Bestemmingstips: Praag4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Tsjechische hoofdstad Praag is vanwege de mooie architectuur, geschiedenis en diversiteit aan bestemmingstips geliefd bij veel reizigers. De 1,3 miljoen inwoners tellende stad op nog geen 1,5 uur vliegen vanaf Schiphol is dan ook zeker een bezoekje waard. Daarnaast kun je sinds kort ook weer met de nachttrein afreizen naar de Tsjechische hoofdstad. Zo staat Praag ook in mijn top 10 van favoriete steden in Europa. Recentelijk bracht ik voor de vierde keer weer eens een bezoekje aan deze stad waarbij ik verbleef in het Hilton Prague. In dit artikel wil ik een aantal bestemmingstips met jullie delen.

Openbaar Vervoer

Alle belangrijke bezienswaardigheden zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer. Praag kent een redelijk goed metronetwerk dat gebaseerd is op een systeem uit de oude Sovjet-Unie. Drie lijnen verbinden de buitensteden met elkaar en kruisen elkaar in het centrum.

Het metronetwerk van Praag (bron: Wikipedia)

De metro kent verschillende tariefsoorten. Als je maar één dag in Praag bent koop je best een 24-uurs ticket. Deze kost slechts 120 CZK wat ongeveer € 4,70 is. Blijf je meerdere dagen in de stad dan schaf je best een 72-uur ticket aan en deze kost je 330 CZK, ongeveer € 13,30. Deze tickets zijn trouwens ook geldig in de tram en bus. De stad kent nog een wel een open metrosysteem, wat inhoudt dat er geen toegangspoortjes aanwezig zijn. In plaats daarvan moet je na aankoop je kaartje eenmalig afstempelen. Je hoeft dan dus niet elke keer in- en uit te checken.

metro Praag
Roltrappen naar de perrons.
metro Praag
Metro van Praag.

Alhoewel de meeste bezienswaardigheden te bereiken zijn met de metro is er op dit moment helaas geen lijn naar de luchthaven. In de toekomst is het wel de bedoeling dat de groene lijn in westelijke richting wordt verlengd hiernaartoe. Tot die tijd zul je deze rit met de bus of een taxi moeten doen.

Centrum Praag

De meeste bezienswaardigheden vind je in het centrum van de stad. Als je vanaf metrostation Mustek in noordelijke richting loopt kom je uit bij een groot plein met o.a. de Tynkerk. Dit is een 14e-eeuwse kerk met twee tachtig meter hoge torens. Ook vindt je aan dit centrale plein de astronomische klok. In en rond dit plein maak je gemakkelijk een tiental foto’s. De prijzen van restaurants zijn hier in tegenstelling tot andere delen van de stad op het zelfde niveau van Parijs en Londen. En dat is vrij duur voor Tsjechische begrippen. Voor een wat goedkopere maaltijd zoek je best een ander plekje in de stad op aangezien je daar 3 keer minder betaalt.

centrum Praag

Als je even verder richting het westen loopt kom je na een aantal mooie gebouwen bij de rivier de Moldau uit. Deze kun je vervolgens oversteken via de Karelsbrug. Dit is zonder twijfel de populairste brug in de stad en verbindt het centrum met de wijk Malá Strana. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op beide delen van de stad. De brug is 516 meter lang en is alleen geschikt voor voetgangers. Door de mooie verlichting is het aan te raden om hier naast overdag ook ’s avonds een bezoekje aan te brengen. Het kan hier op bepaalde momenten van de dag echter wel erg druk zijn.

De Karelsbrug.

Even ten zuiden van het centrum vind je het Dansende Huis. Je loopt hier het beste naartoe door vanaf de Karelsburg aan de oost kant van de Moldau in zuidelijke richting te lopen. Het Dansende Huis is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw dat opgeleverd is in 1996 en is eigendom van ING.

Dancing House

Zeker als je wat van moderne architectuur houdt is het gebouw een fotokiekje waard. Het is echter niet mogelijk om het gebouw van binnen te bezoeken.

Malá Strana

Als je vervolgens de Moldau oversteekt via de naastgelegen brug kom je uit bij de wijk Malá Strana. Doordat deze wijk op een heuvel ligt heb vanaf daar je een mooi uitzicht over het centrum van de stad. Je kunt ervoor kiezen om de top van de heuvel lopend te bereiken, maar ook is dit mogelijk via de kabelspoorweg.

Lanová Dráha kabelspoorweg op het station van Nobozízek.

Aan de top van de heuvel vind je nog meer architectuur met door de straten rijdende oude trammetjes. De beste foto’s maak je hier in de namiddag. Door de zonsondergang in het westen heb je hier op dat moment het mooiste uitzicht op de stad en de gebouwen.

Oude trammetjes door de stad.

Een belangrijke bezienswaardigheid in deze wijk is ongetwijfeld het Kasteel van Praag. Naast dit kasteel vind je ook de Sint-Vituskathedraal. Dit is een van de populairste kathedralen in de stad en is onderdeel van de Praagse burcht. De toren is 99 meter hoog en de eerste steen van dit gebouw dateert uit 1344.

Praag
Sint-Vituskathedraal

Ga ook even een kijkje nemen in de kathedraal zelf. Verder is het plein rondom de kathedraal en de burcht ook een bezoekje waard. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad, alsook vanaf het dak van de nabijgelegen Starbucks.

Praag
Uitzicht over de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *