Deze airlines vliegen nog wel vanuit Groningen Airport3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Van de grotere luchthavens in Nederland is Groningen Airport de kleinste. Normaliter moet Groningen het voornamelijk van de zomerperiode hebben, maar al twee jaar op rij gooit de pandemie roet in het eten voor airlines. Op dit moment is het aanbod vanuit Groningen dan ook zeer beperkt. Maar welke airlines vliegen op dit moment nog wel vanuit de noordelijkste luchthaven van het land?

Groningen Airport

Enkele jaren deed Groningen Airport (GRQ) goede zaken. Onder meer door het verwelkomen van nieuwe airlines en het uitbereiden van het aanbod aan bestemmingen. De luchthaven zag dan ook een groei van het aantal passagiers in de jaren 2016 tot en met 2018. In 2019 ging het echter de verkeerde kant op. Diverse airlines besloten te stoppen met het aanbieden van vluchten vanuit Groningen. Er volgde een onzekere periode waarbij de luchthaven haar best deed om nieuwe airlines binnen te halen. KLM Flight Academy is overigens ook op Groningen gevestigd en heeft ook een aandeel in het aantal vluchten.

Airlines in Groningen

Maar welke airlines vliegen er nu nog wel vanuit Groningen Airport? Normaliter zijn dat voornamelijk de vakantie carriers TUIfly, Corendon en Transavia. In 2019 en 2020 vloog AIS Airlines vanuit Groningen naar voornamelijk Kopenhagen, maar af en toe ook bestemmingen in Duitsland. Hier kwam in februari 2020 echter een einde aan. AIS vloog met een vloot van Jetstream 32 toestellen. Het Britse Flybe vloog ook vanuit Groningen, maar naar Londen. De airline stopte echter door financiële problemen.

Green Airlines is een nieuwkomer voor Groningen. De maatschappij zou gaan vliegen naar onder meer Corfu, Faro, Mallorca en Ibiza. Deze nieuwkomer krabbelde echter al snel terug toen door de aangescherpte reisadviezen de vraag flink terugliep. FlexFlight is een van de partners die de vluchten uitvoert voor Green Airlines. In de geplande vluchten van Groningen komt FlexFlight echter nog wel terug. Bijvoorbeeld met vluchten naar Faro en Ibiza.

Transavia biedt vanuit Groningen vluchten naar Kreta en Mallorca aan, maar heeft in ieder geval in juli en augustus geen vluchten meer gepland.

Toestellen van Transavia op de luchthaven van Groningen (Bron: Groningen Airport)
Normaal gesproken is Eelde het domein van Transavia. (Bron: Groningen Airport)

TUI en Corendon

Wat dan overblijft zijn TUI en Corendon die allebei nog wel vluchten vanuit Groningen uitvoeren. TUI biedt momenteel enkel nog vluchten naar Zakynthos in Griekenland en Las Palmas in Spanje aan. De vlucht naar Zakynthos staat eenmaal per week gepland op woensdagmiddag (rond om 13.50 uur of 14.00 uur). De service naar Las Palmas wordt vanaf midden augustus herstart met twee vluchten per week. Op maandag is er een vlucht  die om 16.00 uur vertrekt en op vrijdag om 12.25 uur. TUI zet voor beide bestemmingen een Boeing 737-800 in.

Corendon vliegt vanuit Groningen naar twee bestemmingen in Turkije en naar Heraklion in Griekenland. Alleen laatstgenoemde vluchten staan momenteel gepland. Corendon vliegt volgens de huidige dienstregeling op maandag en donderdag naar Heraklion in augustus, september en oktober. Corendon vliegt op deze bestemmingen met de Boeing 737-800.

Tweede corona proefreis naar Gran Canaria
Boeing 737 MAX van Corendon met registratie PH-CDF (Bron: Corendon)

Conclusie

Op dit moment vliegen vooral de airlines TUI en Corendon vanuit Groningen Airport. TUI vliegt naar Zakynthos in Griekenland en Las Palmas in Spanje. Corendon vliegt momenteel alleen naar Heraklion in Griekenland. Green Airlines vliegt momenteel onder meer naar Faro en Ibiza, maar zegt te stoppen met deze bestemmingen vanuit Groningen. Mogelijk wordt de dienstregeling in augustus weer hervat.

Veel keuze is er dus niet op het moment. En dit komt natuurlijk mede door de reisbeperkingen in onder meer Zuid-Europa. Omdat de regels snel kunnen veranderen is dit ook geen vaststaand aanbod. Mogelijk ziet het er in korte tijd weer anders uit. Voor Groningen Airport is het in ieder geval te hopen dat er niet nog meer wegvalt qua bestemmingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *