Airberlin vraagt faillissement aan1 min leestijd

airberlin introduceert business class

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Airberlin, de Duitse hybride maatschappij die al tijden in financieel zwaar weer zit, heeft bij de rechtbank in Berlijn faillissement aangevraagd. Eerder trok Etihad Airways, de maatschappij uit Abu Dhabi die een belang heeft in Airberlin, de stekker uit de financiering. Hierna kwam Airberlin tot de conclusie dat het bedrijf niet verder kan gaan. Omdat het faillissement midden in de zomervakantie komt hebben de Duitse ministeries van Transport en Financiën een lening van €150 miljoen aangeboden zodat de vluchtuitvoering nog even door kan gaan.

Naast de Duitse overheid is ook Lufthansa betrokken bij de reorganisatie van Airberlin.  Lufthansa bekijkt of ze delen van Airberlin kan overnemen. Eerder ging de Star Alliance gigant al een wet lease overeenkomst aan. Lufthansa wil kosten wat kost voorkomen dat Airberlin volledig kopje ondergaat. In het gat dat dan ontstaat in de Duitse (low-cost) markt zou concurrent Ryanair sterk kunnen groeien.

airberlin introduceert business class
Nadat Etihad de financiering stopte kwam Airberlin in hoge nood

Gevolgen passagiers

De vluchtuitvoering gaat voorlopig nog wel door, maar wat de toekomst brengt is onzeker. Vergelijkbare zaken met bijvoorbeeld Alitalia tonen aan dat, zolang overheden meewerken, een airline nog wel even door kan gaan. Voor frequent flyers is het ook afwachten wat er met miles en status gaat gebeuren. Afhankelijk hoe de situatie zich ontwikkelt kan het wijs zijn om miles uit te geven, natuurlijk bij andere maatschappijen dan Airberlin. Mocht de airline echt ophouden te bestaan, dan is de verwachting dat andere Oneworld maatschappijen met een statusmatch zullen komen. Het kan ook zo zijn dat Lufthansa Airberlin (deels) overneemt. Zo zouden elite leden ook naar Star Alliance een match kunnen krijgen. Op dit moment is dit nog allemaal speculatief. Bij verdere ontwikkelingen zullen we hierover berichten.

Reacties

  1. Roel de Vries zegt

    Aaaaah, eindelijk Platinum gehaald dit jaar en nu dit! Zou er erg van balen als ze echt failliet gaan… vanaf DUS vliegen is veel beter voor mij dan AMS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *