Bestemmingstips: Middeleeuws Salamanca en omgeving8 min leestijd

Bestemmingstips Middeleeuws Salamanca en omgeving

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je aan de zomerzon denkt dan denk je snel aan Spanje natuurlijk. Naast de hotspots Barcelona, Valencia en Madrid is er echter nog meer veel te ontdekken. Zelf bezocht ik een tijdje terug middeleeuws Salamanca en diverse mooie stadjes in de regio. In deze bestemmingstips neem ik je mee op reis naar van Salamanca naar Ávila, Cáceres, Trujillo en Guadalupe.

Mijn roadtrip door Spanje

Last minute boekte ik een reis naar Spanje. Daarbij koos ik ervoor om vanuit Brussel te vliegen omdat het vliegticket relatief voordelig was. Ik koos ervoor om met Air Europa te reizen tussen Brussel en Madrid en kon daarbij gebruikmaken van de Flying Blue voordelen. Zo kon ik kosteloos gebruikmaken van de lounge op de luchthaven van Brussel. In deze review lees je mijn ervaring daarover. Wil je meer weten over Air Europa en dan vooral de maatschappij Iberojet die de vluchten tussen Brussel en Madrid uitvoert, check dan deze review of dit filmpje op ons YouTube kanaal.

in Spanje startte ik mijn reis in Madrid. Hier verbleef ik enkele dagen en maakte ik gebruik van het nieuwe ibis Styles Madrid Las Ventas.

Na Madrid reis ik per auto door naar verschillende kleinere steden met een rijke historie. Voordat ik arriveer in Salamanca kom ik in Ávila. In Salamanca verblijf ik in het ibis Salamanca van waaruit het centrum van Salamanca prima te bezoeken is.

Na Salamanca is het tijd om zuidelijker te rijden en stop ik in Cáceres, Trujillo en het haast onbereikbare Guadalupe. Al deze stadjes hebben een mooi historisch centrum dat een bezoek in dit gebied zeker waard is. Deze bestemmingstips neemt je mee langs deze schitterende plaatsen, vol rijke historie en een oorsprong lang geleden.

Reis je graag zonder zorgen naar Spanje, denk dan aan een goede reisverzekering. Hiervoor zijn verschillende aanbieders. Om nog meer voordeel te hebben tijdens je reis kun je ook een American Express betaalkaart aanschaffen. Bij de American Express Platinum betaalkaart ontvang je bijvoorbeeld toegang tot Privium op Schiphol. Maar je hebt ook een goede reisverzekering indien je reis betaald is met je Amex betaalkaart. Het loont dus om gebruik te maken van deze American Express betaalkaart voor een zorgeloze vakantie.

Eerste stop: Ávila

Met 1.127 meter hoogte is Ávila de hoogstgelegen provinciale hoofdstad van Spanje. Deze stad ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Madrid. De stad kenmerkt zich door de 2.516 meter lange stadsmuur met 87 torens en elf toegangspoorten. De muren zijn drie meter dik en twaalf meter hoog. Ze zijn de best bewaarde in hun soort in de wereld. Je kunt rondom de stadsmuren wandelen, maar een wandeling over de muren is ook mogelijk. Hiervoor betaal je € 5 per persoon.

Maar zelfs als je nergens naar binnen gaat of bezoekt is een wandeling door het stadje al de moeite waard. Elk straatje of steegje leidt wel naar een bijzonder monument, oude kerk of standbeeld. Met vaak onverwachte uitzichten over de omgeving. Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen zijn de Kathedraal van Ávila, de Basiliek van San Vicente en het klooster van Santo Tomás.

Met al deze historische monumenten is Ávila niet voor niets sinds 1985 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.

In het centrum van de stad, net buiten de stadsmuur, is overigens een ondergrondse parkeergarage waar je eenvoudig je auto kunt parkeren. De stad is met het openbaar vervoer ook bereikbaar. Je kunt bijvoorbeeld de trein vanuit Madrid nemen. De directe verbinding met treinmaatschappij Renfe duurt dan zo’n twee uur.

Middeleeuws Salamanca

Na mijn bezoek aan Ávila stap ik weer in de auto om op weg te gaan naar Salamanca. De universiteitsstad staat hoog op mijn lijstje van Spaanse steden die ik wil bezoeken! De autorit duurt iets langer dan een uur. Het is bij aankomst trouwens meteen duidelijk dat Salamanca een flinke stad is, niet te vergelijken met het kleine Ávila. Salamanca is dan ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Uitzicht vanaf La Clerecía

Je kunt jezelf hier zeker wel aan paar dagen vermaken. Maar zorg dat je in ieder geval een café con leche (en ontbijt?) bestelt op een van de terrassen op het statige Plaza Mayor. Op een mooie dag zit je hier heerlijk in de zon mensen te kijken.

Plaza Mayor – Salamanca

Na de koffie wandel verder voor een bezichtiging van de Universiteit van Salamanca. De prachtige historische gebouwen laten zien hoe oud deze stad al is. Vergeet hier zeker niet de prachtige gevel van de Casa de las Conchans te bekijken. De torens van La Clerecia zijn zeker ook de moeite waard.

Uitzicht op La Clerecía vanaf de binnenplaats Casa de las Conchas

Voor de lunch of diner zoek je gewoon een van de gezellige straatjes op pleinen op voor een typisch Spaanse maaltijd. In een studentenstad zijn die er natuurlijk genoeg.

Ook even buiten de stad is er genoeg te zien. Alleen al het uitzicht op de eeuwenoude skyline is al de moeite waard voor een wandeling naar de buitenwijken. Er zijn verschillende oude bruggen die de rivier de Tormes overbruggen. Wandel zeker over de Puente Mayor del Tormes, ook wel Romeinse Brug genoemd. Volgens sommige historici is deze brug meer dan 2.000 jaar oud. Via de Puente Sánchez Fabrés wandel je de stad weer in.

Kathedraal van Salamanca.

Tijdens mijn roadtrip door Spanje verbleef ik twee dagen in Salamanca. Over mijn ervaringen in het Ibis Salamanca, onderdeel van ALL Accor, lees je hier meer. En bekijk ook de video review op ons YouTube kanaal!

Via Cáceres en Trujillo naar Guadalupe

Na al het pracht en praal in Ávila en Salamanca is tijd voor de plaatsen Cáceres, Trujillo en Guadalupe. Hier is de pracht en praal wellicht nog mooier dan in bijvoorbeeld Ávila. Hoe dan ook zijn deze plaatsen erg compact en kun je een stadje prima in een dag bezoeken en heb je minder tijd, dan is twee plekken ook wel mogelijk. Cáceres en Trujillo liggen bijvoorbeeld maar een half uur van elkaar rijden per auto. Zelf koos ik ervoor om te overnachten in Cáceres en de volgende ochtend naar Trujillo en later die dag naar Guadalupe te reizen.

Cáceres kent een mooi groot plein. Daaromheen vind je verschillende plekken waar horeca in gevestigd is. Je kunt hier heerlijk genieten van de typische gerechten uit de regio. De oude binnenstad is omringd door een stadsmuur die goed intact is gebleven. Je vindt binnen de stadsmuur allerlei kleine smalle straatjes waar je telkens weer je ogen uitkijkt.

Van kerken, kloosters tot aan paleizen die bijna allemaal tussen de 12e en 16e eeuw zijn gebouwd. Palacio de Las Veletas en de Santa Maria kerk zijn mooie plekken om ook even een kijkje binnen te nemen.

Op zoek naar een verblijfplek in Cáceres? Baluart Apartments is vlakbij het centrale plein en beschikt over ruime kamers met een eigen keukentje. De bedden liggen goed en de airco werkt prima. Ga je met meer mensen, dan is het aan te raden geen gebruik te maken van de slaapbank, die ligt net wat minder comfortabel.

Na Cáceres is het tijd om door te reizen naar Trujillo. Ten tijde van mijn bezoek was er een groot festival dat in het geheel draaide om: kazen. Op het grote plein staan flink wat tenten met marktkraampjes en de geur van kazen komt je al van verre tegemoet. Rondom het plein staan veel mooie oude gebouwen. Het meest in het oog springend is het Iglesia San Martín met op de voorgrond het standbeeld van Francisco Pizarro Equestrian.

Deze diashow vereist JavaScript.

Je kunt een mooie route door allerlei straatjes lopen waarbij je onder andere langs het Trujillo Alcazaba wandelt. Dit is een kasteel op een hoger gelegen plek met een mooi uitzicht over de stad. Het valt dan nog eens extra op hoeveel ooienvaars je hier in de stad hebt. Overal zie je nesten met deze grote wit met zwarte vogels.

Deze diashow vereist JavaScript.

Verlaat je Trujillo op weg naar Guadalupe, dan zul je door het ‘onherbergzame’ gebied rijden. Het met veel groen beklede landschap is schitterend om door heen te reizen. Her en der valt je bereik weg en je rijdt dus steeds verder van de bewoonde wereld af. Zorg dat je vooraf je tank gevuld hebt, want je komt weinig tankstations tegen tussen Trujillo en Guadalupe. In Guadalupe is overigens wel een tankstation ten tijde van het verblijf waar je voordelig kunt tanken.

Klooster in Guadalupe

Voordat je Guadalupe binnenrijdt kun je op deze plek eenvoudig parkeren. Vanuit hier wandel je in zo’n tien minuten naar het historische centrum van de stad. Al vanaf een afstand zie je het immense Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe, oftwel het klooster, liggen. Dit bouwwerk is in gotische en mudejar stijl gebouwd in de late 13e eeuw en ligt aan de oostelijke kant van de Sierra de las Villuercas. Het gebouw bestaat uit twee gedeeltes, namelijk de baseliek en het klooster. Het ene gedeelte is een kerk waar je ook de Zwarte Madonna aantreft.

De basiliek met de Zwarte Madonna.

De andere zijde is dus het klooster. In het klooster kun je een tour volgen waar je allerlei informatie krijgt te horen. Echter, de rondleiding is in het Spaans. Je kunt voorafgaand aan de rondleiding wel een boekje kopen waar alles in het Engels staat. Ongeacht de uitleg kijk je je ogen uit. Allerlei mooie ruimtes met mooie afgewerkte beelden, plafonds en oude kledij. Het bezoek aan het klooster is zeker het hoogtepunt tijdens je bezoek aan Guadalupe.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eet en drink nog wat op het plein voor het klooster voordat je je reis weer verder hervat.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *