Trip Report: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis7 min leestijd

Tripreport: Met Ouigo van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In de voorjaarsvakantie reisde ik af naar onder andere Boekarest, Castelldefels en Madrid. Tussen Castelldefels (wat nabij Barcelona ligt) en Madrid stopte ik voor een verblijf in het prachtige Zaragoza. De reis van Barcelona naar Zaragoza en later naar Madrid maakte ik met de trein. In deze Trip Report lees je meer over mijn ervaring in de OUIGO trein van Barcelona naar Madrid, via Zaragoza in Spanje.

OUIGO Spanje

De naam doet je wellicht al vermoeden dat OUIGO niet helemaal Spaans is, en dat klopt. OUIGO is een van origine Franse budget treinmaatschappij. Het is een dochtermaatschappij van het Franse SNCF. Zij opereren zowel op routes binnen Frankrijk als ook binnen Spanje. OUIGO brengt je in Spanje naar Barcelona, Madrid, Zaragoza of Tarragona. Binnenkort opent de maatschappij ook een nieuwe route naar Valencia. OUIGO voert de treinreis tussen bijvoorbeeld Barcelona en Zaragoza naar Madrid uit met een hogesnelheidstrein. De maatschappij doet dit zelfs met dubbeldeks treinstellen. In de trein zijn twee twee soorten cabines beschikbaar. De reguliere cabine bestaat uit gewone treinstoelen, zoals je die ook gewend bent in bijvoorbeeld treinen van NS, Thalys of Eurostar. Daarnaast is er de XL-seat. Deze stoelen zijn 33% groter en bieden ook 33% meer ruimte aan. In de trein is verder een bar aanwezig, OUIBAR genaamd.

Boeken van een OUIGO treinreis in Spanje

Het boeken van een OUIGO treinreis van bijvoorbeeld Zaragoza naar Madrid of Barcelona doe je heel eenvoudig via de website van OUIGO of de OUIGO España-app. De app werkt op de meeste telefoons en tablets.

Zowel mijn reis vanuit Barcelona naar Zaragoza als de treinreis met OUIGO van Zaragoza naar Madrid boekte ik een aantal dagen van tevoren. De prijzen voor een enkele reis starten vanaf € 9 per persoon voor bijvoorbeeld de route Barcelona naar Tarragona. Deze reis duurt 31 minuten. Je mag dan 1 stuks handbagage (27 cm x 36 cm x 15 cm) en 1 stuks ‘cabine’ bagage (55 cm x 35 cm x 25 cm) meenemen. Voor een meerprijs mag je ook grotere items meenemen (2 m x 2 m en 30 kg). Meer over de bagageregels bij OUIGO Spanje lees je hier.

Boek je in plaats van een Essential-ticket een OUIGO Plus ticket, dan zit het laatste genoemde bagagestuk al inbegrepen in de prijs. Ook heb je dan keuze uit de XL-stoelen in de trein en heb je toegang tot de Premium Entertainment service. In de situatie van een reis van Barcelona naar Tarragona kost je dit OUIGO Plus-ticket je € 18. Wil je alleen een extra koffer of XL-seat dan kun je dit ook bijboeken bij een Essential-ticket. De koffer kost je dan € 5 en een XL-stoel € 7.

Tripreport: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis
Foto seatmap: OUIGO Spain

Voor een reis van Barcelona naar Madrid ben je vanaf € 19 per enkele reis kwijt voor een Essential Ticket. Een OUIGO Plus-ticket kost je vanaf € 28, waarbij je dan meer voordelen hebt. Hoe eerder je boekt hoe groter de kans is dat je de vanaf-prijs betaalt.

Na de betaling van je boeking bij OUIGO ontvang je het ticket in je mail of in de app. Je kunt ook een account aanmaken bij OUIGO Spanje en dan is deze na inloggen ook terug te vinden in je account.

Tripreport: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis

Reizen met OUIGO in Spanje

Mijn eerste kennismaking met de OUIGO trein was vanaf Barcelona Sants station naar Zaragoza. Enkele dagen voordat ik naar Zaragoza vertrok boekte ik mijn ticket via de OUIGO España-app. Ik koos voor OUIGO omdat deze voordeliger was dan de reis met Spaanse maatschappij Renfe. Ik wilde daarbij graag een koffer meenemen en het scheelde een paar euro om dan te kiezen voor OUIGO Plus ten opzichte van het Essential-ticket waarbij ik dan nog een koffer bij moest boeken. Aangezien de reis van Barcelona naar Zaragoza ook 1 uur en 45 minuten duurt vond ik het ook de moeite waard om de XL-stoel uit te proberen.

Van Barcelona naar Zaragoza

Op het station van Barcelona Sants moet je langs de security, eigenlijk net als op de luchthaven maar wel wat sneller. Hierna moet je in de rij om je ticket te scannen. Men controleert streng op de toegestane bagage in je ticket. Heb je een grote stuk bagage niet bijgeboekt, dan betaal je een meerprijs bij de incheckbalie. Deze is ook hoger dan wanneer je online boekt.

Tripreport: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis
De Security op het station van Barcelona Sants.

Nadat je ticket gescand is, wandel je door naar het perron. In mijn geval was de trein al aanwezig en kon ik naar het juiste treinstel wandelen.

Wachten tot het treinticket is gescand.

Ik zit in de bovenverdieping en heb een stoel gekozen waar geen andere stoel naast staat. Rechts van mij is een bagagevak waar ik mijn koffer kwijt kan. Het valt op dat het treinstel ruim is. Er staan 38 stoelen in deze coupe verdeeld in een 1-2 indeling. Er zijn enkele ‘viertjes’ waarbij in het midden een tafeltje aanwezig is. Bij de overige stoelen zit een uitklaptafeltje achter in de stoel voor je.

Tripreport: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis

De stoel is ruim en zit comfortabel. Ik vond het prettig dat de stoel een redelijke recline heeft. De beenruimte is goed en het tafeltje is van een prima grootte. De stoel beschikt ook over armleuningen die je omhoog kunt klappen. Bij de stoelen die achter elkaar staan is ook een voetensteun aanwezig. De WiFi is tijdens mijn rit is helaas ronduit slecht. Bij de stoel was een stopcontact aanwezig wat wel goed werkte.

De trein vertrekt op tijd en arriveert ook netjes op tijd in Zaragoza. Ik vond het een comfortabele rit voor een zeer schappelijke prijs. Het is ideaal  om vanaf het station middenin de stad te vertrekken naar de volgende plek, in plaats van eerst nog de tijdrovende rit van/naar de luchthaven.

Deze diashow vereist JavaScript.

Van Zaragoza naar Madrid

Ook op weg naar Madrid koos ik weer voor OUIGO. Veel treinen van Renfe waren al volgeboekt of ontzettend aan de prijs. Bij OUIGO kon ik nog een ticket bemachtigen voor een rit in de cabine met XL-stoelen voor € 68. Niet super voordelig voor een reis van nog geen 1 uur en 10 minuten, maar goed, ik moest naar Madrid en er was eigenlijk geen alternatief. Ditmaal zit ik in een ‘viertje’. In het midden is een tafeltje die je makkelijk kunt in- en uitklappen. Helaas bij de stoel aan het gangpad geen toegang tot het stopcontact. Als je alleen reist zou ik wel voor een enkele stoel kiezen en niet voor een plek met vier stoelen of een enkele stoel naast je.

Tripreport: Met OUIGO van Barcelona via Zaragoza naar Madrid | Treinreis
Stoel in een zitje van vier.

In de OUIBAR kun je eten en drinken ophalen. Er is een menu beschikbaar die je ook online kunt bekijken er is voldoende keuze. Er zijn ook verschillende combo-‘deals’.

Deze diashow vereist JavaScript.

De reis naar Madrid verliep prima. Op het station van Zaragoza Delicias moet je bij aankomst eerst langs de security, waarna je op het perron moet wachten tot de trein arriveert.

Ten tijde van mijn reis was er geen controle van het ticket. In de trein werd wel gelijk een controle uitgevoerd. Na iets meer dan een uur kwam ik aan in het station Madrid Puerta de Atocha, waarna ik met de bus doorreisde naar de luchthaven in Madrid.

Station Madrid Puerta de Atocha.

Op ons YouTube kanaal vind je filmpje van deze Trip Report. Wil je niets missen, abonneer dan op ons YouTube kanaal, dat vinden we trouwens ook erg leuk 🙂

Reis door Spanje

Gedurende mijn reis door Spanje verbleef ik op verschillende plekken. Ik vertrok vanuit Boekarest via Amsterdam naar Madrid met KLM. Hier verbleef ik in het Madrid Marriott Auditorium Hotel & Conference Center, waarna ik de volgende dag doorvloot met Air Europa in de Boeing 787 naar Barcelona. Nabij Barcelona bezocht ik de zuidelijk gelegen plek Castelldefels en natuurlijk Barcelona zelf. Ik verbleef hier in het Ibis Barcelona Castelldefels, wat op dat moment goed geprijsd was in vergelijking met veel andere hotels in Barcelona zelf.

Nabij Castelldefels.

Na mijn reis in en nabij Barcelona was het tijd om de trein vanaf Barcelona Sants station te nemen naar Zaragoza. Ik checkte hier in bij het Ibis Styles Zaragoza Ramiro I. Een wat verouderd hotel, maar wel betaalbaar in vergelijking met andere hotels in de stad ten tijde van mijn bezoek. Zaragoza is een schitterende stad vol met historie en is zeer compact, zeker als je kijkt naar Barcelona en Madrid. Dit maakt het een ideale bestemming om in Spanje te bezoeken. Na mijn bezoek aan deze stad reisde ik door naar Madrid, waarna ik met KLM terugvloog naar Amsterdam. Voorafgaand aan de vlucht kon ik gebruikmaken van de lounge toegang in de Sala VIP Puerta de Alcalá Lounge op de luchthaven van Madrid.

Station in Madrid.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco, mits anders vermeld.

Overzicht

Publicatie Datum

26 June 2022

Voordelen

- OUIGO XL-stoelen zitten comfortabel en bieden voldoende ruimte.
- Bij de meeste plekken heb je uitzicht naar buiten en een stopcontact.
- Toilet in elk treinstel.
- Je kunt voor een zeer voordelige prijs tussen bijvoorbeeld Barcelona en Madrid reizen in korte tijd.
- Gemakkelijk van deur tot deur.

Nadelen

- Wifi werkte tijdens mijn ritten erg slecht.

Reisklasse

Stoel

Wifi

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Reizen met OUIGO in Spanje is een goed alternatief voor reizen met het vliegtuig, bus of concurrent Renfe. OUIGO is wanneer je op tijd boekt een voordelig alternatief. De maatschappij biedt een goed product aan voor een mooie prijs. Let wel op dat voor alles wat je boven op een standaard ticket (Essential) bij boekt, je extra betaalt. Reis je enkel met een klein beetje handbagage of een handtrolley, dan is een Essential ticket ideaal. Heb je meer bagage bij je, dan is het wellicht al interessanter om een OUIGO Plus ticket te boeken. Je hebt dan ook toegang tot de XL-stoelen wanneer deze beschikbaar zijn, waarbij je meer ruimte hebt.
Helaas biedt de van origine Franse maatschappij nog weinig bestemmingen aan in Spanje, maar tussen de grote steden Barcelona en Madrid stopt het in Zaragoza en Tarragona. Binnenkort zal ook Valencia worden toegevoegd aan de lijst met bestemmingen. Tevens wil de maatschappij verder uitbreiden in Spanje. Wanneer ik een volgende keer in Spanje ben en moet reizen tussen bijvoorbeeld de eerder genoemde steden, zou ik OUIGO zeker weer overwegen.

7 min leestijd">
3.1

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *