Overstap-sightseeing in Taipei

Taipei 101

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen jaar was er een heel scherpe aanbieding om met Malaysia Airlines van Bangkok naar Peking  en terug vanaf Taipei te vliegen in business class voor maar €250 retour. Aangezien ik nog wel eens in het verre oosten kom, leek het me wel leuk om hier gebruik van te maken. Vooral omdat dit in totaal 360 Tier Points opleverde bij het frequent flyerprogramma van British Airways. Malaysia Airlines behoort namelijk ook tot de Oneworld alliantie waar British Airways ook onderdeel van uitmaakt. Een heel aantrekkelijke deal!

Over deze trip zal ik de volgende artikelen schrijven:

Taipei Taoyuan Airport

Taiwan is voor de doorsnee toerist wat minder gemakkelijk toegankelijk dan de andere landen in de regio. De taal is Mandarijn Chinees, niet zoveel mensen spreken Engels en het land is niet zo toeristisch. Maar het is zeker een prachtig land om te bezoeken met schitterende natuur en interessante cultuur. In het verleden ben ik er vaak geweest en het kost soms wat meer moeite om je weg te vinden, aangezien dingen op veel plekken alleen in het Chinees worden aangegeven. Maar dat is dan ook een uitdaging!

Taoyuan International Airport terminal 1
Taoyuan International Airport terminal 1

Ik had nu geen tijd voor een uitgebreid bezoek, omdat ik er slechts één dag was in verband met een (lange) overstap op Taipei Taoyuan Airport. Het vliegveld heeft twee terminals die met een treintje aan elkaar verbonden zijn. Vanaf het vliegveld is (nog) geen verbinding per trein of metro naar Taipei downtown, maar daar wordt aan gewerkt. In de loop van dit jaar is het de bedoeling dat de Taiwan High Speed Rail (HSR) vanaf het vliegveld naar Taipei gaat rijden. Vanaf daar kan de trein, die met ruim 300 km/u over het spoor raast, naar de zuidelijke stad Kaoshiung genomen worden.

Taiwan High Speed Rail
Taiwan High Speed Rail

Op de bovenste foto zie je dat op de onderste verdieping de bussen staan geparkeerd. Er zijn snelbussen naar downtown Taipei met als eindstop Taipei Main Station. De kosten zijn maar 100 TWD (Taiwan dollar) en dat is omgerekend ongeveer €3. Je koopt bij één van de loketjes (er zijn meerdere maatschappijen) je kaartje en je gaat naar de bushalte met het betreffende nummer. De nummers staan duidelijk aangegeven. Uiteraard kun je ook met de taxi, maar dat is natuurlijk een stuk duurder.

Holiday Inn Express Taoyuan voor maar 10.000 punten

Als je voor een prikkie wilt overnachten en je hebt wat IHG punten, dan is Holiday Inn Express Taoyuan een goede optie! Een Reward Night kost namelijk maar 10.000 punten! Dat is erg goedkoop, zeker als je dit vergelijkt met de reguliere kamerprijs. Het hotel ligt in de stad Taoyuan (waar het vliegveld naar vernoemd is), maar is niet direct bij de luchthaven. Om er te komen, is het ’t handigst om een taxi te nemen. De kosten zijn ongeveer 500 TWD, ongeveer €15.

Vanaf het hotel kun je gemakkelijk per bus naar Taipei downtown. Daarover zo meer.

Holiday Inn Express Taoyuan
Holiday Inn Express Taoyuan

In de buurt van het hotel is niet veel te beleven, maar de kamer zag er prima uit. Een hartelijke ontvangst door de dames bij de receptie die ook nog allerlei tips gaven om vanaf daar naar Taipei te gaan. Ik kreeg een upgrade naar een hoekkamer die kennelijk net wat groter is en wat apart vormgegeven dan de standaard kamers. Ook stond er een fruitschaaltje klaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Van hotel naar de stad

Naast het hotel is een bushalte met ieder kwartier een bus naar Taipei Main Station. Zonder hulp kom je hier niet uit, maar als je weet hoe het werkt, is het heel gemakkelijk. Het ritje naar Taipei kost 60 TWD (€1,75) en dat dien je exact gepast contant bij je te hebben. Je krijgt namelijk geen wisselgeld terug. Als je de bus binnengaat, gooi je de muntjes in de daarvoor bestemde muntenbak en je krijgt van de chauffeur een chipkaart.
Deze chipkaart houd je tegen de kaartlezer, net als in Nederland in de bus en je bent ingecheckt. Bij het verlaten van de bus check je op dezelfde manier weer uit en geef je de chipkaart terug aan de chauffeur.

Bushalte: van Taoyuan naar Taipei Main Station
Lijn 1816 is de bus die je moet hebben!
Bushalte: van Taoyuan naar Taipei Main Station
Bushalte: van Taoyuan naar Taipei Main Station: hier maak je niks van als toerist!

De terugreis is ook gemakkelijk: De bus vertrekt vanaf Taipei Main Station vanaf dezelfde plek als waar deze aankomt. Wel handig om de bushalte te onthouden waar je uit moet stappen: dit is Shuangfeng Rd. Intersection.

Sightseeing in Taipei

Collega-blogster Susan heeft ook een overstap-sightseeing in Taipei gehad. Zij sliep wel in downtown Taipei, in hotel Puri. Haar verslag is hier te lezen! Ook heeft ze een artikel gemaakt met tips wat je in Taipei kunt doen!

Meestal begint je Taipei avontuur bij Taipei Main Station, een enorm gebouw waar trein, metro en bus samenkomen.

taipei main station
Taipei Main Station

Met de metro of taxi kun je je eenvoudig laten vervoeren. Zo heb je de Taipei-101 dat tot een aantal jaar geleden nog het hoogste gebouw ter wereld was.

Taipei 101
Taipei 101

Wat ook erg mooi en interessant is, is de Chiang Kai Shek Memorial Hall. Ter ere van Taiwan’s leider toen het zich onafhankelijk maakte. Er is regelmatig een wisseling van de wacht en in het gebouw is een interessant museum over de geschiedenis van Taiwan.

Chiang Kai Shek Memorial Hall
Chiang Kai Shek Memorial Hall

’s Avonds is het leuk om een nightmarket te bezoeken en te genieten van het leven op straat, het eten van snacks en het opsnuiven van allerlei geuren. De Shilin Nightmarket is de bekendste.

Shilin Night Market
Shilin Night Market

Conclusie

Een dagje Taipei is zo gevuld: er is genoeg te zien en te doen! Zie een lange overstap dus niet als vervelend, maar probeer er iets leuks van te maken. Taiwan is misschien wat minder toegankelijk, maar wees niet bang en vraag het gewoon als iets niet duidelijk is. De mensen zijn vaak wat verlegen om Engels te praten (of kunnen het echt niet), maar zijn over het algemeen erg vriendelijk en zullen zeker hun best doen om je te helpen. Enjoy Taiwan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *