Airberlin staakt vluchten definitief per 28 oktober

airberlin introduceert business class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Medio augustus vroeg luchtvaartmaatschappij Airberlin uitstel van betaling aan bij de Duitse rechtbank. Nadat geldschieter Etihad Airways haar handen van het Duitse Oneworld lid aftrok was er geen houden meer aan. Na deze aankondiging werd al snel duidelijk dat een doorstart of uitkoop er niet in zat. In kleine stappen ging de (vlucht)operatie steeds meer lijden. Zo werd ook voor het frequent flyer programma Topbonus surseance aangevraagd, werden vluchten naar de VS al geschrapt en weigerde Oneworld maatschappijen nog miles te crediteren. In het reserveringssysteem werden steeds meer vluchten gesloten voor boekingen of geschrapt en vliegtuigen werden door de lessor teruggevorderd. Inmiddels heeft de maatschappij bekend gemaakt dat de complete vluchtuitvoering uiterlijk 28 september wordt gestaakt.

Gevolgen voor passagiers

Zie ook: https://insideflyer.nl/gevolgen-voor-passagiers-bij-faillissement-airberlin/

Passagiers met een vlucht na 28 oktober kunnen er vrijwel zeker van zijn dat zij niet gaan vliegen. Reizigers met een heenvlucht voor die datum maar terugvlucht erna moeten serieus overwegen andere boekingen te maken. Airberlin zal/kan geen assistentie of omboekingen faciliteren.

Vanaf Düsseldorf was Airberlin populair bij Nederlanders

Geld terug?

In het kort: een reis- of annuleringsverzekering of EU regelgeving EC261 is niet van toepassing bij faillissement van een airline. Heb je een boeking gemaakt met/bij Airberlin en gaat je reis niet door? Dan hangt het voornamelijk af waar en hoe je geboekt heb of je geld terug krijgt.

Reisbureau of touroperator

Heb je je ticket geboekt bij een reisorganisatie? Dan is deze verantwoordelijk om een alternatief (andere maatschappij, omboeking van terugvlucht, eventueel annulering) aan te bieden MITS je een pakketreis hebt geboekt. Neem hiervoor contact op met je reisorganisatie. Heb je een losse vlucht of samengestelde reis (bijvoorbeeld vlucht+hotel) geboekt, dan is de reisorganisatie niet verantwoordelijk.

Ticketwebsite

Sommige ticketwebsites bieden tijdens het boeken van een ticket een ‘vluchtgarantieverzekering’ aan die bescherming biedt in geval van faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Neem hiervoor contact op met de boekingssite of verzekeraar.

Andere airline

Heb je een codeshare geboekt via bijvoorbeeld British Airways of Etihad,  dan dienen zij je om te boeken. Dit geldt ook voor tickets geboekt met miles of punten.

Direct bij Airberlin

Passagiers die direct bij Airberlin hebben geboekt zijn het hardst getroffen. Zij hebben in principe nergens recht op, of moeten zich wenden tot de curator waar de kans op restitutie nihil is.

De beste optie in geval je geen geld terugkrijgt van Airberlin, de reisorganisatie of boekingssite is om de betaling te betwisten als je betaald hebt met creditcard (zowel Visa, Mastercard als American Express).  International Card Services bevestigt tegenover Insideflyer dat reizigers die hun vlucht met een creditcard betaald hebben een betwisting kunnen indienen als de vlucht niet wordt uitgevoerd; je krijgt immers de dienst waarvoor je betaald hebt niet geleverd. Mochten de vluchten over worden genomen, dan hangt het er van af in hoeverre de dienst die je krijgt overeenkomt met waarvoor je betaalt hebt. Voor een betwisting kun je contact opnemen met je bank of kaartuitgever.

Topbonus

Op dit moment is het niet duidelijk wat er met Topbonus, de mijlen en Oneworld status gebeurt. Zoals eerder beschreven is Topbonus niet direct gekoppeld aan Airberlin en zijn er meer kansen voor een overname of doorstart. De voorspelde status matches lopen nog niet vlot. De Finnair match/challenge is gestaakt en nog nergens is een succesvolle match naar Flying Blue gemeld.

AirBerlin Topbonus Topdeals
Het is afwachten wat Oneworld doet met de Elite leden van Topbonus

Overname?

Duitse media melden dat de curator in gesprek is met Lufthansa en Easyjet over een eventuele overname (van delen) van Airberlin. Echter verwacht ik niet dat ze de vluchten overnemen. In plaats daarvan zijn assets zoals vliegtuigen, apparatuur, slots en dergelijke veel interessanter. Anders zou de overnemende partij ook de schuldenboedel krijgen en zonder betaling ook de vluchten van reeds geboekte passagiers over moeten nemen. Lufthansa wil voornamelijk voorkomen dat een low-cost maatschappij meer voet aan de grond krijgt in Duitsland. In ieder geval is de verwachting dat Airberlin definitief van het toneel verdwijnt.

Reacties

  1. Roel de Vries zegt

    Statusmatch naar Turkisch Airlines is mogelijk voor TopBonus leden, ik ben van Platinum naar Gold gematched. TK geeft je Star Alliance status, waarna je dus ook bijv. Lufthansa zou kunnen vliegen. Niet ideaal vanaf Dus, maar toch…

      • Roel de Vries zegt

        Als ik op statusmatcher.com kijk zijn er meerder matches van andere programma’s vanuit het een na hoogste niveau (bijv. FlyingBlue Gold) naar Elite bij TK. Als iemand een Topbonus Gold card heeft zou ik het zeker even proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *