De voor- en nadelen van de Emirates A380 in Economy Class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In een eerdere vergelijking tussen Emirates en Etihad benoemde ik dat Emirates op de A380 naar mijn mening ’s werelds beste, all-round Economy Class biedt. Begin dit jaar vloog ik weer met Emirates van Düsseldorf naar Dubai, en terug, met de Airbus A380. Ook op deze vluchten vond ik dat Emirates weer een uitstekende ervaring in Economy Class bood. In dit artikel zal ik uiteenzetten wat in mijn ervaring de voordelen en nadelen zijn van Emirates in Economy Class op de A380. Dit geldt dus specifiek voor de Superjumbo. Van de Boeing 777 bij Emirates ben ik een stuk minder fan. Onder meer door de krappe 3-4-3 indeling in Economy Class, middenstoel in Business Class en over het algemeen minder (moderne) features. Emirates heeft een gigantische vloot, met meerdere cabineversies. De onboard experience hangt dus ook sterk af welke generatie stoel je hebt. Meer over de nieuwe Economy Class op de 777 lees je hier.

Lees hier een review van Economy Class op de A380 en hier van de Boeing 777.

A380 Emirates

Voordelen

Ruime stoelen en cabine

Ten eerste, in mijn ogen, het belangrijkste aspect van comfort op een longhaul vlucht: de persoonlijke ruimte. De A380 biedt merkbaar meer ruimte dan andere toestellen. Zowel de beenruimte als de breedte van de stoelen is uitstekend voor een ‘standaard’ (dus geen Plus of Comfort) product. Zelfs voor iemand van 1,95m. De stoelen hebben een verstelbare hoofdsteun, prima recline en opklapbare armleuning.

Deze diashow vereist JavaScript.

Door de twee verdiepingen is de cabine ook ruimer en hoger dan gebruikelijk. Vooral bij de raamstoelen merk je dit bij de schouders. Het biedt ook genoeg ruimte voor bagagebakken. De plafonds zijn overigens uitgerust met moodlighting en een ‘sterrenhemel’ als het donker is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uitstekend entertainment aanbod en systeem

ICE, wat staat voor Information, Communication en Entertainment, is het inflight entertainment systeem van Emirates. Het biedt een enorme selectie met ruim 4500 kanalen aan films, TV, docu’s, muziek en spelletjes. Ook live TV is beschikbaar, met onder meer nieuws en sport. Je kunt van tevoren in de app of online het aanbod bekijken, en zelfs een afspeellijst maken om die aan boord te synchroniseren. Naast het grote aanbod, is ook de kwaliteit van het scherm erg goed; zowel het formaat als de helderheid. Er zijn verschillende generaties stoelen, maar over het algemeen is het scherm beter dan bij de meeste andere airlines.

Emirates Economy

Deze diashow vereist JavaScript.

Zo kan je ook de vlucht met uitzicht naar buiten goed volgen middels de staart-, neus- en buikcamera. Naast het touchscreen is er ook een aparte handset met een eigen schermpje. Zo kan je bijvoorbeeld de airshow op de handset volgen en het entertainment op het grote scherm. Wat headset betreft krijgen passagiers een redelijke koptelefoon, in plaats van earbuds. Overigens is de A380 een erg stil vliegtuig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Connectiviteit

Wil je gebruik maken van je eigen apparaten, dan biedt elke stoel een USB-poort die je ook kan gebruiken om eigen foto’s, films en documenten weer te geven op het scherm. Daarnaast hebben stoelen om en om een stopcontact, met nog eens een fast-charging USB-poort.

Emirates biedt Skywards leden in Economy Class bovendien kosteloos wifi aan; 2 uur gratis onbeperkt berichten sturen, zoals met Whatsapp en iMessage, of 20MB internet binnen 2 uur. Daarnaast kun je zelfs bellen met je eigen telefoon aan boord.

(Tijdens de COVID-19 crisis zijn er berichten dat Emirates de gratis wifi heeft afgeschaft. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit alleen voor de repatriatievluchten geldt, of een permanente wijziging is).

Prima catering

Dit hangt natuurlijk af van je vertrekpunt, maar over het algemeen heeft Emirates prima catering. Hierbij wordt het menu, wat je van tevoren online kan inzien, vaak afgestemd op de regio of festiviteiten zoals Valentijnsdag of Chinees Nieuwjaar. Daarnaast is, ook in Economy, het drankaanbod erg uitgebreid. Van softdrinks tot sterke dranken.

Aandacht voor gezinnen

Met een 3-4-3 indeling is de middensectie ideaal voor gezinnen van vier. Daarnaast biedt Emirates verschillende extra’s voor families. Op Dubai Airport is er een apart check-in gedeelte voor gezinnen. Ook kunnen families gebruik maken van kinderwagens verstrekt door Emirates tot aan de bagageband. Aan boord komt de crew voor het opstijgen langs met speciale speelsets voor kinderen, naast de gebruikelijke kindermaaltijden die als special meal zijn te bestellen. Als de tijd het toestaat komt de crew gedurende de vlucht ook langs met een Polaroid camera om gezinnen een leuk aandenken te geven.

Emirates Economy

Nadelen

Stoelindeling

Hoewel de stoelindeling voor gezinnen van 4 een uitkomst is, is het voor stellen minder aantrekkelijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de A330 zijn er geen duo-stoelen. Een uitzondering is op de A380 in twee-klasse indeling. Hier is er ook een Economy Class cabine op het bovendek, met twee stoelen in de rijen langs het raam. Vlieg je met deze toestellen, dan is het bovendek een aanrader!

In veruit de meeste toestellen, die alleen Economy op het onderdek hebben, zou ik kiezen voor een stoel in de voorste cabine. Hier heb je niet het gevoel dat je in een megavliegtuig zit. Ook begint de (maaltijd)service hier.

Rijen op de luchthaven

Er gaan zo’n 500 (in de twee-klasse indeling zelfs meer dan 600) passagiers in de Emirates A380; waarvan tot ruim 550 in Economy. Dit zorgt bij een volle vlucht dan ook voor lange rijen en wachttijden op de luchthaven. Zowel bij check-in/bagage-afgifte, boarding en het ophalen van bagage. Reis je naar Dubai en zitten er veel overstappende passagiers op je vlucht? Dan heeft hun bagage prioriteit, waardoor het vaak erg lang duurt voordat je bagage op de band ligt.

Emirates A380 Economy Class Dusseldorf Dubai

Langzame service

Met zoveel passagiers is het geen verrassing dat, ondanks het grote team aan flight attendants, de service en maaltijdrondes lang kunnen duren. Zeker bij een volle vlucht.

Trage wifi

Het feit dat Emirates gratis wifi aanbiedt, zorgt ook voor een relatief hoog gebruik en daar lijdt de snelheid onder. OnAir is al niet de beste inflight wifi provider, maar met tientallen gebruikers wordt het soms onbruikbaar. Heb je echt wifi nodig, en betaal je daar voor, dan is het gratis aanbod dus een nadeel.

Bezuinigingen en variabele service

Het valt niet te ontkennen dat ook Emirates de afgelopen jaren heeft bezuinigd op de Economy Class ervaring. Dat varieert van kleine dingen zoals kleinere maaltijdporties met goedkopere ingrediënten en minder ‘chique’ geprint menu, tot het afschaffen van gratis stoelselectie en beperkingen van het gratis internet.

Desondanks vind ik dat het basisaanbod van Emirates nog steeds heel goed is. De service kan hit-or-miss zijn. Zeker bij zo’n grote luchtvaartmaatschappij. Tijdens mijn vluchten ben ik nooit echt onder de indruk geweest van de service door de crew, maar ik heb ook geen negatieve interacties meegemaakt.

Wat zijn jouw ervaringen met de Emirates A380?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *