Review: Met Malaysia Airlines in oudste business class5 min leestijd

Malaysia Airlines B737 business class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen jaar was er een heel scherpe aanbieding om met Malaysia Airlines van Bangkok naar Peking en terug vanaf Taipei te vliegen in business class voor maar €250 retour. Aangezien ik nog wel eens in het verre oosten kom, leek het me wel leuk om hier gebruik van te maken. Vooral omdat dit in totaal 360 Tier Points opleverde bij het frequent flyerprogramma van British Airways. Malaysia Airlines behoort namelijk ook tot de Oneworld alliantie waar British Airways ook onderdeel van uitmaakt. Een heel aantrekkelijke deal!

Over deze trip zijn de volgende artikelen verschenen:

Inchecken in Taipei

Het laatste stuk van mijn trip was een vlucht van Taipei naar Kuala Lumpur en daar vandaan een aansluitende vlucht naar Bangkok. Ik was op tijd (ruim 2 uur van tevoren) op de luchthaven om in te checken. Om de een of andere reden kon ik wel online inchecken bij Malaysia Airlines, maar geen mobiele boardingpas gebruiken.
Ondanks dat ik alleen met handbagage reisde, moest ik dus toch langs check-in balie voor een boardingpas. Ook stonden er geen automaten op het vliegveld waar een MH-boardingpas geprint kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Cathay Pacific die de balies net tegenover Malaysia Airlines had.

Inchecken op Taipei airport
Check-in machines van Cathay Pacific…

Bij Malaysia Airlines stond het zwart met mensen en zelfs ook een flinke rij bij de bag drop balie en de business class / Priority check-in. De check-in was namelijk nog niet eens geopend! Stipt twee uur van tevoren starte de check-in.
Wat sommige mensen niet allemaal meeslepen! Ruim een half uur later had ik enigszins gefrustreerd eindelijk mijn boardingpas.

Inchecken op Taipei airport
Dat duurt nog wel even… 🙁

Vanwege mijn Oneworld Emerald status kreeg ik een uitnodiging om de First Class Lounge van China Airlines te bezoeken. Dat klinkt geweldig, maar het stelde echt niet zoveel voor. Er was weliswaar de mogelijkheid om à la carte wat te eten, maar verder was er eigenlijk niet veel. Maar ik ben snel tevreden: als je lekker rustig kan zitten met een stopcontact bij de hand, een hapje en een drankje erbij, prima!
Het was zo niet bijzonder, zeg maar, dat ik ook vergeten ben om nog een foto te maken…

Boeing 737-800 business class

Ik had eerder met Malaysia Airlines in een Boeing 737 business class gevlogen, maar dit vliegtuig, eveneens een 737, was wel een verschil! Het voelde alsof ik even 10-20 jaar terug in de tijd ging, want deze cabine was wel heel ouderwets!

Malaysia Airlines B737 business class

Nu ben ik waarschijnlijk verwend / spoiled in Azië. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met KLM in de 737 (die ook op middellange afstanden wordt ingezet), dan zit je hier bij Malaysia Airlines nog een stuk beter! Bij KLM en andere Europese maatschappijen zit je gewoon op een economy class stoel met drie op een rij, waarbij de middelste stoel geblokkeerd is. Dan is dit toch een stuk comfortabeler.

Want ik moet zeggen dat de stoelen werkelijk zeer comfortabel waren, ook al kon je de stoel maar een klein stukje naar achteren zetten. Zo comfortabel eigenlijk dat ik het grootste gedeelte van de vlucht heb geslapen! ’t Was gewoon een heerlijke vlucht, die toch zo’n 5 uur duurde.

Catering en service

Aangezien er geen tafel of tv-schermpje in de stoel voor je zit, heb je verder weinig last van de stoel voor je. Ook toen de passagier voor me zijn stoel naar achteren zette, was er nog voldoende (been)ruimte.

Malaysia Airlines B737 business class
Genoeg beenruimte…

Voor de vlucht werden menukaarten uitgedeeld en aangezien ik in de lounge daarvoor niet zoveel gegeten had, lustte ik inmiddels wel wat.

Malaysia Airlines B737 business class

Die Malaysian Satay heb ik maar een keer overgeslagen. Het is leuk dat de airline zo’n “signature dish” heeft, heb het een paar keer gegeten, maar eerlijk gezegd vond ik het niet echt heel lekker.
De rest van het menu klonk wel goed en ik koos als hoofdgerecht de Red Curry of Seafood! Zowel het voorgerecht als het hoofdgerecht was fantastisch!

Malaysia Airlines B737 business class
Voorgerecht…
Malaysia Airlines B737 business class
Hoofdgerecht…

Inflight entertainment

Aangezien er op deze 5-uur durende vlucht geen persoonlijke beeldschermen in de stoel zitten werden er mobiele entertainment systemen uitgedeeld. Ik had niet eerder zo’n apparaat gezien, maar het was ook behoorlijk ‘vintage’, zeg maar. Er stonden inderdaad een paar films op om te bekijken en dat was het dan ook.

Malaysia Airlines B737 business class
Entertainment system…

Ik besloot dat apparaat maar in de stoelzak op te bergen en eens een dutje te gaan doen. En zoals gezegd, lukte dat aardig goed. Net voor de landing in Kuala Lumpur was ik er weer. Ik heb dus verder niet zoveel meegekregen van de vlucht.

Malaysia Airlines B737 business class
Er zijn meer mensen die een dutje doen…

Net voor de landing werden de entertainment systemen weer opgehaald door het cabinepersoneel en werd nog een drankje verstrekt.

Malaysia Airlines B737 business class
Entertainment systemen worden weer opgehaald…

Conclusie

Ondanks dat het een vlucht was in één van de meest ouderwetse cabine’s van Malaysia Airlines, heb ik een prima vlucht gehad. Misschien stel je je verwachtingspatroon onbewust wat bij. Los van de cabine was de service van het personeel goed en de maaltijd erg lekker.
Dit in tegenstelling tot mijn ervaring in de meest moderne cabine van Malaysia Airlines’ A330 waar ik eerder over schreef. Die cabine en stoelen waren schitterend, maar de totaal-ervaring viel toen tegen.

Omdat de business class cabine zo ouderwets was ingericht, had ik automatisch het idee: “Het zal wel een heel oud toestel zijn!”. Uit nieuwsgierigheid heb ik dat nog even opgezocht via flightradar24.com en wat bleek? Het toestel was nog maar 5 jaar oud!
Ondanks het ouderwetse karakter is het toch fijn om een ruime stoel te hebben in deze 737 bij Malaysia Airlines!

Overzicht

Voordelen

- Vriendelijke en attente crew
- Lekkere maaltijd
- Die oude stoel zat eigenlijk best lekker!

Nadelen

- Verouderde business class cabine
- Beperkt inflight entertainment d.m.v. losse apparaten

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Zolang je niet al te hoge verwachtingen hebt, is het een prima vlucht. Wel vind ik dat op vluchten van 5 uur wat beter materieel ingezet mag worden. En voor de prijs die ik betaald heb, mag ik helemaal niet klagen...

5 min leestijd">
3.6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *