Meer Dan Een Betere Stoel

bron: AirBerlin

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Veel mensen die tijdens het boarden naar hun economy stoel toe liepen hebben het misschien wel eens gedacht: “Waarom zoveel meer betalen voor  een stoel in Business Class?”. In dit artikel lees je over de voordelen die vliegen in Business Class kan bieden. En dat is meer dan de stoel alleen.

Chauffeur Service

Soms vlieg je op onmogelijke tijden. Je vlucht vertrekt om 6 uur  ’s morgens, het openbaar vervoer is nog niet opgestart en je moet een manier vinden om op de luchthaven te komen. Een taxi naar de luchthaven is afhankelijk van waar je woont meestal een dure optie. Is het dan niet makkelijk als de luchtvaartmaatschappij je een service aanbiedt waarbij ze je voor aanvang van je reis van huis komen ophalen en na afloop van je vlucht in je geboekte hotel op je bestemming afleveren? Een groeiend aantal luchtvaartmaatschappijen biedt deze service aan als onderdeel van het Business Class product, bijvoorbeeld Etihad en AirBerlin. Meestal ook nog in dikke Audi’s, BMW’s en Mercedessen. Ook op de plaats van bestemming kan het een prettig gevoel zijn te weten dat de transfer naar je hotel geregeld is.

Bron: Etihad Website
Etihad Chauffeur service

Check-In & Baggage

Wanneer je met je bagage op de luchthaven bent aangekomen wil je die zo snel mogelijk afgeven. Voor business class passagiers zijn er voor het inchecken aparte balies waar het een stuk rustiger is dan bij de balies voor economy. Ook krijgt je baggage bij het inchecken een Priority-label waardoor deze op de plaats van bestemming als een van de eerste stukken op de baggage-band verschijnt. Dat scheelt weer tijd!

Over de bagage. Stel: je hebt een geweldige tijd gehad op je bestemming en een hoop leuke souvenirs gekocht. Hoe kan je stemming dan omslaan op de luchthaven als bij het inchecken blijkt dat je koffer te zwaar is. De mededeling dat je iets spullen achter moet laten of moet bijbetalen voor het overgewicht is vaak niet leuk. Als business class passagier mag je meer gewicht meenemen dan economy passagiers. Daar waar economy passagiers 23 kg mogen inchecken is het vaak zo dat je als business class passagier een extra koffer van 23kg gratis kunt inchecken. Als je dan ook nog elite-status bij de airline hebt mag je vaak nog een extra koffer meenemen.

Lounge toegang

Ken je het gevoel? Je arriveert bij de gate waarvandaan je vlucht vertrekt en er is geen vrije zitplaats meer te vinden. Je telefoon is leeg en er is geen oplaadpunt te vinden. Overal waar je kijkt zijn mensen druk bezig om maar niet verveeld te raken. Zou het dan niet lekker zijn om je even terug te kunnen trekken in een omgeving waar je rustig met je reisgenoten kunt praten, zonder problemen je telefoon kunt opladen en een hapje en een drankje kan doen op kosten van de luchtvaartmaatschappij? Als je een business class ticket boekt dan krijg je vrijwel altijd toegang tot de een Lounge.

Op vertoon van je boarding pass bij de ingang van de lounge mag je naar binnen. In een lounge bevinden zich over het algemeen luxere stoelen dan de zitplaatsen bij de gates. Voor mij zijn met name als ik veel overstappen heb, de versnaperingen die ik op de luchthaven koopt vaak een grote kostenpost. Afhankelijk van de tijd van de dag (ontbijt/lunch/diner) hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen hapjes in buffet-vorm  en drankjes in de lounge staan. Ten slotte bieden sommige luchtvaartmaatschappijen in hun lounges extra faciliteiten aan zoals douches en massages.

Etihad Premium Lounge Abu Dhabi
Zitten in een Lounge

Priority

Dan is het is bijna tijd om aan boord van het vliegtuig te gaan. Tien minuten voordat het boarding proces begint verzamelen zich al groepjes mensen rondom de gate om maar als eerste aan boord te gaan van het vliegtuig. Zelf kom je net uit lounge waar je heerlijk rustig hebt kunnen werken of ontspannen. Bij aankomst bij de gate zie je de rij al staan, dat wordt een tijd wachten voordat je eindelijk aan boord kunt! Of niet?

Business class passagiers genieten over het algemeen over priority boarding. Dat wil zeggen dat je als een van de eersten aan boord kunt gaan en na landing ook als een van de eersten van boord. Overigens staat het je vrij op elk moment gedurende het boarding proces via de priority lane aan boord te gaan, je moet dus niet als eerste.

Stel je reist naar Thailand, een land dat niet bekend staat om zijn vlotte immigratie afhandeling. Telkens als er een vlucht aankomt vormen zich lange rijen  voor de counters van de immigratie ambtenaars. DAn is het heerlijk om eerder het vliegtuig te kunnen verlaten dan de 300 passagiers die achter je in economy zitten – op die manier heb je de mogelijkheid om eerder bij de immigratie aan te komen en de rijen te vermijden, en dat levert je weer wat extra tijd op je bestemming op.

Sommige airlines bieden daarnaast ook priority aan op op de luchthaven. Dan hoef je niet aan te sluiten in de rijen waar de economy passagiers staan te wachten maar kun je gebruik maken van aparte counters speciaal voor priority passagiers.

Aan boord

Vanaf het moment dat je het vliegtuig binnen stapt gaat de business class ervaring verder. Voor de ene reiziger is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk kan slapen tijdens de vlucht, terwijl de andere reiziger juist extra geniet van de maaltijden aan boord of de onbeperkte champagne.

Tegenwoordig wordt het bij steeds meer maatschappijen de standaard dat ze een stoel aanbieden die volledig plat kan: de ‘full-flat stoel’. Deze stoel transformeert in een soort bed waar je redelijk comfortabel kan liggen. Dat ligt toch een stuk prettiger dan dat je jezelf 3x moet dubbelvouwen in een gemiddelde economy-stoel.

140127 klm new 747 wbc 2013-11-02-12.44.48-800x500_c
De full-flat stoel van KLM’s nieuwe World Business Class

Dan de maaltijden die je krijgt aan boord. Dat werkt net wat anders dan in economy waar de standaardvraag is : vlees of vegetarische pasta? Wanneer je aan boord gaat krijg je vaak een menu van de cabin crew waarin je de keuze krijgt uit diverse voor- en hoofdgerechten. Naast de keuze uit diverse gerechten heb je een veel uitgebreidere keuze uit dranken die je naast je maaltijd wil nuttigen, variërend van wortelsap tot champagne.

Lees hier (klik) als voorbeeld een review van de KLM new World Business Class stoel en maaltijd-service. Een aantal maatschappijen heeft tegenwoordig zelfs een kok aan boord die op 12 km hoogte je maaltijd vers bereidt.

IMG_1088
Business class maaltijd aan boord

Conclusie

In business class vliegen levert je meer voordelen op dan alleen een luxere stoel in het vliegtuig (die overigens vaak erg fijn is). Of deze voordelen de meerprijs van het ticket waard zijn is natuurlijk een persoonlijke keuze. Business class bij de ene luchtvaartmaatschappij kan ook een complete andere ervaring zijn dan bij een andere maatschappij. Hou daarom Ikvliegveel in gaten voor de reviews van de business class producten, die zijn er regelmatig.

In een volgend artikel zal ik aan de hand van wat tips laten zien dat business class tickets niet altijd onbetaalbaar hoeven te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *