De KLM World Business Class Gids2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM heeft op verschillende typen vliegtuigen ook verschillende typen World Business Class stoelen. Dit kan nogal van belang zijn voor het comfort, privacy en amenities tijdens een vlucht. In dit artikel zullen we daarom een overzicht geven van de verschillende soorten stoelen in de KLM World Business Class.

De New World Business Class

Het meest moderne business class product van KLM, de nieuwe reverse herringbone stoel van Zodiac, is te vinden op alle Boeing 787-9 Dreamliner vliegtuigen. Vanzelfsprekend gaat deze stoel volledig plat. Bij dit type stoel is de indeling 1-2-1 waardoor iedere passagiers directe toegang tot het gangpad heeft met veel privacy. Op de 787’s is ook wifi beschikbaar net als een vernieuwd inflight entertainment systeem.

787 WBC

Voor de 787-10 heeft KLM een nieuwe variant van de reverse herringbone aangekondigd.

De World Business Class op de Boeing 747 en 777 vloot

Op alle Boeing 747 en Boeing 777-200ER en Boeing 777-300ER vliegtuigen is de World Business Class stoel ontworpen door Hella Jongerius geïnstalleerd. Dit is de eerste generatie full-flat stoelen bij KLM. Aan boord van de 777’s is de indeling 2-2-2. Niet iedere passagiers heeft dus toegang tot het gangpad. Ook op de Boeing 747 is de indeling standaard 2-2, met uitzondering van de single stoelen 1A, 4A en 4E in het midden van de cabine. Een recente review van de KLM World Business Class op de 777 vind je hier.

KLM World Business Class 777

 

Nieuwe A330 World Business Class

KLM is bezig om de A330 vloot, zowel de –200 als –300, uit te rusten met een nieuwe full-flat stoel in de WBC. Eind 2018 moet de modificatie compleet zijn. De nieuwe stoel gaat volledig plat, in een 2-2-2 indeling. Ook is er een nieuw entertainment systeem ingebouwd.

WBC KLM A330

De oude A330 World Business Class

Vlieg je niet met een gemodificeerde A330, dan is de stoel in de Business Class nog niet volledig plat. Op de A330-300’s is er een angled stoel die 172 graden plat gaat.

image3

Op de A330-200’s kom je het oudste WBC product tegen; de zogenaamde ‘slippery slope’ stoelen die niet in een shell zitten. Deze hebben ook nog een verouderd inflight entertainment systeem.
oldworldbusinessclass
klmoudebusiness

Reacties

 1. Jim_ zegt

  Ik heb het geluk gehad om in alle WBC stoelen van KLM te mogen vliegen, meestal erg goede ervaringen maar soms ook minder. Mijn voorkeur gaat toch echt uit naar de full-flat stoel, logisch, maar niet alleen om de 180 graden, vooral om de betere kussens. Ik heb regelmatig gehad in de WBC van de 747 dat ik het gevoel had in een kuil te zitten of dat ik het niet echt schoon vond, wat ik wel verwacht van een business class, ik hoop dat die kuil bij de nieuwe WBC wegblijft.
  De service en de maaltijden altijd goed gevonden, maar de opmaak vind ik echt heel goed, mooie strakke lijnen met tussendoor het design van Marcel Wanders.
  Al met al vind ik het business class product van KLM erg goed, de full-flat stoelen zijn erg mooi en zitten lekker, zelfs de stoel op de 773 vind ik prima. Maar qua prijs weet ik het niet, iedereen zit nu namelijk te kijken naar de maatschappijen uit het Midden-Oosten. Maar KLM kan gewoon niet concurreren met bedrijven die miljarden aan subsidie krijgen van oliegeld, daarom vind ik het goed dat KLM dit oplost door betere en persoonlijke service aan te bieden, Emirates kan dat niet doen met een business class cabine van meer dan 70 stoel op de A380.

  • SVDH zegt

   Dank voor je reactie Jim! Ik heb alleen maar met de nieuwe 747 WBC gevlogen (overige KLM vluchten waren wel in andere types, maar dan weer in Y), en tot zover is die mij ook goed bevallen. Ik deel je mening over de amenity kit – die is ondermaats. Niet alleen qua ontwerp, ook qua inhoud – er zit niet eens een handcreme in, en het slaapmasker zit bij mij nooit lekker… maar goed, dat zijn luxe-problemen. Ga je ook de nieuwe new WBC op de Dreamliner proberen?

   • Jim zegt

    Zeker weten! Ik denk dat ik Abu Dhabi oversla, maar als de nieuwe 787 naar Hangzhou gaat vliegen dan zit ik erin!

 2. Roberto zegt

  1-2-1 en 2-2-2 volledig platte business class stoelen is inderdaad het fijnst en laat ook zien dat KLM nu doorheeft wat een zakenreizger/luxe reiziger nodig heeft op longhaul: de mogelijk om een beetje comfortabel te kunnen slapen. Nu alleen een glimlach toveren op het personeel op nachtvluchten en we kunnen weer concurreren met andere maatschappijen 😉

  • Musliston zegt

   Mee eens….ik vloog laatst CGK-AMS en op het traject KUL-AMS was er wel een heel zure stewardess met een hoop sarcastische opmerkingen….erg onprettig! Heb geklaagd en 7.500 FB miles ontvangen ter compensatie…ben benieuwd naar de 787, maar gezien het traject waarop het wordt ingezet zal ik die WBC helaas niet zo snel proberen….747 onder is nog steeds het prettigst (t.o.v. boven of 772)…doordat er geen doorloop is, is er echt een soort van privéruimtegevoel 🙂

 3. TMW89 zegt

  Goed artikel, alleen één kleine aanvulling: inmiddels is al wel meer dan de helft van de 772’s voorzien van nieuw interieur. Om precies te zijn: 11/15. Nummer 12 wordt inmiddels omgebouwd, dus de kans dat je nog een oude WBC aantreft op de 772 is 3/15e. Die gok kun je dus wel nemen 😉

 4. Joost zegt

  Kleine aanvulling:
  De twee nieuwste A330-200s (PH-AOM, PH-AON) hebben de zelfde stoel als de A330-300s. Bij het boeken kun je het verschil helaas niet zien.
  De twee nieuwste 777-300ERs (PH-BVN, PH-BVO) hebben de nieuwere B/E Diamond stoel (van de 777-200ER en de 747s). Deze kun je wel herkennen aan de 2-2-2- configuratie.

 5. Tijn zegt

  Hallo allemaal,
  Toch even een vraag omdat ik daar benieuwd naar ben. Ik vlieg voor mijn werk ongeveer 7 X per jaar naar Kenia. Graag zou ik weleens business class willen vliegen. Maar ligt dat aan mij of zijn die prijzen echt enorm duur? €3000 voor een ticket vind ik nogal prijzig! Ik heb er zeker wel extra geld voor over maar niet zoveel. Iemand tips toevallig?

 6. Linda zegt

  Ik vlieg over 3 weken met de klm 777-300. Zitten in al deze toestellen al de nbc stoelen? Ik heb namelijk een stoel gereserveerd bij het raam en nou las ik dat in de ‘oude’ versie op die rij dus geen raam zit. En dat wilde ik juist graag! Hopelijk vlieg ik met de nbc en heb ik gewoon een raam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *