronamaatregelen verblijf

Hieronder staan enkele bronnen waar je de belangrijkste Coronamaatregelen terug kunt vinden met betrekking tot hotelketens of boekingsplatforms voor verblijven.

Advies Nederland

De Nederlandse overheid heeft het ‘ga wijs op reis’ advies gegeven. Op de website Nederland Wereldwijd kun je de belangrijkste updates vinden met betrekking tot adviezen in per land. Over het algemeen past de Nederlandse overheid de eisen aan, als een ander land dat ook doet. De volgende landen zullen naar verwachting op 15 juni ‘veilig’ bezocht kunnen worden:

Echter adviseert de Nederlandse overheid zelf informatie in te winnen bij de betreffende landen met betrekking tot de eisen in een land. Bij elk land hierboven zit een link van de betreffende overheid toegevoegd, Daar kun je op klikken voor meer informatie over het betreffende land.

Van andere landen is nog niet helemaal duidelijk hoe de situatie er op korte termijn uit zal zien. Maar het advies is dus om de website Nederland Wereldwijd in de gaten te houden. Tevens hieronder een lijstje met andere Europese website van de betreffende overheden:

De Europese Unie heeft een website gelanceerd waar je alle belangrijke informatie per land kunt terugvinden. Dat kun je via deze link vinden.

Conclusie

100% veilig reizen zal er nooit in zitten. Maar met een goede dosis verstand en het inwinnen van advies, kan het mogelijk zijn dat je weer op reis kan. Binnen Europa zijn er verschillende landen die je als Nederlander ook weer toelaten. Belangrijk is altijd de adviezen van de Nederlandse Overheid er goed op na te lezen, evenals de eisen en adviezen van het te bezoeken land.

Kan ik weer veilig reizen in Europa?
Bron: Rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *