Bestemmingstips: Mijn reis door Indonesië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Indonesië is een populair vakantieland in zuidoost Azië en dit grote land heeft veel meer te bieden dan alleen strand. Het land is zo groot en veelzijdig dat ik eigenlijk niet in één blogpost kan laten zien wat je hier allemaal kunt doen. Zelf ben ik al een paar keer in Indonesië geweest en ook tijdens mijn lange reis door Azië vorig jaar bezocht ik dit land. In dit artikel wil ik een aantal bestemmingen op Java en Bali aanraden en wat je daar precies kunt doen.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een lange reis door Azië en Oceanië. Lees hier en hier meer over deze reis.

Jakarta

Deze keer begon ik mijn reis door Indonesië in de hoofdstad Jakarta. Nou ja, ik was hier meer op doorreis net zoals de vorige keer en heb niet veel van de stad gezien. Beide keren dat ik in Jakarta was, verbleef ik in het DoubleTree by Hilton Jakarta Diponegoro en van dit hotel kun je hier een review lezen. Jakarta kwam op mij over als een drukke en niet schone stad. Een bezoek aan Indonesië kun je trouwens het beste doen van april t/m augustus aangezien het er dan hoogseizoen is. Dan is het er mooi weer en minder kans op regen zoals tijdens mijn verblijf in Jakarta in februari 2016.

Jakarta op een regenachtige dag in februari.

In deze miljoenenstad wonen meer dan 10 miljoen mensen en in het hele gebied zelfs bijna 30 miljoen! Jakarta is dan ook meer een bestemming voor de zakenreiziger en de toerist zal eerder naar andere bestemmingen in Indonesië afreizen, zoals Bali. Dat wil niet zeggen dat je in Jakarta geen toerisme ziet. Een uitstapje naar Batavia is erg populair en zeker de moeite waard.

Yogyakarta

Op ruim een uur vliegen van Jakarta ligt Yogyakarta. Deze stad is erg bekend van de Javanese cultuur en literatuur en daardoor ook meer gericht op het toerisme. Het is er ook een stuk minder druk.

Yogyakarta.

Borobudur en Prambanan

Veel toeristen die naar Yogyakarta gaan brengen vaak ook een bezoek aan de bekende Borobudur. Dit is een Boeddhistisch heiligdom ongeveer 40 km ten noordwesten van Yogyakarta. Het is zeker een van de meeste bezochte attracties van het land en daardoor is het er altijd erg druk.

De Borobudur.

Vanuit Yogyakarta kun je gemakkelijk een tripje boeken naar de Borobudur en dit kost slechts € 15 tot € 20 inclusief entree. Het is zeker de moeite waard om hierheen te gaan vlak voor dat de zon opkomt.

Zonsopgang gezien vanaf de Borobudur.

En als je dan toch eenmaal op pad bent, ga dan ook maar direct naar Prambanan. Dit is het grootste Hindoe-Javanese tempelcomplex in Indonesië. Je kunt hier gerust een paar uur doorbrengen en wat rondkijken op de locale markt.

Prambanan.

Mount Bromo

In het oosten van het eiland Java ligt de stad Surabaya. Dit is de op één na grootste stad van Indonesië en daarnaast ook een belangrijke havenstad. Hier verbleef ik in het Fairfield by Marriott hotel waarvan je hier een review kunt lezen. Toeristen bezoeken Surabaya vooral vanwege de bekende Bromo vulkaan. Ook hier breng je het beste een bezoek aan tijdens zonsopgang. Trek wel voldoende kleren aan, omdat het op bijna 2400 meter hoogte erg koud kan zijn en zeker vroeg in de ochtend.

Mount Bromo tijdens zonsopgang.

Het is werkelijk prachtig om de zonsopgang mee te maken in dit bijzondere maanlandschap. Een excursie vanuit Surabaya kun je prima online of ter plaatse boeken, maar reserveer wel op tijd en zeker tijdens het hoogseizoen. De de nabije omgeving zijn nog veel meer activiteiten te doen zoals een bezoekje aan de zandwoestijn.

Zandwoestijn.

Bali

Bali is zonder twijfel de populairste toeristische bestemming in Indonesië. Het aantal toeristen dat dit mooie bounty eiland bezoekt is de laatste decennia erg toegenomen. Het is dan ook een perfecte combinatie van strand en cultuur. Zoals ik al eerder aangaf kun je Bali het beste bezoeken in de maanden April t/m Augustus aangezien het er dan hoogseizoen is en je minder kans hebt op bewolking zoals ik in februari 2016.

Stranden van Bali.

De meeste resorts bevinden zich aan de zuidkant van het eiland. Vorig jaar in november verbleef ik in het Hilton Bali Resort en ik kan dit hotel zeker aanraden. In het zuiden zit je dus prima als je van strand en uitgaan houdt. Wil je op avontuur? Dan kan ik zeker een tripje naar de bekende vulkaan aanraden. Hou je meer van cultuur? Ga dan naar Ubud! Dit is het culturele centrum van Bali en eigenlijk niet te missen tijdens een vakantie aan dit eiland.

Ubud.

Hier zul je vooral veel merken van de Hindoeïstische cultuur op Bali. Je vindt er namelijk een aantal tempels en ook is er een lokale markt te vinden. Het is zeker aan te raden om hier een paar uurtjes door te brengen en als je dan toch eenmaal in Ubud bent, breng dan ook gelijk maar een bezoek aan het Monkey Forest.

Monkey Forest.

Ook erg populair in de omgeving van Ubud zijn de bekende rijstvelden. Zeker op de weg ten noorden van Ubud zul je veel van deze groene velden zien.

Rijstvelden.

Als je vervolgens nog noordelijker rijdt, kom je uit bij Mount Batur. Hier is een leuk restaurantje te vinden met allemaal lokale gerechten dat een mooi uitzicht biedt op de Mount Batur. Nou ja, als het mooi weer is tenminste, want toen ik er was in februari, was het helaas bewolkt.

Uitzicht op Mount Batur.

Lembongan en Ceningan Island

Tijdens mijn laatste bezoek aan Bali van november vorig jaar was ik aanvankelijk van plan om nog meer van het eiland zelf te ontdekken, maar toen ik foto’s van Ceningan Island zag, werd ik op andere gedachten gebracht. Lembongan en Ceningan island liggen ten zuidoosten van Bali op ongeveer een half uurtje varen. Je kunt beide eilanden prima in een dagtrapje bezoeken, maar vertrek wel vroeg in de ochtend. Een bezoek aan deze eilanden is nog niet heel popular en daardoor vind je er nog niet het massatoerisme zoals op Bali zelf. Een erg mooie plek op Ceningan vond ik de blue lagoon.

Blue Lagoon op Ceningan island.

Lembongan en Ceningan island zijn met een brug met elkaar verbonden en om hier rond te reizen huur je het beste een scooter. Ook een plek die ik zeker kan aanraden is Devil’s tear. Het water botst hier met een hoge snelheid tegen de rotsen aan.

Devil’s tear bay.

Ga lunchen in restaurant De Sand op Ceningan Island. Vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht op de baai en daarnaast vind je hier veel vertier. Hier vind je dat echte bounty eiland gevoel!

Bij restaurant De Sand vind je dat echte bounty eiland gevoel!

Andere mooie plekken hier zijn de Ceningan Cliff en Dream Island (op Lembongan). Ook snorkelen is hier prima mogelijk in dit kristalheldere water.

Snorkelen in het kristalheldere water op Lembongan island.

Gili Islands

Tenslotte zijn er nog de Gili Islands. Ook deze eilandengroep is nog niet extreem overspoeld met het massatoerisme en kun je vanuit Bali bereiken per boot. Zelf heb ik de Gili Island nog niet bezocht, maar wel heb ik een snorkel excursie gedaan vanuit Lombok en zodoende heb ik wel enige mooie foto’s weten te maken.

Gili Islands.

Reacties

 1. Piet zegt

  Beste Goffe,

  Ik vermoed dat je in het laagseizoen in Indonesie bent geweest want ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je op de Gili´s struikelt over de dronken backpackers (misschien moet je het toch zelf eens bezoeken voordat je er over schrijft). Dank je wel voor de tip over `Lembongan en Ceningan Island´, die eilanden zal ik snel eens bezoeken voordat heel insideflyer daar neerstrijkt.

  • Goffe de Boer Goffe de Boer zegt

   Hi Piet, dankjewel voor je reactie. Ik ben inderdaad zelf nog niet op de Gili Islands geweest. Dacht dat het daar nog niet zo toeristisch was als op Bali, maar blijkbaar dus wel. Staat nog zeker op mijn lijst, maar wou hem hier dus wel vermelden, aangezien dit makkelijk te doen is vanaf Bali.

   Ja, Lembongan en Ceninghan, echt geweldig! Had toen echt een fantastische dag en dat kan ik echt aan iedereen aanraden!

  • Tweettweettweet zegt

   Is het op de Gili-eilanden nog steeds toeristisch? Er was immers vorig jaar een aardbeving met desastreuze gevolgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *