Schiphol verwerkte in september bijna 5,2 miljoen passagiers2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Nederlandse nationale luchthaven Schiphol verwerkte in september dit jaar ruim 5,2 miljoen passagiers. Dit is opnieuw een enorme stijging vergeleken met 12 maanden geleden toen de luchthaven nog net geen 3,8 miljoen passagiers verwerkte. Het aantal passagiers ligt echter wel iets lager dan in augustus 2022 toen Schiphol ruim 5,3 miljoen passagiers verwerkte.

5,2 miljoen passagiers via Schiphol in september

Schiphol verwerkte afgelopen maand in totaal bijna 5,2 miljoen passagiers en dat is een stijging van maar liefst 54,2% in vergelijking met september 2021. In vergelijking met voorgaande maanden van dit jaar bleef het aantal passagiers nagenoeg gelijk. Ook het aantal vluchtbewegingen steeg in september met maar liefst 23,3% in vergelijking met 12 maanden geleden. Daarentegen is er in het goederenvervoer dit keer weer een daling te zien van 8,8%. Het vervoerde tonnage vracht is ten opzicht van september 2021 gedaald, van 133.245 naar 121.508. We zitten met deze cijfers weer bijna op het niveau van 2019. Echter zorgt de huidige situatie wel voor vertragingen en annuleringen van vluchten. Zo was Transavia al genoodzaakt om deze zomer zeker 240 vluchten te schrappen.

Toestellen van KLM en Transavia op Schiphol (Bron: KLM)
Schiphol zag in september wederom een sterke stijging van het aantal passagiers ten opzichte van september 2021. (bron: KLM)

Alle cijfers kun je bekijken op de website van Schiphol. In het aantal passagiers worden niet-betalende reizigers, baby’s en crew overigens ook meegerekend. De internationale telwijze van luchtvaartverkeer telt overstappende passagiers zowel bij aankomst als bij vertrek.

Komende maanden

Het is natuurlijk goed om te zien dat Schiphol in september ruim 5,2 miljoen passagiers heeft verwerkt. Dat is een fantastische stijging vergeleken met 12 maanden geleden. Dit komt natuurlijk doordat er weer meer gereisd kan worden. Japan kondigde afgelopen week aan weer toeristen te verwelkomen. Ook gaat Cathay Pacific binnenkort weer vanuit Hong Kong op Schiphol vliegen. Door het stijgende aantal passagiers kampt de luchthaven net als voorgaande maanden met capaciteitsproblemen. Zo is het nu te druk en kan Schiphol door de personeelstekorten het aantal passagiers nog nauwelijks verwerken. Ook in oktober is er al een groot aantal vluchten uitgevallen en hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor later dit jaar. Zo moet Schiphol de komende maanden 18% minder passagiers verwerken.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *