Op road trip door Baskenland: Bilbao en omgeving (deel 2)5 min leestijd

Bilbao, road trip, Spanje

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Meestal ga ik voor een road trip ver van huis, maar deze keer zocht ik het dichter op bij huis. Samen met mijn vriendin heb ik een road trip gemaakt door Baskenland van Pamplona naar Bilbao. De leuke steden, de bergen en de ongekend prachtige kustlijn hebben mij aangenaam verrast! In dit artikel lees je het tweede deel van onze road trip. 

De meeste toeristen in Spanje zoeken hun heil aan de oostkust. De westkust van Spanje is dan ook veel minder toeristisch. We zijn onze road trip echter wel begonnen aan de oostkust. Er zijn namelijk maar weinig vluchten naar Pamplona, waardoor je bent aangewezen op andere luchthavens als Barcelona en Bilbao. Zaragoza en San Sebastian zijn ook een goede optie. Meer over de road trip naar Pamplona lees je in het eerste deel dat een aantal weken geleden is gepubliceerd op Insideflyer.nl!

Foz de Lumbier en Arbayún

Vanuit Pamplona zijn we eerst nog een stukje omgereden naar de Canyon van Arbayún. Deze Canyon ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Pamplona en moet je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Baskenland!

Bilbao, road trip, Spanje
Het uitzicht vanaf het platform over de canyon!

Een groot deel van de canyon is beschermd natuurgebied en niet openbaar toegankelijk. Als je toch graag wilt wandelen bezoek dan Foz de Lumbier. Dit deel van de canyon ligt verder stroomafwaarts dicht bij de snelweg. Bij het park is een grote parkeerplaats aanwezig waar je kunt parkeren voor 2 euro. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen naar het begin van de canyon.

Bilbao, road trip, Spanje
Foz de Lumbier!

Langs de canyon is een wandelpad aangelegd van ongeveer 2 kilometer. Tijdens het wandelen heb je prachtige uitzichten op de canyon. Als je geluk hebt zie je ook nog eens gigantische gieren boven de canyon cirkelen. Op verschillende plekken langs het wandelpad kun je naar beneden lopen tot het waterniveau van de canyon. Zorg dat je broodjes en beleg meeneemt dan kun je heerlijk picknicken langs de rivier!

Bilbao, road trip, Spanje
Picknicken langs de river!

De wandelroute gaat ook door een aantal tunnels die toch wel erg donker zijn. Als je echter goed om je heen kijkt en het licht aan het einde van de tunnel in zicht houdt komt het vanzelf goed! Aan het einde van de tweede tunnel gaat het wandelpad over in een vlakker landschap richting een dorp. We zijn hier echter omgekeerd omdat we nog een flink stuk moesten rijden!

Op naar Bilbao

De rit naar Bilbao duurde ongeveer twee uur. Bilbao is de grootste stad van Baskenland en een van de grotere van Spanje. De stad staat bekend als een paradijs voor tapasliefhebbers. De keuken is dan ook een toeristische trekpleister geworden. Op de centrale pleinen in het centrum vind je talloze tapasbarretjes met een gigantisch assortiment aan tapas. Het lijkt allemaal erg aantrekkelijk, maar je betaald er wel de hoofdprijs.

Bilbao, road trip, Spanje
Tapas, tapas en nog eens tapas! (Foto – Eventworks.es)

Als je een echte tapasbar wilt ervaren vermijdt dan de pleinen en sla juist de smalle straatjes in. Hoe gek het ook klinkt, maar over het algemeen is het aantal (Spaanse) 65+ers dat aanwezig is een goede indicatie voor de kwaliteit. En als je een beetje Spaans spreekt vraag dan een willekeurige 65+er! Wij kregen van onze Airbnb-Host een aantal tips. Zo hebben we heerlijke tapas gegeten in een bar waarvan de tapas recent op een wedstrijd was beoordeeld als een van de beste van Bilbao! En dat voor slechts 1,50 tot 3,00 per tapas!

Bilbao, road trip, Spanje
Onlangs was er een festival van traditionele volksdansen in de stad.

In de straten van Bilbao is altijd wel wat te doen. Naast de talloze tapasbarretjes en uitgaansgelegenheden kun je uiteraard ook lekker shoppen in Bilbao.

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
De sfeervolle straten van Bilbao.

Daarnaast is Bilbao natuurlijk wereldberoemd vanwege het Guggenheim museum. Zorg dat je hier voldoende tijd voor uittrekt want het museum is best groot!

Bilbao, road trip, Spanje
Het Guggenheim museum!

San Juan de Gaztelugatxe

De volgende dag zijn we vanuit Bilbao naar San Juan de Gaztelugatxe geweest. Dit schiereiland ligt voor de kust van Bakio in het uiterste noorden van Baskenland. Op het eiland staat enkel een kerk, maar de wandeltocht naar het eiland is prachtig! De uitzichten over de ruige Baskische kust zijn adembenemend!

Bilbao, Pamplona, Olive, Tapas, Spanje, road trip
San Juan de Gaztelugatxe!

De wandeling vanuit de parkeerplaats naar de kerk duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Door het af te leggen hoogteverschil en de warmte kan de wandeling als zeer intens worden ervaren in de zomermaanden. Zeker de terugweg omhoog. Neem dus voldoende water mee!

Bilbao, road trip, Spanje
Een van de vele prachtige uitzichten tijdens de wandeling!

Mocht je met de bus willen, dan kan dat ook! Elk uur vertrekt er vanuit Bilbao een rechtstreekse bus naar San Juan de Gaztelugatxe. De rit duurt ruim een uur en een enkele reis kost 2,50.

Als je trouwens van een goed zandstrand houdt vergeet dan zeker niet om ook een bezoek te brengen aan het strand van Bakio! Dit strand is een van de beste langs de ruige Baskische kust. Als je van Bilbao afkomt kom je onderweg naar San Juan de Gazaltugatxe langs dit strand.

 

Inspiratie opgedaan? Of heb je nog vragen? Laat het ons dan weten door hieronder te reageren of een berichtje achter te laten op het forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *