Bestemmingstips: Beijing8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Beijing geeft een prachtige inkijk in de traditionele Chinese cultuur. Denk aan tempels, mausolea en bijzondere overheidsgebouwen in communistische stijl. Maar daar blijft het zeker niet bij. Er zijn bijvoorbeeld ook musea en prachtige natuur te ontdekken. In dit artikel beschrijf ik een aantal tips voor een bezoek aan Beijing. Een beetje voorbereiding voor een reis naar de Chinese hoofdstad is wel aan te raden namelijk. Met deze vijf tips weet je in ieder geval zeker dat je er een gedenkwaardige trip van maakt.

Welkom in Azië

Het is alweer flink wat jaren geleden dat ik China voor het eerste bezocht. Het blijft voor mij echter een bijzonder verrassend land. Er valt natuurlijk genoeg te zeggen over het politieke systeem en de manier waarop het land zijn invloed heeft op de wereldeconomie. Aan de andere kant hebben de Chinezen ook veel bereikt, positief en minder positief. De Chinese cultuur blijft uniek en leert het Westen vaak ook om een diepere laag te vinden in de manier waarop we ons leven leiden.

Vaak worden alle Aziaten als een en dezelfde groep gezien. Natuurlijk klopt dat niet. En ook geen Chinees is hetzelfde. Er zijn namelijk grote verschillen tussen steden als Shanghai, Hong Kong en Beijing. Laatstgenoemde is in ieder geval een mooie start om China te ontdekken. Maar bij een reis naar China kun je met recht ‘Welkom in Azië’ zeggen. De cultuur is namelijk echt anders dan we in Europa gewend zijn. Sommige zaken zijn fundamenteel anders geregeld. En ja, het is nagenoeg overal druk in de grote steden. En dat het druk is hoeft nog niet eens erg te zijn. Maar de Chinese logica werkt heel anders dan die van ons. En dat maakt het bezoek eigenlijk alleen maar meer de moeite waard.

Tiananmen en de Verboden Stad

Beijing is erg groot en je moet natuurlijk ergens beginnen. Het Tiananmen Plein is een goed startpunt. Tiananmen wordt ook wel het Plein van de Hemelse Vrede genoemd. Met een oppervlakte van 440.000 vierkante meter zouden er wel 1 miljoen mensen kunnen staan. Midden op het plein vind je het mausoleum waarin de vroegere grote leider van het land opgebaard ligt. Het is mogelijk dit mausoleum (gratis) te bezoeken, echter moet je dan al vroeg aanwezig zijn om lange rijen te vermijden. In de middag is het mausoleum namelijk gesloten.

Elke dag bij zonsopgang- en ondergang wordt de vlagceremonie gedaan
Elke dag bij zonsopgang- en ondergang wordt de vlagceremonie gedaan

Als je over het plein wandelt kun je al niet meer heen om de immense 10 meter hoge muren van de Verboden Stad, het oude keizerlijke paleis. Elke dag staan er lange rijen om de Verboden Stad te kunnen bezoeken. Je kunt het beste vroeg in de ochtend er naartoe gaan. Of reserveer online. Dagelijks is er een maximum van 80.000 bezoekers. Een toegangskaartje kost 40-60 RMB (5-8 euro) per persoon. Probeer Chinese feestdagen te vermijden in verband met de drukte.

Toegang tot de Verboden Stad in Beijing
Toegang tot de Verboden Stad in Beijing
Een van de hoofdgebouwen in de Verboden Stad
Een van de hoofdgebouwen in de Verboden Stad

De Verboden Stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420. Als je over het Binnen- en Buitenhof wandelt (bijna een kilometer lang) zie je hoe groot het paleis is. Er zijn nog diverse paviljoenen aan weerszijden van het complex. De meeste hiervan zijn niet toegankelijk voor het publiek. Neem ook een kijkje in de vele galerijen. Alle gebouwen, tempels en kunstwerken hebben een betekenis. Het kleinste detail beschrijft vaak honderden jaren aan geschiedenis. Het is dan ook aan te raden om een goede reisgids met informatie mee te nemen. Of om een tour te reserveren.

https://en.dpm.org.cn

Zomerpaleis

Omdat de Chinese keizerlijke familie ook wel een wat anders wilde zien dan de Verboden Stad is er het Zomerpaleis gebouwd. Een bezoek aan dit park raad ik zeker aan als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kunt het beste de metro nemen naar Beigongmen en het laatste stukje wandelen. Het Zomerpaleis is over het algemeen de gehele dag geopend. In de winter gaat het paleis eerder dicht. Op hier kost een kaartje 40-60 RMB (5-8 euro) per persoon. Tip: koop bij de ingang voor een klein bedrag een plattegrond van het park. Dan kun je gemakkelijker een route bepalen.

Kom je binnen via de noordelijke ingang dan kun je nog een bezoek brengen aan Suzhou Street. Hier vind je voornamelijk souvenirstalletjes, maar het uitzicht is mooi op het water. Af en toe vaart er een bootje voorbij. Suzhou refereert aan de gelijknamige stad in het oosten van China. Deze regio staat ook wel bekend als het Venetië van China.

Suzhou Street in het Zomerpaleis
Suzhou Street in het Zomerpaleis

Ook dit paleiscomplex is gigantisch. Je vindt er diverse tempels en gebouwen. Het mooiste aan dit park is dat er grote hoogteverschillen zijn. Zo heb je aan de ene kant mooi uitzicht op de stad en aan de andere kant op het park en het meer. Er zijn genoeg bankjes en zitgedeeltes waar je even kun uitrusten en van het uitzicht kunt genieten. Ook de inwoners van de stad ontsnappen hier aan de drukte van de dag. Vroeg in de ochtend wordt hier bijvoorbeeld Chinese ochtendgymnastiek beoefend. Het is heel bijzonder om de, voornamelijk oudere, locals hiermee bezig te zien.

Een prachtig uitzicht vanaf een van de heuvels in het Zomerpaleis
Een prachtig uitzicht vanaf een van de heuvels in het Zomerpaleis
Het meer bij het Zomerpaleis is vaak aan de rand bedekt met waterlelies
Het meer bij het Zomerpaleis is vaak aan de rand bedekt met waterlelies

Tempel van de Hemel

Een bezoek aan de Tempel van de Hemel is ook een aanrader. Deze indrukwekkende tempel lijkt alleen te staan in de wijde omtrek. Eigenlijk is het een altaar. Hier werd door de keizerlijke familie gebeden voor bijvoorbeeld een goede  oogst. Het complex bestaat ook hier uit diverse andere gebouwen en tempels. Ook hier hebben alle versieringen een betekenis. Zo zie je allerlei figuren uitlopers op de daken. Hoe meer figuren, vaak draken, hoe belangrijker het gebouw.

De tempel is omgeven met diverse tuinen. Sommige van de bomen zijn meer dan 800 jaar oud. De oostelijke toegangspoort is het meest populair omdat je vanaf hier een mooie route kunt lopen. Vanaf de westelijke toegangspoort zullen de rijen vaak korter zijn. Een toegangskaartje kost rond de 5 euro per persoon.

De Tempel van de Hemel in Beijing
De Tempel van de Hemel in Beijing
Een detail van de prachtige versieringen
Een detail van de prachtige versieringen

Houhai Meer en de Hutongs

Als je op reis gaat is er natuurlijk ook vaak een avondprogramma. Ik raad dan aan om het Houhai meer te bezoeken tegen het einde van de middag. Dit meer is omgeven met allerlei winkeltjes die lokale ambachten verkopen. Veel is overigens wel gericht op toeristen, maar dat maakt het niet minder leuk om te bezoeken. Genoeg gewinkeld? Je vindt hier ook meer dan genoeg gezellige cafeetjes, etenstalletjes en restaurants. Er worden allerlei keukens aangeboden, dus voor ieder wat wils.

Wat ook zeker niet mag ontbreken op je planning als je naar Beijing gaat is een bezoek aan een van de vele Hutongs. Een Hutong is een oude traditionele Chinese wijk die je vooral in het noorden ziet. Het zijn vaak smalle straatjes met aan weerszijden traditioneel gebouwde huizen. Een van de bekende is Nanluoguxiang en Bada.

Chinese Muur

Er zijn nog heel veel meer hotspots die je echt moet bezoeken in Beijing. Echter, als ik die allemaal zou noemen dan wordt dit artikel veel te lang! Een bezienswaardigheid die ik je zeker niet wil onthouden is natuurlijk de Chinese Muur. Deze is gemakkelijk vanuit Beijing te bezoeken. Je kunt met een georganiseerde tour meegaan, maar als je de tijd hebt raad ik je aan om per openbaar vervoer te reizen. Er zijn twee plekken die je kunt bezoeken: Badaling en Mutianyu. De laatstgenoemde is minder druk, maar je moet wel overstappen om hier te komen. Beiden geven een goed beeld van hoe de muur eruit ziet en zijn even indrukwekkend. Reis je in de zomer? Dan zou ik zo vroeg mogelijk gaan. In de middag is het gewoon te warm om te trappen te beklimmen!

Een kaart van het gebied rondom Mutianyu
Een kaart van het gebied rondom Mutianyu
De Chinese muur bij Mutianyu
De Chinese muur bij Mutianyu

Artikelenserie

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die ik schrijf over mijn reis naar Zuid-Korea, China, Japan en Taiwan. Per bestemming zal ik een apart reisverslag schrijven. Ook zal ik de hotels en lounges reviewen. Hieronder een overzicht van alle artikelen binnen deze serie:

Reacties

  1. Robin zegt

    Super leuk artikel! Ga zelf in april een weekje op ‘citytrip’ naar Beijing.
    Welke vaccinaties raad je aan tijdens een reis naar Beijing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *