Bestemmingstips: Barcelona6 min leestijd

Sagrada Família gezien vanaf het nabijgelegen parkje

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een tijdje terug maakte ik een citytrip naar het prachtige Barcelona. Ik maakte er een luxe trip van. Zo vloog ik in Business Class met Joon en verbleef ik onder andere in het Fairmont Rey Juan Carlos I. Maar natuurlijk kwam ik voor de stad. In Barcelona is meer dan genoeg te doen. Of je nu van cultuur houdt of liever geniet van een heerlijke Spaanse maaltijd. In dit artikel geef ik een aantal tips voor deze zonnige bestemming.

Spanje

Het land Spanje ligt in het zuiden van Europa en beslaat het grootste gedeelte van het Iberisch Schiereiland. Na hoofdstad Madrid is Barcelona de grootste stad. Het land heeft zo zijn goede en mindere tijden gekend, maar als toeristische bestemming is het nog steeds zeer populair. Barcelona doet niet onder voor andere bekende steden als bijvoorbeeld Sevilla, Valencia en Bilbao.

Barcelona is met ruim 5 miljoen inwoners met recht een metropool te noemen. Maar het prima openbaar vervoer zijn de belangrijkste bezienswaardigheden goed bereikbaar. Op de website van Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) kun je alle informatie vinden over de metro- en buslijnen. Er is zelfs een pagina met 10 tips over het reizen met het OV in de Spaanse stad. Ik raad een OV kaart voor enkele dagen zeker aan. Het kost relatief weinig en je kunt snel een groter gedeelte van de stad bezoeken.

De metro van Barcelona is een efficient vervoersmiddel
De metro van Barcelona is een efficient vervoersmiddel

Sagrada Família

Natuurlijk staat bij iedereen de Sagrada Família op het lijstje als je naar Barcelona gaat. Eigenlijk is het een no-brainer. Zo uitgebreid zal ik het dan ook niet beschrijven. Ook als je geen zin hebt om een ticket te kopen dan is er van buitenaf ook genoeg te zien. Vlakbij het nog onvoltooide werk van Antoni Gaudí is een parkje. Hier kun je genieten van de groepen mensen die af en aan bussen in- en uitgeloodst worden. En natuurlijk de kerk zelf. Die er overigens aan elke kant een ander uiterlijk lijkt te hebben.

Sagrada Família gezien vanaf het nabijgelegen parkje
Sagrada Família gezien vanaf het nabijgelegen parkje

Wil je toch graag een kijkje nemen in de kerk? Je hebt dan keuze uit twee verschillende tickets. Voor een bezoek aan de torens heb je namelijk een apart ticket nodig. Check altijd voor bezoek de website. Als je een ticket wil kopen doe dat dan vooraf online. Dat scheelt wachttijd. Je moet dan wel vooraf het tijdstip van bezoek bepalen. Tickets kun je hier online kopen. In de kerk is een klein museum dat is geweid aan de bouw van de kerk. Je kunt hier een aantal van de originele bouwtekeningen bekijken. Natuurlijk ga je naar buiten via de gift shop. Een foto binnen maken is overigens nog een hele opgave. Hieronder zie je hoe het zonlicht tegen de avond naar binnen schijnt.

Het zonlicht schijnt door de glas-in-lood ramen van de kerk
Het zonlicht schijnt door de glas-in-lood ramen van de kerk

Parc Güell

De nummer twee op ieders lijstje moet toch wel Parc Güell zijn. Ook deze bezienswaardigheid kun je prima bezoeken zonder een kaartje te kopen. Je moet immers ergens je Business Class ticket van bekostigen. Voor het monumentale gedeelte moet je wel een ticket aanschaffen. Dat kun je doen op deze website. Ik raad aan om een wandeling te maken vanaf het metrostation Lesseps. Dit is ongeveer 20 minuten tot een half uur wandelen. Let op dat je zo’n 100 meter in hoogte stijgt! Bij de toegang tot Parc Güell door de poort naar binnen kijken om het monumentale gedeelte van de het park te bewonderen. Vanaf daar wandel je naar boven de heuvel op. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Via de andere kant maak je de route naar beneden weer compleet.

Voor een groot gedeelte van Parc Güell heb je geen toegangsticket nodig
Voor een groot gedeelte van Parc Güell heb je geen toegangsticket nodig
Uitzicht op de stad vanaf Parc Güell
Uitzicht op de stad vanaf Parc Güell

L’Eixample

In de wijk L’Eixample vind je niet alleen de Sagrada Família. Er is namelijk veel meer te zien. Denk onder andere aan het prachtige Casa de Les Punxes. Maar ook het bijzondere Casa Milà. Dit Catalaans art-nouveaugebouw van Gaudí heefteen gevel die lijkt op een steengroeve. Het is nu een concertgebouw. Dit gebouw is gevestigd aan de grote Avinguda Diagonal. Aan deze brede boulevard zijn alle grote modehuizen te vinden. Uiteraard komen ook de bekende ketens aan bod.
Het bijzondere Casa Milà
Het bijzondere Casa Milà

In het historische centrum vind je ook meer dan voldoende restaurants voor een goed en gezellig etentje. De concierge van het Fairmont waar ik verbleef raadde een goed vegetarisch restaurant genaamd Teresa Carles. Het restaurant heeft een originele Catalaanse kaart en een grote keuze aan drankjes. Ook als je niet gewend bent aan vegetarisch eten is er genoeg te kiezen. De sfeer is erg knus.

Een selectie van de gerechten bij Teresa Carles
Een selectie van de gerechten bij Teresa Carles

Barri Gòtic

De Gotische wijk is ook een aanrader. Dit is het centrum van het oude Barcelona. Je kunt hier heerlijk ronddwalen in de kleine nauwe straatjes. Hier zul je veel oude gebouwen in de Spaanse architectuur vinden. Ook zijn er genoeg winkels, restaurants en gezellig cafeetjes voorhanden. Zo kun je ook genieten van alle lekkernijen uit Spanje. Ga bijvoorbeeld naar het gezellige Plaça Reial. Je vindt hier ook diverse kerken. Denk bijvoorbeeld aan de kathedraal van Barcelona: La Seu.

Plaça Reial kent genoeg restaurants
Plaça Reial kent genoeg restaurants

Tibidabo & Montjuïc

Heb je even genoeg van de stad? Dan heb je natuurlijk nog de bekende strand van Barcelona die je kunt bezoeken. Het beroemde La Barceloneta mag je zeker niet overslaan. Hier zijn altijd genoeg mensen in de weer. Een ander bekend strand iets verder van het centrum is Platja del Bogatell. Dit strand is gemakkelijk te bereiken vanaf metrostation Bogatell.

Op de stranden van Barcelona is altijd wat te doen
Op de stranden van Barcelona is altijd wat te doen

Wil je de stad echt ontvluchten dan raad ik zeker Tibidabo en Montjuïc aan. Vanaf deze heuvels heb je niet alleen een prachtig uitzicht over Barcelona, er is ook genoeg te beleven. Vooral als je van een actief uitstapje houdt! Mocht dat niet zo zijn dan kun je bij Tibidabo ook de kabelbaan nemen. En dat is op zich geen overbodige luxe aangezien de heuvel zo’n 500 meter hoog is. Bovenop de heuvel vind je Iglesia del Sagrat Cor. Deze prachtige kerk wordt ook wel vergeleken met de Sacré-Ceur van Parijs.

Bij Montjuïc is ook gedacht aan een kabelbaan. Hier kun je het Castell Montjuïc bekijken en bezoeken. Je hebt hier zowel uitzicht op de haven als op de stad zelf. De heuvel is ongeveer de helft zo hoog als Tibidabo. Echter is de wandeling naar de heuvel toe wel veel mooier. Je vindt hier namelijk ook het indrukwekkende MNAC: Museu Nacional d’Art de Catalunya. Hier is ook het Olympisch stadion van Barcelona te vinden.

Castell Montjuïc is ook de moeite waard
Castell Montjuïc is ook de moeite waard
MNAC: Museu Nacional d'Art de Catalunya
MNAC: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Over mijn bezoek aan Spanje zal ik een kleine serie artikelen schrijven. Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten in deze serie over Barcelona:

Reacties

  1. Tweettweettweet zegt

    Leuk 🙂 Is Casa Milà echt een concertgebouw geworden? Weet je het zeker? Ik herinner het me als een museum met interieur van die tijd 🙂 Ik begrijp wel dat er kleine concerten worden gehouden, maar kan me niet zo goed voorstellen dat ze het hele gebouw hebben omgevormd tot een concertgebouw 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *