Business class vliegen met Flying Blue miles

KLM, Business Class, Boeing 747, SkyTeam

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Flying Blue is het frequent flyer programma van Air France-KLM en misschien wel het populairste spaarprogramma onder de Nederlandse frequent flyers. Een tijdje terug schreef ik al een artikel over hoe je snel en gemakkelijk veel Flying Blue miles kunt sparen. Klik hier als je dit artikel nog eens wilt doorlezen. In dit artikel lees je hoe je Flying Blue miles het beste kunt inzetten om business class te vliegen met Air France-KLM.

Business class versus economy class

Ik krijg vaak de vraag waarom ik mijn miles niet inzet voor economy class award tickets. Ik zou dan immers veel minder miles kwijt zijn voor dezelfde reis. Die vraag kan ik me bij Flying Blue miles goed voorstellen. Je bent namelijk 2,5 keer zoveel miles kwijt voor business class. Bovendien kunnen de belastingen hoger zijn. Tot nu toe heb ik dan ook het merendeel van mijn Flying Blue miles besteed aan economy class award tickets. Toch haal ik veel meer waarde uit mijn miles als ik ze op business class awards inzet omdat een betaald business class ticket wel 5 keer duurder is dan een betaald economy class ticket. Bovendien is business class vliegen nu eenmaal veel meer dan alleen een betere stoel(klik). Lees maar eens een van de mooie business class reviews op deze site.

Zones

Zoals bij de meeste frequent flyer programma’s hangt het aantal benodigde miles af van de zone waarin je vertrekt en de zone waar je naar toevliegt. Je dient dus eerst uit te zoeken in welke zone je vertrekpunt en bestemming ligt.

Zones Flying Blue, KLM, Air France, Flying Blue
Alle zones van Flying Blue met bijbehorende landen.

In onderstaande tabel wordt het benodigde aantal miles in duizendtallen per retourvlucht weergegeven. Ook zien we dat business class award tickets in de meeste gevallen 2,5 keer duurder zijn dan economy class awards. Een enkele reis van Europa naar Noord-Amerika kost bijvoorbeeld 25.000 miles in economy class en 62.500 miles in business class. Dat aantal komt redelijk overeen met andere frequent flyer programma’s. Naar de zone Miden-Oosten vlieg je voor 50.000 miles in business class.

Flying Blue, Award chart, KLM, Air France, SkyTeam
De award chart van Flying Blue.

Soorten awards

Flying Blue kent drie soorten award tickets: Classic Awards, Promo Awards en Flex Awards. Classic Awards kun je zowel online als telefonisch boeken in zowel economy als business class. Bovenstaande tabel refereert dan ook naar Classic Awards. Promo Awards zijn awards met korting in miles en deze zijn enkel en alleen online te boeken. Ten slotte hebben we nog Flex Awards. Deze awards zijn behoorlijk duurder in miles dan Classic Awards, maar kunnen kosteloos worden gewijzigd. First Class Awards kunnen alleen worden geboekt als Flex Awards. Dit type award is dus eigenlijk niet interessant in dit artikel.

Als we vervolgens naar de Flying Blue website gaan om een award te boeken, zien we dat een enkele reis van Amsterdam naar New York in business class 62.500 miles en € 232,20 aan belasting kost.

Flying Blue, SkyTeam, Award, KLM
Een award vlucht van Europa naar Noord-Amerika.
KLM, Business Class, Dreamliner, 787-900, SkyTeam
KLM business class op de Boeing 787-900 Dreamliner.

Brandstofbelasting

Maar waarom nu ook nog eens € 232,20 aan belasting? Bovenop het aantal miles betaal je altijd belasting. Dit kan gaan om luchthavenbelasting, veiligheidstoeslagen maar ook om brandstofbelasting. Deze laatste kan in sommige gevallen behoorlijk hoog uitvallen. De luchtvaartmaatschappij en het land van vertrek spelen vaak een belangrijke rol in het laag houden van belasting en toeslagen. In een volgend artikel zal ik een aantal maatschappijen noemen waarbij je weinig belasting betaalt.

Promo Awards

Flying Blue staat bekend om de Promo Awards. Elke maand wordt er op een aantal routes een korting gegeven in award miles. Elke maand schrijven we op insideflyer.nl over de Promo Awards. Promo awards zijn beperkt tot KLM en Air France en zijn enkel online te boeken. Wijzigingen en restitutie zijn niet mogelijk op dit soort award tickets. Als het mee zit, wordt er soms 50% korting in miles gegeven op business class tickets. Eerder zagen we al dat de belastingen bij Air France en KLM hoger liggen dan bij andere maatschappijen. Maar bij die andere maatschappijen krijg je weer geen korting op het aantal miles. Een award ticket voor 31.250 miles en € 232,20 aan belasting voor een vlucht van Amsterdam naar San Francisco op een Boeing 747 van KLM zou ik dan ook een goede besteding van je miles willen noemen.

KLM, Business Class, 747
KLM Business Class op een 747. (Photo credit @Thijs Luyt)

Fifth freedom vluchten

Een fifth freedom vlucht is een vlucht van een maatschappij die tussen twee verschillende vreemde landen vliegt. Een voorbeeld is de welbekende vlucht met LATAM van Frankfurt naar Madrid. Nu heeft Flying Blue een hele interessante zone met veel goede maatschappijen waar je zowel weinig miles als belasting betaalt, namelijk Azië Zone 2. Een enkele reis in business class binnen deze zone kost bij Flying Blue slechts 25.000 miles. Nu wil het toeval dat KLM hier een paar interessante fifth freedom vluchten aanbiedt. Zo vlieg je al voor 25.000 miles en slechts € 9,60 aan belasting met KLM in business class van Jakarta naar Kuala Lumpur.

Business Class, SkyTeam, KLM, Flying Blue
Goedkoop business class vliegen met KLM in Azië.

Of wat dacht je van deze?

KLM, Business Class, Flying Blue, Award
KLM business class op een Boeing 777-300ER tussen Singapore en Bali.

Interessant is dat je deze vluchten mag combineren met andere maatschappijen op één award ticket, maar daarover meer in een volgend artikel over partner awards, waar we trouwens nog op Azië Zone 2 zullen terugkomen.

Belang van soort business class en toestel

Het laatste en misschien wel het belangrijkste punt om op te letten, is het belang van het soort business class en toestel. De veelvlieger weet inmiddels wel dat de KLM business class binnen Europa niets anders is dan een economy stoel waarbij de middelste stoel wordt vrijgehouden voor meer privacy. Maar ook bij langeafstandstoestellen is het opletten geblazen. Als je pech hebt, kom je op een oncomfortabele stoel te zitten die niet eens volledig plat kan en weinig privacy biedt. Ook de catering kan dan flink tegenvallen en dat zou natuurlijk zonde zijn. Lees voor een goede keuze daarom ook even de business class reviews en de KLM World Business Class Gids op deze site door. Bij mij staat bijvoorbeeld de KLM Boeing 747 business class al lang op mijn verlanglijstje. Op de Dreamliner bieden zowel Air France als KLM een reverse herringbone business class product aan, wat betekent dat je als passagier veel privacy en altijd directe toegang tot het gangpad hebt.

Air France 787 Dreamliner Business
Ook Air France biedt een reverse herringbone business class aan op de Dreamliner.

American Express

Het zal je de laatste tijd vast niet ontgaan zijn. Om veel miles te sparen, kun je tegenwoordig niet meer zonder de Flying Blue American Express creditcard. In dit artikel en in dit artikel kun je meer over deze kaarten lezen. Sinds kort krijg je bij de Flying Blue Gold Card maar liefst een welkomstbonus van 20.000 miles bij een besteding van minimaal € 500,- in de eerste drie maanden. Dat zijn al bijna genoeg miles voor misschien wel jouw eerste business class ervaring. De kaart kost het eerste jaar nu € 95,- in plaats van € 170,-. Liever een Green Card? Deze is het eerste jaar gratis. Bij een besteding van € 500,- in de eerste drie maanden, krijg je 20.000 membership rewards die je vervolgens kunt omzetten in 16.000 Flying Blue miles.

Conclusie

In dit artikel hebben we gezien hoe je Flying Blue miles het beste kunt besteden aan business class tickets van Air France-KLM. Op Air France-KLM business class award tickets betaal je nog steeds veel brandstofbelasting. Omdat je bij promo awards minder miles betaalt, zou ik willen aanraden om alleen Air France-KLM business class awards te boeken als promo award. In een volgend artikel zal ik uitleggen hoe je het beste Flying Blue miles kunt besteden aan partnermaatschappijen. Bij andere maatschappijen betaal je namelijk veel minder belasting. Hoe zou jij je Flying Blue miles willen besteden? Ga je voor Air France-KLM business class tickets met veel belasting of toch liever voor economy awards? Laat het hieronder weten of breng een bezoekje aan ons forum. We zijn benieuwd naar jouw mening en ervaringen met Flying Blue.

Reacties

 1. Richard zegt

  Business class is super maar als je economy boekt op Miles Kun je in principe vaker of met meer personen gratis vliegen. Verder zet ik mijn Miles nooit in op vluchten binnen Europa ( vanuit Amsterdam) omdat die naar verhouding duur zijn. Intercontinentale vluchten geven meer waar voor je miles. Bij Transavia je Miles inwisselen is helemaal duur. Van een simpel vluchtje naar Spanje Kun je qua miles ook naar Amerika vliegen.

 2. Chawa zegt

  Ik heb een paar weken geleden zo’n klassieke ticket geboekt; DPS-BKK-CAN-DPS = 20000 Miles + €174, best veel geld vond ik, maar als ik de normale prijs zag voor dat ticket schrok ik wel een beetje van (€1400).
  Ik ga voor december kijken voor een weekendje DPS-KUL

  Hartelijk dank trouwens voor je schrijven en tip, erg leuk.

 3. Arno zegt

  voor mijn gevoel is het vaak voordeliger en eco stoeltje te boeken en dan later te upgraden met miles. als het toestel vol zit heb je pech maar bij beschikbaarheid een leuke deal. de belastingen vanaf ams zijn zo hoog tegenwoordig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *