Overstap-sightseeing in Peking6 min leestijd

Beijing Forbidden City

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen jaar was er een heel scherpe aanbieding om met Malaysia Airlines van Bangkok naar Peking te vliegen in business class voor maar €250 retour. Aangezien ik nog wel eens in het verre oosten kom, leek het me wel leuk om hier gebruik van te maken. Vooral omdat dit in totaal 360 Tier Points opleverde bij het frequent flyerprogramma van British Airways. Malaysia Airlines behoort namelijk ook tot de Oneworld alliantie waar British Airways ook onderdeel van uitmaakt. Een heel aantrekkelijke deal!

Over deze trip zal ik de volgende artikelen schrijven:

Peking Capital Airport

Het vliegveld van Peking is groot. Na eindeloos taxiën stond het toestel van Malaysia Airlines eindelijk aan de gate. Op het vliegveld daarna lange gangen door, paspoortcontrole en tot slot met een metro naar de hoofdterminal. Met het 72-uurs gratis transit visum (zorg wel dat je de gegevens van je vervolgvlucht kan overleggen) kun je dus zonder kosten het land in.

Vanaf de luchthaven is het ’t gemakkelijkst en verreweg het goedkoopst om met de Airport Train naar downtown Peking te reizen. De rit duurt een half uur en sluit direct aan op het metronetwerk van de stad. Op de luchthaven volg je de borden en kom je in de treinterminal terecht. Bij de ingang zit een loket waar je een “OV-chipkaart” kunt halen. Voor 100 Yuan (ongeveer €15) heb je zo’n kaart met 80 Yuan tegoed en 20 Yuan borg. Lever je de kaart weer in, dan krijg je het tegoed plus de borg weer terug.

Beijing metro card
De ‘Beijing Transportation Smart Card’

Het openbaar vervoer is belachelijk goedkoop in Peking. De Airport Train kost 25 Yuan enkele reis (€3,50) en dat is dan nog relatief duur. De ‘gewone’  bus en metro kosten vaak maar een paar Yuan per ritje. Wel ideaal om zo’n kaart te hebben, want je hoeft nergens meer kaartjes te kopen. Je checkt gewoon in en je checkt weer uit!

Airport Train Peking
Airport Train Peking

Metronetwerk

De Airport Line rijdt langs de andere terminals van het vliegveld en zet dan koers naar Peking downtown. Ik had met de keuze van hotel dan ook rekening gehouden dat het vlakbij een metrostation zat, zodat ik me gemakkelijk kon verplaatsen binnen de stad. Als je de kaart van het metronetwerk bestudeert, is het gemakkelijk om uit te vinden welke lijn(en) je nodig hebt om op je bestemming te komen.
Overstappen op een andere lijn is simpel en het staat allemaal duidelijk aangegeven.

Hier de metrokaart van Peking: (Klik op de afbeelding voor vergroting)

Beijing-subway-MapRechtsboven zie je de airport line en het eerste metrostation waar je kan overstappen is Sanyuanqiao, maar je kan ook doorrijden naar Dongzhimen.

Holiday Inn Express Beijing Minzuyuan

Vanaf metrostation Beitucheng was het hotel een paar minuten lopen: ideaal! Van de omgeving had ik een iets andere voorstelling gemaakt: het zag er nu niet echt aantrekkelijk uit!

Holiday Inn Express Minzuyuan Peking
De entree ziet er niet echt uit…

Maar gek genoeg: direct achter het lelijke bord was de echte ingang en die zag er weer spik en span uit! Zeer vriendelijke receptioniste die me van een mooie kamer voorzag op de 7e etage.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sightseeing…

Uiteraard is het leuk om zoveel mogelijk te doen / bekijken als je in zo’n stad bent. Allereerst is daar natuurlijk het Plein van de Hemelse Vrede met de Verboden Stad. Ik heb me verbaasd hoe groot dit allemaal is! Als je dit écht wilt bekijken, heb je wel een paar dagen nodig. Maar als overstap-sightsee-er heb je daar allemaal geen tijd voor…

Deze diashow vereist JavaScript.

Beijing Night Market

Wat ontzettend leuk is om te bezoeken, is de Beijing Night Market. Een ideale plek om wat te shoppen en lokale snacks te proeven, of om echt uit eten te gaan. Je hebt daar bijvoorbeeld de “echte” Peking Eend restaurantjes!

Ook is er een uitgebreid assortiment met allerlei insecten-snacks. Aan de ene kant houd ik er wel van om lokale gerechten uit te proberen, maar dit ging me net wat te ver…

Deze diashow vereist JavaScript.

Aangezien mijn hotel vlakbij het Olympisch Stadion lag ben ik nog even bij het ‘Vogelnest’ geweest. Een enorme oppervlakte met brede straten en zo ’s avonds prachtig verlicht!

Bird's Nest Beijing
Bird’s Nest Beijing

Scams

We hebben InsideFlyer al eerder geschreven over scams die je kan overkomen op reis in dit artikel (deel 1) en dit artikel (deel 2).
In Peking (en andere plekken in China) is het heel gebruikelijk dat je wordt aangesproken op straat door jonge vrouwen. De eerste keer denk je nog: “Hee, wat leuk!”, maar trap er niet in! Ik ben in totaal wel 10x aangesproken door vrouwen/meisjes die vragen waar je vandaan komt en dat ze Engels aan het leren zijn. Vaak stellen ze dan voor om een wat uitgebreider praatje te mogen maken en ergens een kopje koffie te gaan drinken.
Wat er dan gebeurt, is dat ze zeggen dat je wel ergens een leuk tentje kennen. Als je dan mee gaat, zal je er achter komen dat het een heel duur kopje koffie wordt. Ik had hier al van gehoord, dus ik ben helemaal nooit een kopje koffie gaan drinken!

Vooral op de toeristische plekken (en ik was alleen maar op toeristische plekken) kom je dit soort dames tegen. Na de zoveelste “Hello, where are you from? Can I talk to you?”, kon ik alleen maar zeggen: “Rot op, mens!” of iets dergelijks… 😉

Terug naar luchthaven

Terug naar de luchthaven was net zo simpel met de Airport Line als de heenweg. Ideaal deze verbinding! Mijn Beijing Smart Card leverde ik weer in en ik kreeg keurig netjes het overgebleven saldo en de borg terug.

Beijing Capital Airport
Beijing Capital Airport
Beijing Capital Airport
Beijing Capital Airport

Ik had een vlucht naar Taipei in Taiwan via Hong Kong met Cathay Pacific. Ook in Taipei had ik een “overstap-sightseeing”! Er is i de buurt van de luchthaven een Holiday Inn Express Taoyuan waar je voor maar 10.000 IHG punten kunt slapen. Een heel goede deal!

In het volgende deel een soortgelijk artikel als deze, maar dan over Taipei!

Reacties

 1. rezag zegt

  Was het niet erg druk in de metro? Ik ga in april 10 dagen naar Bejing en vraag me af of het te doen is met een reisstas in de metro op een zaterdagochtend. Scheelt nogal wat of ik met het ov ga of met een taxi.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Nee, in mijn geval was het prima te doen! De Airport Line was heel rustig zelfs.
   Het zal ongetwijfeld van het tijdstip afhangen. In spits zal het druk zijn, maar dan is het op de weg ook druk. Enjoy Beijing! 🙂

 2. Sandor zegt

  Leuk om te lezen. Ik heb a.s. zaterdag een overstap van zo’n zes uur op PEK, dus mooi om te lezen dat de reis het van het vliegveld naar de stad goed te doen is. Ik meen een keer een artikel van Valentijn te hebben gelezen waarin gezegd werd dat het een drama was, maar waarschijnlijk was de Airport Train toen nog niet operationeel.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Dat moet vast goed gaan komen zaterdag! Ik was niet eerder in Peking geweest, dus weet niet hoe het hiervoor was.
   Mijn ervaring was in ieder geval positief!

 3. Fred Leeflang zegt

  Goh wat leuk om te lezen!! Deze maand een tripje naar Vietnam met op de terugweg een overstap van 18 uur in Peking. Mijn transit vlucht arriveert in Peking om 6 uur ‘sochtends dus ik was al op zoek naar dergelijke verhalen (slechts om veel horror-verhalen te lezen over China Southern Airlines 🙂 ).

  Maar dit klinkt goed, zie er naar uit om wat van Peking te zien!

 4. Dionne zegt

  Krijg je een gratis 144 uur transit visum als je vlucht Amsterdam Peking boekt en 5 dagen later Peking Seoul? (dus geen overstap maar meerdere steden selecteren) Je hebt dan een doorreis ticket? Willen met China Southern Airlines gaan.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Dionne,
   Ja, klopt. Als je maar binnen de gestelde tijd een ticket hebt naar een ander land dan Nederland of China. Dus Seoul is dan prima. Ik zou wel de e-ticket uitprinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *