Geen treinen door NS staking: zo kom je alsnog op Schiphol5 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De afgelopen dagen heeft het personeel van NS in verschillende delen van het land het werk neergelegd. Dit naar aanleiding van de cao-onderhandelingen die zijn stukgelopen. Dinsdag 30 augustus 2022 rijden er zelfs helemaal geen treinen in het land. Maar wat als je naar Schiphol moet om je vlucht te halen en je reist met het OV? In dit artikel zetten we de opties voor je op een rij om zonder trein tijdens de NS staking alsnog op Schiphol te arriveren.

Waarom staakt het NS-personeel?

Al enige tijd zijn de vakbonden namens het NS-personeel aan het onderhandelen over de nieuwe cao. De vakbonden willen dat NS de lonen elk jaar laat stijgen, gekoppeld aan de inflatie. Op deze manier kan de koopkracht op peil worden gehouden. Ook moet het minimale salaris naar €14 per uur en wil de vakbond een eenmalige bonus van €600 en een structurele loonsverhoging van €100 per maand. NS geeft aan dit te begrijpen, maar in de huidige tijd hierin niet mee te kunnen gaan. Als er op korte termijn geen voortgang is in de onderhandelingen, dan zullen er in september landelijke acties volgen. Het is dan goed mogelijk dat er net als op dinsdag 30 augustus, vaker geen treinen rijden in het gehele land. Hopelijk komen beide partijen dan ook snel tot een goede en passende oplossing.

Met de auto of taxi

Als je je dinsdag of woensdag aanstaande vanuit Schiphol vertrekt met het vliegtuig, dan is het natuurlijk spannend hoe je er nu kunt komen. Er zijn nog enkele mogelijkheden om er vrij eenvoudig te komen. Deze opties zetten we voor je op een rijtje.

Allereerst kun je natuurlijk met de auto afreizen naar Amsterdam Airport Schiphol. Je kunt zelf rijden of je laten afzetten natuurlijk. Kies je ervoor om zelf te rijden, dan moet je je auto rondom Schiphol parkeren. Je kunt een parkeerplaats boeken bij Schiphol Parking. Er zijn nog mogelijkheden, maar inmiddels wel aan de prijs in vergelijking met een parkeerplaats die je ruim voorafgaand aan je reis boekt.

Het is ook mogelijk om rondom Schiphol een hotel te boeken waarbij parkeren is inbegrepen. Zo kun je bijvoorbeeld voor €160 verblijven bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport, inclusief parkeren en ontbijt.

Geen treinen door NS-staking: zo kom je alsnog op Schiphol
Afbeelding: ALL AccorHotels

Voor €145 overnacht je bij het Mercure Hotel Amsterdam West. Ook inclusief parkeren, maar zonder ontbijt.

Geen treinen door NS-staking: zo kom je alsnog op Schiphol
Afbeelding: ALL AccorHotels

Het Ibis Schiphol Amsterdam Airport kost je €160 voor een overnachting en parkeren. Voordeel van dit hotel is, net als bij het Mercure Hotel Amsterdam West, dat je gebruik kunt maken van de kosteloze shuttleservice tussen het hotel en de luchthaven. Er zijn natuurlijk nog meer hotels rondom de luchthaven waarbij je kunt parkeren, dus dat kan een interessante optie zijn.

Afhankelijk van waar je vertrekt kan een taxi interessant zijn. Die haalt je thuis op en zet je voor de luchthaven af. Maar reken zeker op een flinke rekening. Vanuit Tilburg kost een gemiddelde taxi ongeveer €160. En met de NS staking op komst rijden er geen treinen, maar kan het ook zo maar voorkomen dat er weinig taxi’s beschikbaar zijn voor deze afstand naar Schiphol. Boek dus tijdig.

Met de bus

Vanuit enkele plekken in het land is het nog mogelijk om met Flixbus richting Amsterdam te reizen. Zo kun je vanuit Eindhoven via Nijmegen naar Amsterdam. Een flinke rit, maar er is een mogelijkheid. NS geeft aan haar best te doen om treinen tussen Amsterdam Centraal en Schiphol vier keer per uur te laten rijden. Als de Flixbus dus aankomt op Amsterdam Centraal, dan is er een mogelijkheid om hier de trein nog te pakken.

Geen treinen door NS-staking: zo kom je alsnog op Schiphol
Afbeelding: Flixbus

Andere mogelijkheden met het openbaar vervoer zijn natuurlijk de andere vervoerders. Denk aan Arriva, Veolia of Keolis. Neem de tijd voor deze reis. Vanuit Tilburg kost het me morgen ongeveer vier uur en drie kwartier om op Schiphol te komen met de bus.

Reis je met KLM, Air France, Delta of een andere SkyTeam-partner en heb je geboekt via KLM of Air France? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice van KLM om te controleren of het mogelijk is een busverbinding toe te voegen. KLM heeft een busverbinding tussen onder andere Maastricht Aachen Airport, Maastricht Centrum, Eindhoven Airport en Schiphol, maar ook tussen Nijmegen, Arnhem en Schiphol. De busverbinding is kosteloos op je KLM of Air France-ticket.

Met de trein

NS geeft aan dat ze hun best doen om vier treinen per uur te laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Airport Schiphol. Lukt het je dus om op Amsterdam Centraal te arriveren, dan zou het dus moeten lukken om met de trein nog op de nationale luchthaven terecht te komen.

Geen treinen door NS-staking: zo kom je alsnog op Schiphol
Afbeelding: NS International

Ook blijven de internationale treinen rijden. Het gaat hier om de Thalys vanuit Frankrijk en België naar Nederland, maar ook om de Eurostar vanuit Londen. Woon je in de buurt van of in België, dan is het ook een optie om Thalys te boeken. Vanuit Antwerpen starten de tarieven op dit moment rond de €29 per persoon. Morgen zijn er nog enkele treinen beschikbaar richting Schiphol vanuit België gedurende de NS staking.

Omboeken

Zijn bovenstaande mogelijkheden geen optie voor jou om op Amsterdam Airport Schiphol te arriveren? Dan heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om je reis uit te stellen. Dit is waarschijnlijk dan ook de laatste optie die je wilt ondernemen. Om je reis uit te stellen of geheel te annuleren neem je contact op met de partij waar je geboekt hebt. In de tariefvoorwaarden van je ticket staat of je je reis wel of niet kunt omboeken of annuleren en tegen welk tarief.

Reizigers die morgen of in de toekomst geen gebruik kunnen maken van de trein door stakingen van het NS-personeel, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. De zogenaamde ‘Stakingsregeling NS’ bestaat uit twee regelingen, aldus de algemene voorwaarden voor het vervoer van reizigers en handbagage van de Nederlandse Spoorwegen (AVR-NS), artikel 6.4. Het betreft de volgende twee regelingen:

  • De NS Geld Terug bij Vertraging Regeling (GTBV).
  • Tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer met een maximum van € 25 per persoon.

Op deze website van de NS kun je alle informatie over de NS staking en stakingsregeling teruglezen, ook als je naar Schiphol reist. Verder lees je er ook hoe je een vergoeding kunt aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *