Delhi Belly aka Reizigersdiarree

Discussie in 'InsideFlyer Lounge' gestart door Flying doc, 29 jun 2016.

  1. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Delhi belly,
    Voor wie ooit in India is geweest geen onbekend begrip dat ook wel beter bekend staat als reizigers diarree. Een veelal ongevaarlijke maar vervelende aandoening die reizigers treft op de meest ongemakkelijke momenten zoals net voor een lange busreis of voor de bruiloft van een vriend waarvoor je ver van huis bent gegaan.

    Diarree is een beschermingsmechanisme van het lichaam om van schadelijke factoren af te komen. In je darmen woont meer dan een kilo bacteriën, schimmels, virussen, wormen en meer die over het algemeen meer goed dan kwaad doen. Ze helpen met het afbreken van voedsel, houden het immuunsysteem in bedwang en maken essentiële vitaminen. Helaas kan onder invloed van buitenaf deze zogenaamde darmflora zo veranderen dat het lichaam dit als bedreigend ervaart en dan zo snel mogelijk hier vanaf wil; diarree. Veelal wordt deze veroorzaakt door inname van pathogene (ziekmakende) verwekkers en daarom zal ik hier dan ook alleen op ingaan.

    Het is een fabeltje dat alleen het eten in warmere streken een risico met zich mee brengt. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is van de hoogste ter wereld waardoor ons lichaam helaas niet zoveel gewent is. De mythe dat olijfolie in mediterrane landen diarree veroorzaakt is dan ook gebaseerd op het water dat van mindere kwaliteit is en niet de olijfolie an sich. Maar zelfs in koudere klimaten is het water niet volgens WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) richtlijnen waarbij Sint-Petersburg een mooi voorbeeld is van een koude bestemming met ronduit gevaarlijk drinkwater.

    Algemene adviezen zijn dan ook;
    · Drink uitsluitend water uit flesjes of wanneer het water gekookt heeft. Koffie en thee uit een automaat kwalificeren niet als gekookt water.
    · Vermijd ijs, door het bier niet meer dan gewoonlijk, maar in het buitenland ook door al andere drankjes.
    · Vlees, vis en schaal/schelp dieren zijn helaas een buitengewoon grote bron van infecties. Vegetariërs lopen minder risico.
    · Je kunt beter bij een goedlopende zaak eten waar de lokale bevolking ook komt eten dan bij het al halve dag opgewarmde lopend buffet in je resort.
    · Rauw voedsel waaronder salades, is hoe lekker ook, helaas geen goed idee. Sushi bijvoorbeeld geeft een grote kans op wormen, zelfs in het uiterst hygiënische Japan.
    · Fruit kun je het best zelf schillen, voor geschild wordt dit vaak met ijs gekoeld en is daardoor besmet.
    · Mocht het niet mogelijk zijn water uit flesjes te drinken zijn er mooie bidons met ingebouwd koolstoffilter.
    · Alcohol komt extra hard aan en belast het lichaam nog zwaarder dan nodig wanneer je last hebt van diarree. Probeer hiervan af te zien tot een paar dagen na het ophouden van diarree.

    Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat wanneer je ernstige last hebt van Delhi belly je het beste McDonalds met cola kunt gebruiken. Hierin zijn vrijwel alle micro organismen zo geëlimineerd en de procedure zo gestandaardiseerd dat dit bijzonder effectief is. Daarbij is het eten rijk aan zout en suiker waar het lichaam behoefte aan heeft bij een episode van diarree. Verder zijn bananen over het algemeen voorradig en rijk aan kalium en suiker. Blijven drinken bijvoorbeeld cola en bouillon zorgen ervoor dat je niet uitdroogt, dit is het allerbelangrijkste. Bij de meest gevaarlijke vormen van diarree zoals het gelukkig zeldzame cholera kunnen mensen 15 liter diarree hebben per dag, zonder ondersteuning sterft men binnen een dag aan uitdroging. Uitdroging kun je herkennen aan droge slijmvliezen, donkere en geconcentreerde urine en een huid op de hand die niet binnen een seconde terugtrekt wanneer je die optrekt. Dorst is geen goede indicator aangezien bij ernstige uitdroging deze uitgeschakeld wordt.

    Over het algemeen is diarree een zelflimiterende aandoening die met uitzitten (mind the pun), rehydreren en goed eten vanzelf weer oplost. Toch is het zaak rekening te houden met alarmsymptomen, wanneer er bloed of slijm bij de ontlasting zit, diarree langer dan 2 weken aanhoud of uitdroging optreed is het raadzaam een arts te consulteren. Bij twijfel ook neem dan het zekere voor het onzekere. Wanneer je ook na terugkomst van een reis naar de (sub)tropen nog steeds klachten houd is het verstandig je reisverleden te benoemen, dit versneld de diagnostiek.

    Veel mensen gebruiken diarree remmers als immodium (loperamide) in geval van diarree klachten. Ik adviseer deze alleen in geval van nood te gebruiken, wanneer je die lange busreis echt moet maken of als je vastzit in een vliegtuig. Diarree is een functioneel beschermingsmechanisme van het lichaam dat je niet moet blokkeren. Immodium werkt veelal langer dan een dag en lost de oorzaak niet op, het is slechts symptoom bestrijding en verlengt het natuurlijke genezingsproces.

    Uiteraard is het beste om bij langdurige diarree een arts te consulteren echter is dit niet altijd mogelijk/even betrouwbaar. Een algemeen advies is om in geval van nood antibiotica te slikken waarbij over het algemeen ciprofoxacine het meest effectieve middel is 2 maal daags 500 mg gedurende 3 dagen. Dit is in de meeste apotheken beschikbaar en in ontwikkelingslanden vaak zonder recept. Het is heel belangrijk om de kuur af te maken om zo resistentie en recidieven te voorkomen. Als hierop nog geen verbetering ontstaan zal zwaarder geschut nodig zijn waarvoor een lokale arts de aangewezen hulpverlener is wegens kennis over lokale verspreiding en resistentiepatronen.

    Je darmflora kun je zien als een alpenweide met diverse begroeiing. Wanneer er een brandnetelplaag ontstaat en je deze uitroeit met antibiotica ontstaat er braakliggend terrein wat weer opgebouwd dient te worden voor distels de plaats van de brandnetels vervangen. Er zijn theorieën die beweren dat het eten van “goede” bacteriën zoals in yoghurt en zuurkool kunt “zaaien” die het herstel kunnen bevorderen. Mits met mate kan dit geen kwaad. Om deze rede zie je vaak dat mensen diarree krijgen wanneer ze antibiotica gebruiken voor bijvoorbeeld een huid, urineweg of luchtweg infectie. Je hoeft hier dus niet van te schrikken.

    Disclaimer;
    Deze post bevat slechts algemene reis gerelateerde adviezen. Consulteer altijd uw eigen arts voor persoonlijk medisch advies.

    Over mij;
    Part time promovendus maatschappelijke geneeskunde met een voorliefde voor infectieziekten en reizen. Zodra er omgeroepen word “ Is there perhaps a docter onboard?” begint mijn hart sneller te kloppen. Ik heb elk continent bezocht voor mijn 25e , gewoond naast het “all blessings come from above-international airport” in ruraal Afrika en ben altijd op zoek naar de volgende onconventionele bestemming. Het liefst nip ik aan een glaasje bubbels terwijl de wereld onder mij voorbij vliegt.
     
    dvddvd, Innersoul, Melchior en 14 anderen vinden dit leuk.
  2. TravelTheWorld195

    TravelTheWorld195 Silver Member

    Berichten:
    1.036
    Leuk Bevonden:
    706
    Trofeepunten:
    368
    Goed artikel, Doc! Nuttig om bij de hand te houden voor m'n trip naar India later dit jaar. Ondanks dat ik er maar zo'n anderhalve dag ben en in een goed hotel zal slapen, is het dus wel belangrijk het zekere voor het onzekere te nemen, ook met de voor het gevoel onschuldige dingen zoals ijs in je drankje.
     
    Lionell en Flying doc vinden dit leuk.
  3. Fripsmaster

    Fripsmaster Silver Member

    Berichten:
    1.458
    Leuk Bevonden:
    2.302
    Trofeepunten:
    558
    Lionell en Flying doc vinden dit leuk.
  4. WHM

    WHM Blue Tier

    Berichten:
    405
    Leuk Bevonden:
    338
    Trofeepunten:
    63
    In India in een 5* hotel verblijven is geen garantie dat je niet ziek wordt.

    Better safe than sorry!

    Mooi inhoudelijk beschreven stuk informatie
     
    Laatst bewerkt: 29 jun 2016
    rezag, Lionell en Flying doc vinden dit leuk.
  5. Didier13

    Didier13 Silver Member

    Berichten:
    765
    Leuk Bevonden:
    1.059
    Trofeepunten:
    428
    Drink op reis elke dag minimaal 1 cola ter preventie. Veel landen geweest waar het risico hoog ligt en tot nu toe slechts 1 X een paar dagen aan de Delhi Belly en niet eens in India of China.
     
  6. Musliston

    Musliston Newbie

    Berichten:
    95
    Leuk Bevonden:
    30
    Trofeepunten:
    18
    Ik ook inderdaad minimaal 1 cola per dag buiten Europa. Weet niet of het een fabel is, maar ik heb nooit last van diarree :)
     
  7. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Het is een fabel in de wereld geholpen door coca cola (net als dat het helpt tegen de misselijkheid aka placebo) met wel een goede theorie er achter. Cola heeft een bijzonder lage pH waardoor veel micro-organismen het slecht trekken. Kortdurend kan het geen kwaad zoveel te drinken.
     
    Lionell vindt dit leuk.
  8. Ivooss

    Ivooss Newbie

    Berichten:
    92
    Leuk Bevonden:
    68
    Trofeepunten:
    18
    Ben net terug uit India en heb er (wederom) last van gehad....
    Toch af en toe koffie op kantoor, tandenpoetsen met kraanwater, geschild fruit bij ontbijt etc.
    Je voorkomt het bijna niet....
    Na een paar dagen india begon het, ik was er slechts 6 dagen... en bij thuiskomst was het na 3 dagen ook weer over :)
     
  9. Musliston

    Musliston Newbie

    Berichten:
    95
    Leuk Bevonden:
    30
    Trofeepunten:
    18
    Heeft het niet ook een beetje hetzelfde effect als norit?
     
  10. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Niet helemaal. Een dosis Norit (geactiveerde kool) heeft een effectief oppervlakte van een tennisveld waaraan toxinen zich kunnen binden. Toxinen worden vaak geproduceerd door bacteriën waar het dan niet specifiek tegen werkt. Norit werkt het best bij een echte voedselvergiftiging waarbij de klachten tussen de minuten en uren na inname van het gecontamineerde voedsel ontstaat. Niet bij een diarree op basis van een bacteriële infectie van de darm.
     
    dvddvd vindt dit leuk.
  11. Musliston

    Musliston Newbie

    Berichten:
    95
    Leuk Bevonden:
    30
    Trofeepunten:
    18
    Ah bedankt :)
     
  12. SvnKngs

    SvnKngs Silver Member

    Berichten:
    661
    Leuk Bevonden:
    842
    Trofeepunten:
    348
    Ik heb geleerd dat stomme vragen niet bestaan... Wat zijn de verschillen tussen 'gewoon' diarree en een voedselvergiftiging? Of hoe herken je dat je een voedselvergiftiging hebt?
     
  13. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Helemaal gelijk, domme vragen bestaan niet. Een voedelvergiftiging is grofweg braken en/of diarree veroorzaakt door (bacteriologische, oid) toxinen die je opeet/drinkt. Dit treed dan ook snel op met als geluk dat je er over het algemeen bij goed braken en naar de wc gaan er ook weer snel vanaf bent.
    Zoals eerder vermeld zijn er vele vormen van diarree ( technisch gezien een symptoom omschrijving) waarbij in dit artikel het gaat om een maag-darm infectie. Hierbij krijg je levende micro-organismen binnen en die gaan ter plekke problemen opleveren naarmate het maag-darmkanaal meer geïnfecteerd wordt. Dit duurt dan over het algemeen langer dan een dag na inname voor de klachten ontstaan en reageert veelal goed op antibiotica.
     

Deel Deze Pagina