Bestemmingstips: Novi Sad, Servië5 min leestijd

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eerder schreven we op InsideFlyer al over een bezoek aan het schitterende Servië. We bezochten toen de hoofdstad Belgrado. Je kunt hier heerlijk dwalen langs de vele historische gebouwen, lekker picknicken in het park of langs het water. Vanuit Belgrado kun je gemakkelijk met de auto naar Novi Sad, ook een mooie historische stad. Deze bestemmingstips gaat dan ook over  de bestemming Novi Sad en wat je er kunt zien en ondernemen.

Reizen naar

Novi Sad ligt op zo’n 100km rijden ten noorden van de hoofdstad Belgrado. Je rijdt hier eenvoudig heen met de auto. Een auto huren kan op de luchthaven, maar ook in de stad, bij bijvoorbeeld Sixt. Het is iets meer dan één uur rijden naar Novi Sad. De stad kent geen eigen luchthaven, dus je zult via Belgrado moeten reizen als je per vliegtuig reist. Onder andere KLM en Air France bieden vluchten aan naar Belgrado. Vanuit Amsterdam kun je sinds kort rechtstreeks met KLM naar Belgrado vliegen. Met KLM vlieg je voor €140,- retour naar deze stad.

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië
Vliegveld van Belgrado

Ben je op zoek naar een reis naar Belgrado, dan kun je deze eenvoudig opzoeken via bijvoorbeeld KLM of Air France. Wil je graag dat je met je reis extra punten kunt sparen? Of dat je reis ook verzekerd is tegen verschillende ongemakken? Boek je reis dan met een American Express betaalkaart. Bij de betaalkaart zijn standaard verschillende verzekeringen inbegrepen, waarover je hier meer leest.

Novi Sad

De tweede stad van Servië is Novi Sad, wat overigens letterlijk vertaald ‘nieuwe tuin’ betekend. Bij aankomst met de auto parkeer je gemakkelijk in een van de verschillende parkeergarages of parkeerplaatsen die de stad kent. Eigenlijk bestaat Novi Sad uit zeer compact centrum waar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn gevestigd. Je kunt ze voornamelijk vinden aan de Trg Slobode of Zmaj Jovina. Ook langs de Donau zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, waaronder het Fort van Petrovaradin. De stad kun je gemakkelijk in één dag ontdekken. Wil je graag meerdere dagen in dit gebied blijven, dan zou je kunnen overnachten in Novi Sad en bijvoorbeeld een dag hiken in het nabij gelegen Nationaal park Fruška Gora.Bestemmingstips: Novi Sad, Servië

Centrum van Novi Sad

Een mooi begin om de bestemming Novi Sad te ontdekken is door te starten in het centrum. Begin bijvoorbeeld op het Vrijheidsplein. Hier zijn verschillende restaurantjes en cafeetjes gevestigd, start hier met een kop koffie of iets anders je dag. Bezoek hierna eerst de ‘Name of Mary Church’. Deze kerk kun je vanaf verschillende punten in de stad zien liggen en kenmerkt zich door het bijzondere groen met oranje dak. Op een zonnige dag kun je binnen onder andere het mooie glas-in-lood bekijken.Bestemmingstips: Novi Sad, Servië

Tegenover de kerk bevindt zich het stadhuis in neorenaissance stijl, het monument van Svetozar Miletić en enkele mooie oude gebouwen. Svetozar Miletić was onder andere burgemeester van Novi Sad, maar ook belangrijk gedurende de tijd van het Habsburgse rijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Rondom dit gebied vind je verder veel winkels, zowel lokaal als ook westerse winkels(ketens). Het is zeker leuk om in de ochtend een van de marktjes in Novi Sad te bezoeken. Bijvoorbeeld de markt in het Danuba Park, dat tevens zonder markt leuk is om door heen te wandelen, of wat dacht je van een picknick in dit park. Iets verder van het oude centrum kun je nog naar de Futoška Pijaca markt. Hier vind je leuke kraampjes met allerlei etenswaren, bloemen en andere spullen.

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië
De Trg Slobode, een mooie straat met veel winkeltjes, horeca en historie.

Oud & StreetArt

Op verschillende plekken in Novi Sad lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je vindt er overal oude gebouwen of monumenten. Maar ook de manier waarop de mensen hier leven lijkt niets veranderd ten opzichte van 50 jaar geleden. Van oude auto’s en fietsen tot aan huisjes die nog net niet uit elkaar lijken te vallen. Bijzonder om te zien hoe deze mensen hier leven en zeker ook heel gelukkig zijn.Bestemmingstips: Novi Sad, Servië

Her en der door de stad vind je ook allerlei schilderingen op muren. Het is een mooi contrast tussen oud en modern. Het fleurt de stad op verschillende plekken ook op. Wandel dus ook zeker door de smalle straatjes op zoek naar deze kunst.

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië

Bij de Donau

Dat de rivier de Donau in heel Servië belangrijk is, mag duidelijk zijn. Op verschillende plekken aan de Donau zijn steden gebouwd, waaronder dus Belgrado en Novi Sad. Novi Sad wordt in tweeën gesplitst door deze rivier. Met het lagergelegen centrum aan de ene kant het op het hoger gelegen gedeelte het Fort van Petrovaradin.

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië
Het Fort van Petrovaradin.

Om het fort te bezoeken wandel je vanuit de oude stad gemakkelijk over de Varadin-brug. Vanaf de brug zie je het fort al mooi liggen op de heuvel aan de oever van de Donau. Een kleine beklimming brengt je naar boven en vanaf daar heb je dan weer een mooi uitzicht over het oude centrum van Novi Sad.

Bestemmingstips: Novi Sad, Servië
Uitzicht vanaf het fort.

Het Fort van Petrovaradin staat bekend om zijn vele tunnels die hier aangelegd zijn tussen 1753 en 1776. Deze tunnels diende er onder andere voor de bescherming van de soldaten, maar er werden ook mijnen in aangelegd. Deze moesten er destijds voor zorgen dat de vijand werd uitgeschakeld. Het fort heeft in verschillende tijden een belangrijke rol gespeeld, waaronder gedurende de Hongaarse Revolutie in 1849. Ook is het fort gebruikt als militaire opslagplaats en kazerne gebruikt. Tegenwoordig is het fort een monument en kun je hier genieten op het terras van een drankje, of een museum bezoeken. Bij een van de uitkijkpunten staat een klokkentoren, vanaf hier heb je een breed uitzicht over het gebied om je heen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eigenlijk zou Novi Sad, samen met Kaunas (Litouwen) en Esch (Luxemburg)  in 2021 de ‘European Capital of Culture’ zijn. Vanwege de coronapandemie is dat uitgesteld naar 2022. Deze titel doet de stad zeker eer aan en Novi Sad is dan ook zeker een bestemming waar je gedurende een reis aan Servië een bezoek aan moet brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *