Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class

Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Steeds meer maatschappijen kiezen ervoor om te stoppen met papier aan boord. Er worden geen kranten, tijdschriften en magazines meer door de maatschappijen uitgedeeld. Iberia startte vorig jaar bijvoorbeeld al met digitale kranten en tijdschriften aan boord van de vluchten. Bij KLM stopte ze eerder al met kranten aan boord in de Economy Class. Voor die tijd werd de Media App van KLM al gelanceerd. Daarmee kunnen reizigers 30 uur voor vertrek hun favoriete krant of tijdschrift op het eigen device downloaden. Ook het KLM magazine de Holland Herald is dan te downloaden en bijvoorbeeld thuis al te lezen. Maar nu lijkt het erop dat KLM helemaal gaat stoppen met het aanbieden van papieren versies en ook de Media App.

World Business Class

Zoals eerder al aangegeven werd er al sinds tijden geen kranten en tijdschriften meer aangeboden in de Economy Class bij KLM. Reizigers in Economy, maar ook in Business Class konden gebruik maken van de Media App. Maar aan dit alles lijkt een einde te komen.

Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class
World Business Class KLM

KLM stopt per 1 mei met het uitdelen van papieren kranten en tijdschriften aan boord bij de World Business Class. Alleen een papierenversie van de Holland Herald zal nog te vinden zijn in de stoelzak van elke stoel.

Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class

Einde van de ‘Media App’

Helaas blijft het daar niet bij. KLM heeft namelijk aangegeven ook te stoppen met de Media App waarbij reizigers digitaal hun kranten en tijdschriften konden downloaden op tablet of smartphone. In plaats daarvan zullen op meer toestellen WiFi-installaties worden geïnstalleerd. Hiermee kunnen reizigers hun eigen favoriete content bezoeken, al is dat wel tegen betaling. Onlangs schreven we ook al over de uitrol van AirFi HD content op de Boeing 747 van KLM. Op vluchten uitgevoerd met deze toestellen is het in de Economy Class namelijk helemaal slecht gesteld met het Inflight Entertainment Systeem (IFE). Via het AirFi netwerk kunnen reizigers content vanuit het IFE bekijken op hun eigen device waaronder bepaalde print-media.

Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class
Media App van KLM

Ook is KLM bezig met de ontwikkeling van content streaming. Hierbij kunnen reizigers zelf kiezen welke media ze willen streamen naar het device dat ze hebben meegenomen.

Einde tijdperk?

Aan boord is het dan einde verhaal voor papieren kranten en tijdschriften. Dit zal zeker voor de reizigers in World Business Class even wennen zijn. Voor alle andere reizigers zal het ook wennen zijn dat binnenkort de Media App niet meer ondersteunt zal worden. Met het verdwijnen van de papierenkranten en tijdschriften aan boord, zal dit ook verdwijnen op alle andere luchthavens. Stel je vliegt vanuit New York naar Amsterdam in de World Business Class dan zal de Nederlandse krant niet meer in de lounge aldaar liggen. Dit is hetzelfde voor alle andere lounges. Met twee uitzonderingen! De Air France lounges in Parijs, deze zullen voorzien blijven van Nederlandse kranten en tijdschriften. Ook zal bij de KLM Crown Lounges op Schiphol de papieren varianten aanwezig blijven.

Voordeel is dat het uiteindelijk minder gewicht is om mee te nemen aan boord. Dit zorgt er weer voor dat er minder CO2uitgestoten zal worden. Ook is er minder afval op de zowel Schiphol als de andere luchthavens.

Het is spijtig te zien dat KLM gaat stoppen met deze service. Persoonlijk maakte ik veel gebruik van de Media App. Dit vond ik een handige app om toch gebruik te kunnen maken van de krant of tijdschriften. Dit is helaas ook niet het enige waar KLM mee gaat stoppen de komende tijd. Ook met de inflight verkoop gaat men stoppen. Een van de redenen is ook hierbij het gewicht en CO2 besparingen.

Einde tijdperk kranten en tijdschriften aan boord bij KLM, ook in World Business Class
Duurzamer vliegen met BioFuel bij KLM.

Compensatie

Al die maatregelen zorgen er dus uiteindelijk voor dat er minder gewicht aan boord van het toestel is. Dit zorgt er dan weer voor dat er minder COuitgestoten wordt. Wist je al dat je je vluchten bij o.a. KLM kunt compenseren? Van enkele centen tot enkele euro’s per vlucht kun je je CO2uitstoot compenseren. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Heb jij wel eens gecompenseerd? En wat zijn je redenen daarvoor?

Bron en beeldmateriaal: KLM

Reacties

 1. Pieter Balkenende zegt

  Een slechte zaak als je het mij vraagt. Als de uitrol van WiFi in KLM-toestellen in het zelfde tempo doorgaat als voorheen, betekend dit dat het nog vele jaren gaat duren tot ik kranten en tijdschriften aan boord van elke willekeurige KLM vlucht kan lezen. De media app is dan wel allang gekilled…. Jammer, een gemiste kans. Ik zie ook niet in hoe dit te rijmen valt met de visie van Elbers ‘we stellen de klant centraal’. De klant wil dit helemaal niet!

   • Tweettweettweet zegt

    Ik denk eigenlijk dat je in de toekomst kranten en tijdschriften vooraf als pdf kunt downloaden, net zoals bij Lufthansa. Anders zou het wel een grote terugstap zijn 🙂

 2. Robert zegt

  Dat ze geen kranten meer meenemen kan ik me voorstellen, maar om dan ook de app te killen. Ik vind het altijd fijn om weer eens een andere Nederlandse krant te lezen ipv altijd het FD.

 3. I.Diem zegt

  Ik heb de KLM niet nodig om mezelf te verpozen. Meer dan voldoende leesvoer voor handen, inclusief die van concurrenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *