Marriott Rewards Gold: een uitstekende elite status

Marriott Rewards Gold

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Marriott Rewards Gold: een elite status van het middelste niveau. Hoewel andere programma’s bij Insideflyer vaak meer aandacht krijgen, zoals Hilton Honors of IHG Rewards, is het goed eens stil te staan bij de elite status van dit niveau. Hilton Honors is populair vanwege de uitstekende behandeling voor Diamond leden en genereuze bonus acties. Daarnaast is IHG Rewards Club populair vanwege de accelerate acties en de mogelijkheid om elite status te kopen waarbij je (onder andere) een gegarandeerde kamer-upgrade krijgt.

In dit artikel bekijken we eerst hoe je Gold status kunt behalen en vervolgens kunt behouden. En dat is makkelijker dan je denkt. Daarna staan we er bij stil welke elite voordelen Marriott Rewards Gold elite status zo interessant maakt. Tot slot nog een paar tips voor mensen die nog geen lid zijn van Marriott Rewards.

Marriott Rewards Gold status behalen

Het is één van de eerste dingen die je doet als je een loyaliteitsprogramma nog niet kent: wat moet je doen voor elite status. Bij hotelketens komt dit vaak neer op een bepaald aantal nachten of verblijven. Bij Marriott is dit eveneens het geval en zal sommige mensen in eerste instantie afschrikken: je hebt 50 nachten nodig voor gold status.

Marriott Rewards Gold
Rustig blijven: je hebt geen 50 nachten nodig

Gelukkig valt het in praktijk allemaal wel een beetje mee. In tegenstelling tot andere loyaliteitsprogramma’s biedt Marriott vrijwel nooit een status match aan. Een uitzondering daarop was de recente fusie tussen Marriott en Starwood Prefered Guest. Maar, niet getreurd, er is wel een snelle methode om status te halen. Want het is mogelijk om een status challenge te doen. Daarvoor is het nodig om eerst de Silver elite status te behalen, waardoor je eerst 10 nachten bij Marriott zult moeten slapen. Soms heeft Marriott een actie, waarbij je dubbele elite nachten krijgt. Dan heb je na 5 nachten Silver. En hou er rekening mee: gratis nachten tellen gewoon mee voor elite status.

Zodra je Silver status gehaald hebt, kun je de klantenservice een mail sturen dat je een Gold status challenge wilt doen. Vervolgens krijg je een aanbod per mail. Je moet dan zes losse (betaalde) verblijven afronden binnen drie maanden. Deze verblijven hebben geen minimaal aantal nachten.

Kortom: na 16 nachten (of als er een actie is 11) heb jij je Marriott Rewards Gold status op zak!

Marriott Rewards Gold status behouden

Goed, dan heb je eindelijk je “Gold” op zak dus dan moet je het wel behouden. Ook dat is relatief eenvoudig. Je moet er voor zorgen dat je in het volgende jaar minimaal 10 nachten bij Marriott verblijft. Daarnaast moet je minimaal 25.000 Marriott Rewards punten “aan de kant zetten”. Mocht dat laatste niet lukken dan kun je natuurlijk altijd nog een paar punten kopen. Je moet er rekening mee houden dat je ook Starpoints kunt omzetten naar Marriott Rewards punten (je krijgt 3 Marriott Rewards punten voor 1 Starpoint).

De reden van dit alles is dat Marriott Rewards jaarlijks een actie heeft: Marriott Buy Back elite status. Voor 25.000 punten kun je het elite status niveau van vorig jaar terugkrijgen. Een voorwaarde is dat je maximaal één niveau boven je behaalde elite status kunt kopen. Vandaar dat je minimaal Silver moet halen.

Marriott Rewards Gold

Ik moet er bij zeggen dat Marriott deze actie niet garandeert, maar in de afgelopen jaren hebben ze de actie aangeboden. Daarbij kunnen de volgende leden gebruik maken van deze actie:

 • Regulier behaalde elite status  leden (50 nachten);
 • Leden die een status challenge succesvol hebben voltooid;
 • Leden die vorig jaar hun status hebben teruggekocht.

Kortom: je moet dus wel een beetje moeite doen om elite status te behouden. Maar als je onder de 10 nachten per jaar verblijft, is het misschien ook niet de moeite om extra energie te steken in elite status.

Gegarandeerde Loungetoegang en ontbijt voor 2 personen

Laten we met het beste beginnen. Er zijn voldoende mensen die kiezen voor Hilton Honors Diamond omdat loungetoegang gegarandeerd is. En dat is begrijpelijk, omdat loungetoegang prettig is: gratis ontbijt, onbeperkt koffie & thee, water en ’s avonds gratis snacks en alcoholische dranken. Dat kan behoorlijk wat extra kosten schelen.

Het grote voordeel van Marriott ten opzichte van Hilton Honors is dat loungetoegang ook voor Gold members gegarandeerd is. Bij Hilton is dit alleen het geval als je een upgrade naar een Executive kamer krijgt. En bij IHG Rewards krijgen Spire elite leden dit de ene keer wel, de andere keer niet (het beleid is niet officieel gepubliceerd). Ook bij Le Club Accor krijgen alleen leden van het hoogste elite status niveau loungetoegang, waarbij dit ook nog regelmatig geweigerd schijnt te worden.

Marriott Rewads Gold
Marriott The Hague Executive Lounge

Bij een Marriott hotel in Europa krijg je gratis ontbijt voor twee personen als er geen lounge aanwezig is. Mocht je geen gebruik willen maken van het ontbijt dan krijg je 750 extra punten. In de verenigde staten krijg je ontbijt aangeboden als de lounge gesloten is. En het leuke is: als je geen ontbijt aangeboden krijgt als Gold lid krijg je $ 100,00 compensatie voor het ongemak.

Het is belangrijk om te weten dat loungetoegang of gratis ontbijt alleen van toepassing is bij JW Marriott, Autograph Collection, Renaissance, Marriott Hotels en Delta Hotels. Bij het luxere Ritz Carlton krijg je dus helaas geen loungetoegang.

Upgrade naar een betere kamer

Marriott Rewards Gold leden krijgen een upgrade naar een betere kamer. Dit elitevoordeel is niet gegarandeerd, maar op basis van beschikbaarheid. Bij sommige hotelketens hoef je er niets van te verwachten als elite lid van het middelste niveau. Vaak gaan de upgrades dan naar leden van het hoogste niveau (of ketens die simpelweg vrijwel nooit upgrades weggeven).

Persoonlijk heb ik bij Marriott Rewards tot nu toe goede ervaringen met upgrades. De enige keer dat ik geen upgrade heb gekregen was bij een hotel waar men slechts één kamertype had. En ook daar kreeg ik van datzelfde kamertype een extra ruime versie.

Marriott Rewards Gold
Een mooie upgrade bij Marriott Rotterdam

Kortom, ondanks het feit dat een upgrade geen garantie is bij Marriott, is het beslist een mooi voordeel van Gold elite status.

Gegarandeerd laat uitchecken en premium internet

Een voordeel waar je lang niet altijd gebruik van hoeft te maken is laat uitchecken. Maar vooral als je pas laat een zakelijke afspraak hebt,een relaxed weekend weg bent of een late vlucht hebt is laat uitchecken waardevol.

Bij veel andere ketens kan laat uitchecken alleen indien er beschikbaarheid is (Hilton, IHG Rewards). Voor Silver leden bij Marriott Rewards ook. Voor Gold leden is laat uitchecken (16.00 uur) echter gegarandeerd bij alle hotels, met uitzondering van “Resort” hotels of “convention” hotels. Dit staat bij Marriott vaak specifiek aangegeven.

Ook premium internet is een mooi voordeel voor Gold members. Bij andere ketens is dit vaak alleen beschikbaar als je elite status op het hoogste niveau hebt. In sommige hotels is het standaard internet zo ontzettend traag, dat premium internet een behoorlijk verschil kan maken. Niet alleen voor Youtube en Netflix, maar ook als je fatsoenlijk wilt kunnen werken.

Elite voordelen zijn ook van toepassing tijdens award nachten

Bij sommige programma’s zijn elite voordelen niet van toepassing tijdens een nacht op punten. Dat is best vreemd: als hotel behandel je een loyale gast minder goed omdat hij zijn punten bij je komt uitgeven? Uiteraard is het verdedigbaar dat upgrades eerst naar betaalde gasten met dezelfde elite status gaan.

Marriott Rewards heeft een dergelijke regeling niet opgenomen in haar voorwaarden. Hierdoor zijn de voordelen gewoon van toepassing als je op punten verblijft. Daarnaast tellen ze mee voor elite status. En dat is mooi meegenomen!

Een goed begin is het halve werk….

Mocht je nu enthousiast geworden zijn voor het Marriott Rewards programma: de start kan gelijk lucratief zijn! Op dit moment is er een MegaBonus actie van Marriott. Daarbij krijg je al na twee nachten een gratis overnachting in een categorie 1-5 hotel, vergelijkbaar met een waarde van 25.000 punten.

Marriott Rewards Gold
Gratis nacht na twee betaalde verblijven

Daarnaast heeft Marriott Rewards een “referall programma”. Als je lid wordt van het programma via een referral link (plaats een reactie en ik kan een referral sturen), krijg je bij eerste vijf verblijven 2.000 bonus punten. Je kunt vervolgens zelf ook mensen uitnodigen via dit programma, waarbij je maximaal 50.000 punten op jaarbasis kunt verdienen (maximaal 5 doorverwijzingen met 5 verblijven).

Kortom, je kunt gelijk de nodige punten binnenhalen en een gratis nacht!

Marriot Rewards Gold: conclusie

Als Marriott Rewards Gold elite lid kun je rekenen op onder andere gegarandeerde loungetoegang, kamer-upgrades, gegarandeerd laat uitchecken en premium internet. Daarnaast zijn deze voordelen ook van toepassing tijdens nachten op punten. Het behalen en behouden van deze elite status is relatief eenvoudig. Dat maakt Marriott Reward Gold een uitstekende elite status. Misschien wel de beste elite status van het middelste niveau.

 

Reacties

 1. Ready2board zegt

  Een van de voordelen van een Amex Platinum kaart is dat je de Starwood (SPG) Gold status kunt aanvragen, en daarna link je de Marriott account met de SPG account en vervolgens ben je ook Gold bij Marriott zonder dat je er één nacht slaapt 🙂

  • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

   Het nadeel daarvan is echter wel dat je -als je niet op gebruikelijke wijze herkwalificeert- je status bij Marriott weer vervalt. En je komt niet in aanmerking voor “Buy Back Elite”. Het is dus geen oplossing als je langer dan een jaar status wilt hebben.

   • Ready2board zegt

    Ik begrijp je niet, zolang het voordeel is verbonden aan de cc blijft je toch Marriott gold (mits Amex aanpassingen maakt in de statussen die ze aanbieden bij de platinum kaart).

    • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

     Ik leef in de veronderstelling dat de match tussen de twee programma’s voor slechts een bepaalde periode is. Als dit niet zo is (dus zolang je spg Gold hebt dan hou je MR Gold) dan heb je gelijk inderdaad. Dan kan de amex Platinum een goed alternatief zijn om snel status te halen!

     • Ready2board zegt

      aha op die manier, ik hoop het wel ja. Maar de toekomst zal het ons leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *