Zo vraag je je onterecht betaalde servicekosten Airbnb terug2 min leestijd

Zo vraag je je onterecht betaalde servicekosten Airbnb terug

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Naast hotels zijn er nog tal van andere verblijven die je kunt reserveren om ergens te overnachten. Zo is jaren geleden Airbnb ontstaan als platform. Op dit platform kun je kamers of huizen huren. Zo kun je ergens in een kamertje bij iemand thuis slapen, of kun je bijvoorbeeld een gehele villa huren. Zelf verbleef ik een aantal jaar geleden in een prachtige Airbnb in KeniaAirbnb vraagt servicekosten bij zowel de verhuurder als de huurder, en dat mag niet volgens verschillende instanties. In dit artikel lees je hoe je deze terug kunt vragen.

Servicekosten

Voor elk verblijf rekent Airbnb een bepaald bedrag aan servicekosten. Dit is onder andere om de kosten die Airbnb maakt te dekken. Deze kosten zitten onder andere in de 24/7 klantenservice, de website en het personeel van Airbnb.

Die servicekosten worden twee keer berekend, éénmaal aan de verhuurder en éénmaal aan de huurder. Volgens de rechtbank Amsterdam is dat niet toegestaan. Het kan namelijk niet zo zijn dat je dezelfde service twee keer moet betalen. Daarom zijn er verschillende instanties die voor jou je onterecht servicekosten bij Airbnb terug willen vragen. Een van deze instanties is Appeal.

Terugvragen

Airbnb zelf geeft je het geld niet zomaar terug. Daarom zul je het via een rechter moeten spelen. De meeste reizigers zullen dat niet snel doen. Een bemiddelaar is dan prettig. Appeal is zo’n tussenpersoon. Zij werken op basis van het ‘No-cure-no-pay’ principe. Dus krijg je niets terug, dan ben je ook niets verschuldigd aan deze tussenpersoon. Anderzijds, winnen zij de zaak voor je, dan ben je een klein bedrag aan hen verschuldigd. Je kunt servicekosten tot 3 jaar terugvragen. Op deze manier kun je van enkele euro’s tot tien- of zelfs honderden euro’s terugverdienen  Zo vraag je je onterecht betaalde servicekosten Airbnb terug

Hoe ga je te werk?

Om je onterecht betaalde servicekosten van Airbnb terug te vragen kun je via Appeal een claim indienen. Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen.

  • Maak via Appeal een account aan. Dat werkt eenvoudig door je persoonlijke gegevens in te vullen. Dat doe je via deze website.
  • Hierna moet je je Airbnb factuur toevoegen. Heb je meerdere facturen, dat kan ook. Download ze van Airbnb en voeg ze toe, je kunt de facturen zo vinden:

  • Hierna check je al je gegevens en mogelijk vul je hier en daar nog iets in. Denk bijvoorbeeld aan de boekingsdatum of het betaalde servicebedrag.
  • Vul je rekeninggegevens in om hier de mogelijke terugbetaling van de servicekosten op terug te krijgen.

Hierna wordt je aanvraag in behandeling genomen. Als Appeal de zaak voor je wint, krijg je een deel van de servicekosten terugbetaald. Anders krijgt niemand iets. Het proces kan een aantal maanden in beslag nemen, dus verwacht niet binnen twee weken al een bedrag op je rekening. De status van je aanvraag is te volgen via de link die je in je mail krijgt opgestuurd.

Omslagfoto: Unsplash @kylejglenn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *