2016 Evaluatie: meer doen met hotelprogramma’s13 min leestijd

hotelprogramma's

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor 2016 had ik mezelf voorgenomen wat meer te doen met hotelprogramma’s. Ik had me simpelweg nog niet verdiept in deze programma’s en wist dus niet welk programma ik het beste kon kiezen en waarom. Een jaar later heb ik inmiddels bij een aantal ketens een elite status verworven, maar ook een paar gratis overnachtingen. In dit artikel blik ik terug op de keuzes die ik gemaakt heb en waarom het zo gelopen is. Wat ik vooral wil laten zien, is dat het soms veel eenvoudiger is om elite status te krijgen dan dat het in eerste instantie lijkt.

Toen ik 2016 begon stonden bij mij alle tellers op nul, bij geen van de hotelprogramma’s had ik punten opgebouwd. Hieronder staat een overzicht aan het eind van 2016, waarna ik vervolgens mijn verhaal achter de hotelprogramma vertel. Tot slot sta ik nog stil bij de verschillen tussen de programma’s en mijn plannen voor 2017.

Eindstand na een jaar bezig zijn met hotelprogramma’s:

  • IHG Rewards Club: Spire Ambassador (hoogste elite status). Twee gratis nachten bij het Amstel hotel (waarde ca. € 750,00) en nog 90.000 besteedbare punten. In 2016 31 betaalde nachten.
  • Marriott Rewards: Gold status (middelste status). Twee gratis nachten in de VS (waarde ca. $ 300,00) en nog 33.000 besteedbare punten. In 2016 11 betaalde nachten.
  • Le Club Accor: Gold status (middelste status). Geen gratis nachten, ongeveer 14.000 punten omgezet naar Avios (de “miles” van British Airways). In 2016 11 betaalde nachten.
  • Hilton Hhonors: Diamond (hoogste elite status). Geen gratis nachten, 30.000 Hhonors punten ultimo 2016. In 2016 3 betaalde nachten.

Het eerste programma: IHG Rewards Club

Ik begon met hotelprogramma’s zoals ik eerder ook begon met de programma’s van luchtvaartmaatschappijen: na het doorlezen van de informatie haakte ik vaak snel af. Immers, pas na een nacht of 50 kwam je in aanmerking voor echte voordelen. Niet voor mij weggelegd dus, dacht ik.

Bovendien verblijf ik voor mijn werk vaak in een Bed & Breakfast. Persoonlijk vind ik dit vaak een stukje gezelliger. Ook krijg ik vaak meer persoonlijke ruimte voor een lagere prijs.Kortom, mijn interesse in hotelprogramma’s was in eerste instantie vrij laag.

Maar begin 2016 tipte Lionell me over de Accelerate actie bij IHG. Na het doorlezen van de informatie meldde ik mij aan en kreeg mijn “persoonlijke aanbod”. Zo was mijn interesse gewekt en sindsdien verruil ik mijn B&B toch af en toe voor een hotelovernachting.

Accelerate
Mijn eerste IHG Accelerate aanbod

Mijn aanbod was niet zo ingewikkeld om te halen en bovendien wees Lionell me er nog eens op dat je voor de ruim 30.000 IHG punten wel 6 gratis nachten (Pointbreaks, lees meer in dit artikel) kon boeken!

Toen ik rond maart al druk bezig was met het in elkaar zetten van onze vakantie, besloot ik lid te worden van het Ambassador programma. Dit kostte me $ 200,00, maar daarbij kreeg ik ook 10.000 punten (tegenwoordig 5.000) en een “Free Weeekend Night Voucher”. In mijn geval kon dit zeker uit, omdat ik deze benutte in het Intercontinental San Francisco. Verder sprak het mij aan dat je bij Intercontinental een gegarandeerde kamer upgrade krijgt als Ambassdor.

Het voordeel daarbij is dat je ook gelijk “Gold” status krijgt bij IHG. De voordelen zijn beperkt (het voornaamste voordeel is 10% extra punten), maar ik moet zeggen dat ik vanaf het begin vaak wat extra’s kreeg. Ook houden ze er bij het toekennen van de kamer vaak rekening mee: de beste kamers gaan naar elite leden. Een nadeel van IHG vind ik dat je bij Reward nights geen keuze tussen verschillende kamers hebt en het ontbijt vaak exclusief is (laat staan loungetoegang).

Door naar Spire Ambassador

Door een vakantie in de VS en een aantal zakelijke overnachtingen liep de teller voor de “Elite Qualifying Points” aardig door. Ik kwam er achter dat als je bij een hotelovernachting punten bijkoopt, deze extra punten meetellen voor elite status. En zo kwam het dat ik na onze vakantie was gepromoveerd van Gold Ambassador naar Platinum Ambassador. Tot mijn verbazing kreeg ik hierbij nogmaals een “Free Weekend Night Voucher” toegestuurd!

Hotelprogramma's
Na het behalen van mijn Platinum status nog een “Free Weekend Night Voucher”

Hoewel ik tot nu toe weinig verschil heb gemerkt tussen Gold Ambassador en Platinum Ambassador, besloot ik om door te stoten tot Spire Ambassador. Behalve 100% bonuspunten zijn er eigenlijk geen voordelen, maar het was gemakkelijk te behalen door bij de -toch al geplande nachten- wat extra punten bij te kopen. Sowieso kreeg ik daardoor 25.000 punten als een soort beloning voor het halen van deze status, daarnaast zou het maar zo kunnen dat ik nog een “Free Weekend Night Voucher” krijg 😉 .

Hotelprogramma's
Spire Elite status

Per saldo blijf ik IHG vooral een “puntenprogramma” vinden, waarbij de voordelen voor elite status verder behoorlijk beperkt zijn. Natuurlijk is dit per hotel verschillend, sommige hotels kiezen er bewust voor om hun elite leden extra in de watten te leggen.

Marriott Rewards

Aan het begin van 2016 had Marriott Rewards een fantastische actie. Bij twee betaalde “stays”, kreeg je een gratis overnachting terug in een categorie 1-5 hotel. Ze hadden voor nieuwe leden echter exact dezelfde actie en deze waren ook nog eens te combineren! Ik schreef me dus snel in voor deze actie, boekte een nacht in St. Petersburg en een nacht in Parijs (waar ik toch al een hotel nodig had) en ik had twee gratis nachten binnen! De hotels die ik hiermee geboekt heb in de VS kostten normaliter toch snel $ 150,00 per nacht, dus dat was een prima deal!

In Den Haag zit een prachtig hotel van Marriott, waar ik graag verblijf als dit zo uitkomt voor mijn werk. In het kader van “het kan nooit kwaad” had ik me aangemeld voor een actie waarbij je dubbele elite nachten kreeg, waardoor ik na nog eens 4 nachten ineens al Silver member was.

Marriott The Hague
De fraaie lobby van Marriott The Hague

Het aardige van Marriott Rewards is dat je al bij hun mid-tier (Gold) loungetoegang krijgt. Je moet hiervoor echter 50 nachten verblijven bij een Marriott hotel en Marriott doet niet aan status matches. Zodra je Silver status hebt kun je echter wel een Gold Challenge doen. Na aanmelding moest ik zes keer in een Marriott verblijven, waarna ik Gold status zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan, en ik was weer een elite status rijker. Per saldo heb ik dus slechts 11 betaalde nachten bij Marriott verbleven en krijg toch de nodige voordelen!

Het nadeel van Marriott Rewards is dat het sparen van punten redelijk langzaam gaat. Ondanks dat ik aan diverse acties meegedaan heb, beschik ik over “slechts” 33.000 punten in 11 nachten. Een nacht in het Marriott Rotterdam kost bijvoorbeeld 30.000 punten. Op zich geen hele slechte score, maar bij IHG kan het bijvoorbeeld beduidend sneller gaan.

De gold status is echter wel relatief eenvoudig te behouden, omdat Marriott jaarlijks de “buy back” actie heeft. Hierbij kun je voor 25.000 punten je Gold status “terug kopen”, waarop ik later deze week nog terug kom middels een artikel.

Marriott Rewards
Marriott Rewards Buy Back Elite Status

Le Club Accor

Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om elite status te halen bij Le Club Accor. In het laatste kwartaal van 2016 hadden ze echter een heel aardige actie, waarbij je na 4 verblijven van minimaal 2 nachten 10.000 bonuspunten zou kunnen krijgen. Ik vond dit met name interessant omdat je deze punten 1 op 1 kunt overzetten naar Iberia. Vanuit Iberia kun je vervolgens weer 1 op 1 overzetten naar British Airways. Interessant genoeg voor me, dus ik besloot een paar zakelijke overnachtingen te boeken.

Omdat bonuspunten in 2016 nog meetellen voor elite status, had ik daarmee ook ineens een extra Elite Status te pakken (Gold). Tot nu toe heb ik hier weinig gebruik van gemaakt, maar in het Mercure Düsseldorf viel me wel op dat ik een grote schaal fruit kreeg en een welkomstdrankje. Bij dit programma zijn de gegarandeerde voordelen – net als bij IHG – beperkt. Omdat andere hotelprogramma’s betere voordelen bieden komt Le Club Accor bij mij vaak als laatste in de rij. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat met name Ibis hotels vaak een uitstekende prijs/kwaliteit bieden!

Hotelprogramma's
Ibis Rotterdam City Center – Een nachtje hartje centrum Rotterdam voor slechts € 70,00.

Mocht ik nu in 2017 positief verrast zijn over de voordelen van het Gold Elite lidmaatschap, dan kan ik altijd nog voor € 90,00 deze status kopen. Meer hierover lees je in dit artikel.

Toegift: Hilton Hhonors Diamond

Toen ik eind 2016 ineens een drietal elite statussen rijker was, had ik absoluut niet het doel hier nog een bij te halen. De status match met Hilton had ik eigenlijk “bewust” laten liggen. In mijn hele leven had ik zelfs nog nooit in een Hilton geslapen, het was er gewoon niet van gekomen.

Maar toen ik een actie voorbij zag komen waarbij je 5.000 Hhonors punten per verblijf kreeg, ging ik toch eens rekenen. Deze actie was te combineren met een Triple Points actie. Zeer genereus, vooral als je ook nog eens Elite status hebt bij Hilton. En dus ging ik overstag en stuurde mijn IHG pasje toe en werd gematcht naar Diamond. Officieel overigens een challenge, waarover je hier meer leest, maar de voordelen gingen per direct in! In acht nachten kon ik ongeveer 80.000 Hhonors punten verdienen, zeker de moeite waard! En dus ging ik er voor en vroeg een status match aan. Ongeveer een week later was het geregeld.

Hotelprogramma's
Hilton Hhonors Status match

De voordelen zijn daarnaast behoorlijk: 1.000 bonuspunten per verblijf (afhankelijk van het soort hotel overigens), lounge toegang en/of gratis ontbijt, upgrades (inclusief suites) en premium internet.

Inmiddels ben ik zes verblijven verder en ik ben behoorlijk onder de indruk van Hilton. Met name het Hilton Rotterdam is in mijn ogen een fantastisch hotel! Maar ook een nacht in het Hilton Garden Inn Leiden viel mij persoonlijk niet tegen, al is dit een stuk minder luxe.

Hotelprogramma's
Hilton Rotterdam, als Diamond member kreeg ik een fantastische (driedubbele) upgrade!

De verschillen tussen de hotelprogramma’s

Nu ik – deels met wat geluk – bij verschillende ketens elite status heb opgebouwd, is het grote voordeel dat ik keuze heb. Die flexibiliteit is prettig en dat helpt me ook weer een keuze maken tussen de programma’s. Want eerlijk is eerlijk, ik kan niet al die statussen onderhouden (en dat moet in mijn ogen ook geen doel op zich worden). Ik heb hieronder een overzicht gemaakt van – voor mij – de belangrijkste elite voordelen per programma.

Hotelprogramma's
Hotelprogramma’s: de verschillen

Wat in bovenstaand verschillenoverzicht niet naar voren komt, is dat het bij sommige programma’s beduidend makkelijker is om te herkwalificeren. Bij IHG door pakketjes met 5.000 bonuspunten bij te kopen, of (zoals sommigen aangeven) domweg je Ambassador lidmaatschap te verlengen. Bij Marriott kun je Gold Status terugkopen voor 25.000 punten als je tenminste Silver status hebt behaald, wat ook niet al te ingewikkeld is.

Hotelprogramma’s: plannen voor 2017

Ik zie 2016 vooral als mijn kennismakingsjaar met hotelprogramma’s. In 2017 kies ik mijn hotelovernachtingen vooral uit op gemak en voordelen, tenzij er een hele goede actie is. Zoals ik het nu bekijk, gaat het er zo uit zien:

IHG: per kwartaal schrijf ik in voor de accelerate actie. Is deze relatief eenvoudig te behalen, dan boek ik mijn hotelovernachtingen bij IHG. De accelerate actie blijft een gunstige manier om veel punten binnen te halen. Binnenkort ga ik mijn geluk beproeven bij het verlengen van mijn ambassador status. Gaat mijn Spire ook weer een jaar langer mee? Mooi meegenomen! Vervalt mijn elite status gewoon? Prima, want ik ga geen moeite doen voor een status die geen harde benefits oplevert. Alleen als ik dicht bij de drempel van Platinum of Spire kom, wil ik nog wel een beetje extra moeite doen, maar anders niet.

Le Club Accor: ik blijf het als een toevalstreffer zien dat ik hier Gold status heb. Als ze weer een actie hebben waarbij je gemakkelijk 10.000 punten kunt scoren, net als in 2016, dan doe ik mee! Ook als ze een actie hebben met drie- of vierdubbele punten dan pak ik wel een paar nachten mee. Altijd handig voor het omzetten naar Avios (voor 4.000 avios vlieg je al tussen Amsterdam en Londen). Als ik mijn elite status wil behouden dan zal ik echt loyaal moeten zijn, waarbij ik in totaal ongeveer € 3.000,00 inclusief BTW moet uitgeven. Dit gaat niet gebeuren, maar ik zal het ook niet missen. De andere ketens bieden simpelweg meer elite voordelen, dus uit praktische overweging zal ik eerder voor hen kiezen.

Hilton Hhonors: Hilton heeft mooie hotels en de voordelen voor mij als Diamond member zijn aanzienlijk. Niet alleen levert het aardig wat punten op, ook loungetoegang is prettig. Tot nu toe heb ik ook steeds erg prettige upgrades gehad, waardoor ik steeds vaker neig naar Hilton. Of ik 30 stay’s ga halen blijft onzeker, tot nu toe (tot en met februari) heb ik voor 2017 al 8 stays gepland staan. Ik ben in ieder geval voornemens om Gold status opnieuw te behalen, maar als het even kan ga ik opnieuw voor Diamond. Het is prettig dat ook nachten op punten meetellen, zodat het een stukje makkelijker is om te herkwalificeren.

Marriott Rewards: Marriott heeft een aantal fijne hotels. Helaas is het niet zo gemakkelijk om gratis overnachtingen te scoren bij Marriott, waardoor ik minder snel iets boek. Toch hebben ze een aantal prachtige hotels, waardoor ik (in combinatie met hun Megabonus actie) toch geboekt heb. Zo boekte ik voor een overnachting bij London Heathrow een kamer met Runway view en in Moskou een betaalbaar vijf sterren hotel vlakbij het rode plein. In beide gevallen fijn dat ik loungetoegang heb. Tien nachten -Silver status- moet in ieder geval wel lukken (reward nights tellen tenslotte ook mee). Ik zorg ervoor dat ik in ieder geval 25.000 punten achter de hand heb, zodat ik volgend jaar mijn gold status terug kan kopen.

Hotelprogramma's
Renaissance Hotel London Heathrow met Runway view. Wat wil je nog meer?

Conclusie

Zoals je kunt zien is het niet al te ingewikkeld om elite status te halen en te behouden bij de diverse hotelprogramma’s. Verder hoef je niet beslist heel vaak in een hotel te verblijven om te profiteren van de diverse acties. Met name met de IHG Accelerate actie kun je al na 3 betaalde nachten een gratis nachtje weg boeken.

Mijn advies is om vooral de acties van de diverse ketens in de gaten te houden. Deze komen voorbij op onze site, maar ook op ons forum. Maak daarbij de afweging of de voordelen opwegen tegen de (eventuele) extra kosten. Geweldig natuurlijk om een gratis drankje in de Executive Lounge van Hilton te kunnen drinken, maar als je hiervoor 10 nachten van € 100,00 moet boeken kun je je afvragen of het dit echt waard is.

Tot slot denk ik dat als je echt loyaal bent, de hotelketen de “winnaar” is. Als je simpelweg gebruikt maakt van acties als het uitkomt en af en toe wat “extra loyaal” bent als dit elitestatus oplevert, dan zal dit waarschijnlijk in jouw voordeel zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *