Zo werkt Qatar Airways Privilege Club10 min leestijd

Qatar Airways

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Qatar Airways is een van de grotere airlines in het Midden-Oosten. Vaak wordt de airline in één adem genoemd met de andere twee grote maatschappijen: Emirates uit Dubai en Etihad Airways uit Abu Dhabi. Samen worden ze ook wel de ME3 genoemd. Qatar Airways breidt de laatste tijd flink uit. Bijvoorbeeld met investeringen in de vloot en cabine, maar ook het frequent flyer programma genaamd Qatar Airways Privilege Club. In dit artikel leggen we uit hoe dit programma werkt.

In verband met de wereldwijde reisbeperkingen door het Coronavirus biedt Qatar Airways Privilege Club leden maximaal 6 maanden extra status. Lees dit artikel voor alle info.

Qatar Airways’ netwerk

Qatar Airways vliegt vanaf Amsterdam Airport Schiphol (AMS) direct op Doha (DOH) in Qatar. Doha is de hub van Qatar in het Midden-Oosten. Vanuit hier biedt de airline ruim 160 bestemmingen wereldwijd aan. De maatschappij heeft een moderne vloot een een competitief product. De service aan boord wordt over het algemeen ook goed beoordeeld. De carrier kreeg diverse malen vijf sterren van het gerenommeerde Skytrax. Ook werd het meermaals uitgeroepen tot airline van het jaar.

De airline uit Qatar staat vooral bekend om het kwalitatieve business Class product: de Qsuite. Eerder schreven we al over de routes waarop je de Qsuite kun vliegen. Een tijd terug mochten we zelf de Qsuite ervaren. Lees hier de review van de Qsuite in de Airbus A350.

Qatar Airways met A350 naar Gaborone, Botswana
Airbus A350 van Qatar Airways (Bron: Qatar Airways)

Deelnemersniveaus

Zoals elk frequent flyer programma heeft ook Qatar Airways Privilege Club verschillende niveaus van lidmaatschap. Zo start je met Burgundy, waarna je Silver kunt worden. Dan volgen Gold en Platinum. Burgundy  is het startniveau. Hoe hoger je status, hoe meer voordelen. Qatar Airways is sinds 2013 lid is van de oneworld alliantie. Een eventuele status bij andere oneworld carriers geldt dus ook bij Qatar.

Deelnemersniveaus van Qatar Airways Privilege Club (Bron: Qatar Airways)
Deelnemersniveaus van Qatar Airways Privilege Club (Bron: Qatar Airways)

Zoals je in de tabel hieronder ziet is het gemakkelijker om je status te behouden dan te behalen. Privilege Club vraagt namelijk minder Qpoints voor het behouden van je vluchten dan voor het behalen van een nieuw niveau. Zo heb je voor Silver 150 punten nodig wanneer het een nieuw niveau is. Om de volgende periode het niveau te behalen heb nog maar 135 punten nodig. De airline kijkt over een periode van 24 maanden. Dit betekent dat wanneer je 400 Qpoints hebt verdiend in het eerste jaar en 140 in het tweede jaar, nog steeds je Gold status kunt behouden.

Niveau Silver
Oneworld Ruby
Gold
Oneworld Sapphire
Platinum
Oneworld Emerald
Upgrade 150
Qpoints
300
Qpoints
600
Qpoints
Behouden 135 (270)
Qpoints
270 (540)
Qpoints
540 (1080)
Qpoints

Miles en punten

Met Qatar Airways Privilege Club kun je drie soorten punten verdienen. Namelijk Qmiles, QpointS en Qcredits. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Qmiles

Qmiles zijn de reward miles die je verdient als je vliegt met Qatar Airways, oneworld member airlines en andere partners van Qatar. Het aantal Qmiles dat je krijgt is afhankelijk van het type vlucht (klasse, cabine, airline, afstand etc.). Het aantal te verdienen miles hangt ook nog af van je lidmaatschapsniveau. Hoe hoger je niveau, hoe meer bonusmiles je krijgt. Naast vliegen kun je nog op andere manieren Qmiles verdienen. Daar komen we later in het artikel op terug.

Qmiles zijn minimaal drie jaar geldig en vervallen aan het einde van een zes-maandelijkse periode. Deze periode loopt van januari tot juni en van juli tot december. Heb je bijvoorbeeld Qmiles verdiend tussen januari en juni 2020, dan zullen deze vervallen op 30 juni 2023. Voor Platinum leden vervallen Qmiles nooit zolang je deze status behoudt.

Qpoints

Om een hogere status te behalen dien je Qpoints te verdienen. Je krijgt Qpoints op elke QR vlucht die ook door Qatar Airways uitgevoerd wordt. De QR vlucht mag ook door een ander oneworld carrier verzorgd worden om in aanmerking te komen voor Qpoints. Vluchten buiten het netwerk van Qatar tellen niet mee. Qatar Airways Privilege Club membership tiers

Het is niet heel mogelijk om een hoger niveau te verdienen met Qatar Airways Privilege Club. Zeker wanneer je vliegt op vluchten van Qatar zelf. Afhankelijk van de klasse waarin je reist kun je al Silver zijn na een long haul retourvlucht. In de Qsuite (business class) kan het nog sneller gaan en ben je zo Gold. Mocht je net wat Qpoints tekort komen dan is er ook geen man over boord. Je kunt ze namelijk elke 36 maanden bijkomen tegen een tarief van $25 per Qpoint.

Qcredits

Qcredits zijn de nieuwste toevoeging aan Qatar Airways Privilege Club. Als Gold of Platinum deelnemer krijg je 40 of 60 Qcredits per jaar. Als Platinum lid krijg je 10 Qcredits extra voor elke 100 Qpoints die je hebt verdiend boven de 600 Qpoints. Qcredits kun je gebruiken voor upgrades en extra bagagetoelage. Je kunt de Qcredits ook inzetten voor de kosten van een award ticket.

Qcalculator

Als Qatar Airways Privilege Club lid zul je de Qcalculator vaak gebruiken. Met deze tool bereken je gemakkelijk hoeveel Qmiles je nodig hebt voor een award vlucht. De Qcalculator vertelt je ook hoeveel Qmiles of Qcredits je nodig hebt voor een award upgrade. Natuurlijk kun je ook zien hoeveel Qmiles and Qpoints je met je beoogde vluchten zal verdienen.

De Qcalculator van Qatar Airways helpt je om te achterhalen hoeveel punten je kunt verdienen / nodig hebt (Bron: Qatar Airways)
De Qcalculator van Qatar Airways helpt je om te achterhalen hoeveel punten je kunt verdienen / nodig hebt (Bron: Qatar Airways)

Privileges

Zoals bij elk frequent flyer programma krijg je meer privileges en voordelen naarmate je meer vliegt. Dat is niet anders bij Privilege Club. De voordelen beginnen eigenlijk vanaf het tweede niveau, Silver. Vanaf daar wordt het interessant.

Silver deelnemers krijgen standaard 25% Qmiles bonus op vluchten van Qatar Airways. Gebruik je het familieprogramma? Dan kunnen gezinsleden extra Qmiles verdienen. Bij dit niveau mag je ook met voorrang inchecken en is er 25% korting op voorkeursstoelen. Tot slot, en niet onbelangrijk, je mag gebruikmaken van specifieke de business class lounges. Check deze website voor het actuele overzicht.

Als Gold deelnemer krijg je 75% Qmiles bonus. Aanvullend op de reeds genoemde voordelen mag je ook een gast meenemen. De lijst met toegankelijke lounges is groter voor Gold deelnemers dan bij Silver. Je krijgt tevens vier ‘one visit guest lounge passes’ voor Hamad International Airport. Je mag gebruikmaken van de Al Maha Gold service wanneer je aankomst, vertrekt of een transfer maakt op dit vliegveld. Tot slot krijg je 5% korting op award vluchten.

Als platinum lid krijg je 100% Qmiles bonus en 60 extra Qcredits per jaar. Je krijgt ook 10 extra Qcredits per 100 Qcredits die je hebt verdiend bovenop de benodigde 600. Je mag twee gasten meenemen in de lounge. Je hebt zelfs toegang tot de prestigieuze Al Safwa First Class Lounge.

Check voor het complete en actuele overzicht van de voordelen per deelnemersniveau de website. In dit artikel behandelen we namelijk niet alle details van het lidmaatschap, maar alleen de belangrijke informatie. 

Als Platinum lid krijg je toegang tot de prestigieuze Al Safwa Lounge (Bron: Qatar Airways)
Als Platinum lid krijg je toegang tot de prestigieuze Al Safwa Lounge (Bron: Qatar Airways)

Qmiles en Qpoints verdienen

Je kunt op verschillende manieren punten verdienen met Privilege Club. De meeste logische is natuurlijk door de vliegen. Maar er zijn meer mogelijkheden om net dat missende aantal Qmiles bij elkaar te sprokkelen. Hieronder behandelen we de belangrijkste.

Om maar te beginnen met de meest voor de hand liggende: vliegen. Je verdient Qmiles en Qpoints op vluchten van Qatar Airways en alle onworld carriers. Je verdient ook Qmiles op partners van Qatar en codeshare vluchten uitgevoerd door airlines die niet bij oneworld zijn aangesloten. Zoals besproken in het stuk over ‘Privileges’ verdien je afhankelijk van je status een % bonuspunten. Het aantal punten dat je krijgt is dus afhankelijk van je niveau, boekingskosten, afstand en de airline. Gebruik de Qcalculator om vooraf te berekenen hoeveel punten je spaart.

Qatar Airways behaald mooie mijlpaal met aanvulling vloot

Zoals bij veel frequent flyer programma’s zijn er meer manieren om punten te sparen dan enkel vliegen. Zo kun je bij Privilege Club ook punten sparen middels het boeken van een huurauto, hotelovernachtingen en door te shoppen. Privilege Club werkt bijvoorbeeld same met bedrijven als Avis, Budget, Europcar, Hertz en Sixt. Je kunt ook Qmiles verdienen via Rentalcars.com als je boekt via Qatar Airways. Qua hotels zijn er zo’n vijftig partners waar je direct terecht kunt met Qmiles, of waarmee je punten verdient door te boeken via Agoda, Booking.com of Rocketmiles. Tot slot kun je ook nog eens Qmiles verdienen bij Qatar Duty Free in Doha.

Duty Free shoppen in Qatar (Bron: Qatar Duty Free)
Duty Free shoppen in Qatar (Bron: Qatar Duty Free)

Family Programma

Met het Privilege Club Family Program kun je gemakkelijk de voordelen van je status delen met je familie. Bovendien kun je Qmiles sparen binnen je familie account. Je kunt dus de gezamenlijk gespaarde Qmiles eerder inzetten. Elke gezinslid ontvangt een eigen lidmaatschap, maar er moet een ‘hoofdlid’ aangewezen worden. Deze persoon kan de miles van de gezinsleden ook gebruiken. Er kunnen maximaal negen familieleden toegevoegd worden. Je krijgt geen Qpoints voor de vluchten van je familieleden.

Qmiles besteden

Er zijn verschillende manieren om je Qmiles te besteden. Voor de meeste mensen zal het voornamelijk gebruikt worden voor award vluchten bij Qatar zelf of een oneworld partner. Over is het algemeen is spenderen van je punten het gunstigst bij Qatar Airways zelf. Award upgrades naar business class (Qsuite) kunnen ook interessant zijn. Lees hier alles over de routes waarop je de Qsuite kunt vinden.

De Qsuite, het business class product van Qatar Airways (Bron: Qatar Airways)
De Qsuite, het business class product van Qatar Airways (Bron: Qatar Airways)

Reward vluchten zijn geprijsd per sector. Dit betekent dat het aantal benodigde Qmiles voor een vlucht van New York naar Colombo (via Doha) hetzelfde is als de afzonderlijke vluchten. Dit geldt ook voor de boekingskosten en oneworld awards. Als je meerdere airlines op een award boeking wil selecteren dan is het goed om te weten dat dit niet kan. Dit moet dus in apart boekingen gedaan worden. Gebruik vooral de Qcalcualtor bij de voorbereidingen van je reis. Als je niet genoeg Qmiles voor het boeken van een award vlucht dan kun je ze ook inzetten voor bijvoorbeeld extra bagagetoelage of Qatar Duty Free. Maar dat laatste zal je in veel gevallen minder waarde voor je geld geven.

Easy Deals en Flexi Awards

De Easy Deals van Qatar Airways Privilege Club geven tot 50% korting (Bron: Qatar Airways)
De Easy Deals van Qatar Airways Privilege Club geven tot 50% korting (Bron: Qatar Airways)

De beste manier om je Qpoints te besteden is door te boeken met de Easy Deals van Qatar Airways Privilege Club. Easy Deals worden maandelijks vernieuwd en geven je tot 50% korting op geselecteerde bestemmingen. Er zitten meestal interessante bestemmingen tussen. Je kunt over het algemeen kiezen tussen 30 tot 50 routes met korting. De Easy Deals zijn vergelijkbaar met de Flying Blue Promo Rewards van KLM.

Als je vaste reisdata hebt kan het lastiger zijn om goede award tickets te vinden. Dan zijn de Flexi Awards handig. Je moet dan wel genoeg Qmiles hebben. Met Flexi Award kun je altijd een ticket boeken zolang er stoelen beschikbaar zijn in het vliegtuig. Het kost je wel het dubbele aantal Qmiles. Dit is dus alleen van toepassing als je genoeg Qmiles hebt en ze ook wil besteden op de vaste data die je wil reizen.

Conclusie

Qatar Airways krijgt steeds meer voet aan de grond in Europa. De maatschappij heeft een jonge vloot met vooral een goed business class product in de vorm van de Qsuite. Voor veel Nederlandse en Belgische reizigers zal het wat tijd kosten om de sweet spots van het programma te leren kennen. Hopelijk geeft dit artikel een helpende hand.

Als je oneworld elite deelnemer bent of wil worden dan is Qatar Airways een van je opties. Vooral het behouden van status wordt beloond door de airline omdat je minder Qpoints nodig hebt als je al een status hebt. De Easy Deals zijn vooral het moment als je op zoek bent naar mooie aanbiedingen.

We zullen de komende tijd meer schrijven over deze airline naar aanleiding van de samenwerking van InsideFlyer met Qatar Airways.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *