Tips voor een reis door het jonge en diverse Slowakije5 min leestijd

Bestemmingstips Bratislava

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vertel tegen iemand die voor 1970 geboren is dat je op vakantie naar Slovakije gaat en het eerste wat je te horen krijgt is de naam Czecho-Slowakije. Dat is ook niet zo vreemd want het land Slowakije bestaat nog geen 30 jaar. Het is daarmee een van de jongste landen binnen Europa. De afgelopen jaren ben ik meerdere malen in Slowakije geweest en heb ik verschillende delen van het land bezocht. Zo bezocht ik ook deze zomer weer dit mooie land. Eerder dit jaar schreven we ook een artikel over bestemmingstips voor de Tsjechische hoofdstad Praag. In dit artikel lees je over de belangrijkste bezienswaardigheden en tips en kom je te weten waarom ook jij hiernaartoe moet.

Geschiedenis van Slowakije

Het land Slowakije ontstond op 1 januari 1993 nadat Czecho-Slowakije uiteen splitste. Beide gebieden vormden ongeveer 100 jaar daarvoor één land en zochten eigenlijk heil bij elkaar. Tsjechië had destijds veel te maken met de inval van de Duitsers terwijl Slowakije te maken kreeg met de Hongaren. Dit is ook de reden waarom er nog steeds Hongaars wordt gesproken door een minderheid in het noorden van Slowakije. Tot na de Tweede Wereldoorlog konden de Tsjechen en Slowaken goed met elkaar overgegaan en samen een land besturen. Maar later kwam daar helaas verandering in. Beide bleken toch echt andere volkeren met verschillende ideeën te hebben.

Bratislava Main Square
Binnenstad van Bratislava.

Zo was er elke keer weer gedoe over hoe het land bestuurd zou moeten worden. Tsjechië wilde namelijk één bestuurscentrum in Praag terwijl Slowakije meer doelde op een federale staat. In 1992 duurde het zolang om tot een akkoord te komen dat er besloten werd om het land te splitsen. De rekening zou anders wel heel hoog worden. Het was ook 1 januari 1993 toen Slowakije officieel als nieuw land geboren werd. Het land is sinds 2004 lid van de Europese Unie en heeft inmiddels de euro als betaalmiddel ingevoerd. Daarnaast is ook lid van de Navo.

Bratislava

Van de ruim 5 miljoen inwoners woont nog geen half miljoen in de hoofdstad Bratislava. Deze stad ligt helemaal in het westen van het land en is daarom snel te bereiken vanuit Oostenrijk en Tsjechië. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een uur vanuit Wenen naar Bratislava te reizen per trein. Een bezoek aan Bratislava is trouwens ook een populaire dagtrip vanuit de Oostenrijkse hoofdstad. Daarnaast ben je vanuit Bratislava binnen 3 uur in Budapest met de trein. Naar Praag reis je in minder dan 4 uur per trein.

Staré Mesto
De prachtige architectuur van Bratislava.

Bratislavan is naast hoofdstad ook het culturele hart van Slowakije. Je vind er prachtige architectuur, smalle straatjes en restaurants om er een mooie tijd door te brengen. Net zoals Wenen en Boedapest ligt ook Bratislava aan de Donau-rivier. Tijdens een mooie wandeling door de stad loont het zeker om even over de brug naar de andere kant te wandelen.

Donau in Bratislava
De Donau stroomt ook door Bratislava.

Vanaf daar kun je ook een toren beklimmen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Verder is er aan de andere kant nog een groot overdenkt winkelcentrum en vind je er het station van Bratislava-Petržalka. Ook hier kun je de trein naar Wenen nemen.

Zilina

Veel toeristen laten het echter bij een bezoek aan enkel Bratislava en dat is erg jammer want Slowakije heeft zoveel meer te bieden. Het land kent een goede infrastructuur met een prima spoorwegnet. Zo rijden er snelle en comfortabele treinen met een hoge frequentie landinwaarts. Zoals je in dit artikel over reizen met de trein door Europa met Interrail kunt lezen, geldt er op veel treinen binnen Slowakije een reserveringsplicht. Boek je tickets daarom op tijd om er zeker van te zijn dat je een zitplaats hebt. Als je doel is om richting de prachtige bergen in het oosten van Slowakije te reizen, maak dan zeker even een stop in het mooie Zilina.

Zilina
Het centrum van Zilina.

Deze stad in het noorden van Slowakije is het maar mooie architectuur een echte aanrader. Bovendien is het hier niet zo toeristisch als in Bratislava waardoor je meer het echte leven van Slowakije kunt proeven.

Tatranska Lomnica

De echte verborgen parel van Slowakije licht echter helemaal in het oosten van het land. Vanuit zowel Bratislava als Zilina en Kosice kun je prima in een halve dag naar Tatranksa Lomnia reizen. Je reist eerst met de gewone trein naar Strba vanwaar je met een tandradtrein de bergen ingaat. Later is de kabelbaan nog de enige mogelijkheid om verder de bergen in te reizen. Het uitzicht is dan al adembenemend.

Bergen van Tatranska-Lomnica.
Bergen van Tatranska-Lomnica.

In dit hele gebied kun je gerust een paar dagen doorbrengen. Het is er zo groot dat er genoeg mogelijkheden zijn voor wandelen, hiken en klimmen. In de winter is dit ook een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers binnen Slowakije.

Tatranska Lomnica, Slowakije, Bergen
De verborgen parel van Slowakije.

Luchthavens in Slowakije

Als je met het vliegtuig naar Slowakije reist heb je de keuze uit Bratislava en Kosice. Slowakije heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij maar vanuit Nederland en onze omringende landen vliegen genoeg low-cost maatschappijen naar Slowakije. Zo kun je vanuit Eindhoven met Ryanair op Bratislava vliegen en vlieg je met Eurowings vanuit Düsseldorf op Kosice. In beide steden vind je ook twee Hilton hotels en hiervan zijn ondertussen ook al reviews op InsideFlyer gepubliceerd:

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *