Waarom Kooklessen Onmisbaar Zijn Op Reis4 min leestijd

Waarom Kooklessen Onmisbaar Zijn

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zelfs al ben je geen culinair wonder en is ‘wat een boer niet kent dat vreet ‘ie niet’ je levensmotto, hear me out. Meegaan met de gerechten die er geserveerd worden in lokale restaurants is niet alleen een teken van respect, het is ook nog eens een verrijking voor hetgeen wat je zelf kookt thuis. De beste tip die ik kan geven wanneer je weer op reis gaat: besteed eens een dag aan het nemen van kooklessen. Ik leg je uit waarom kooklessen onmisbaar zijn op reis.

 

#1 vakantiegebod: eet lokaal

Wanneer we onszelf willen vermaken, dan willen we doorgaans daar een directe beloning uit halen. Daarom zijn actiefilms zo prettig om naar te kijken, is alcohol een goede oplossing voor een avondje uit en kijken we graag naar mooie, grote tempels wanneer we op vakantie zijn in Thailand. Dingen die indirect een beloning opleveren zijn wat lastiger om onszelf voor te motiveren zoals studeren, een literair boek lezen of trainen voor een marathon. Ik geloof dat voor veel mensen dat met eten ook zo is. Als koken niet je passie is, dan kan het je waarschijnlijk ook niet zoveel schelen of er gewone rauwe ham op je bord ligt of Ibérico ham.

Toch vind ik het zo intens jammer om te zien dat mensen pizza bestellen terwijl ze in Indonesië op vakantie zijn, of naar Friet van Piet gaan in Griekenland. Mijn nummer 1 vakantiegebod: eet lokaal. Begin daarom bij het nemen van kooklessen. Op die manier leer je alles over de bekendste gerechten van het land, welke ingrediënten erin zitten en op welke manier ze bereid worden. Doordat je leert waarom een gerecht zo in elkaar zit, leer je het al veel meer waarderen.

Misschien lijkt het je nu wel wat, maar weet je niet zo goed waar je terecht kunt? Daarom hebben wij alvast een aantal van de leukste cooking hotspots voor je uitgezocht.

 

Lobong Culinary Experience (Ubud – Bali)

Lobong is niet de goedkoopste op Bali, maar zeker wel de beste. Je betaalt hier voor een dag 375.000 IDR, wat omgerekend nog steeds maar een kleine 25 euro is. Je begint ’s ochtends vroeg op de lokale markt waar Sunday of Sang je alles vertelt over Balinese ingrediënten en kruiden. Vooral Sunday is erg geliefd bij de oude dames die daar hun waar staan te verkopen. Na de markt ga je naar het familiehuis van Sunday die ze dankzij dit bedrijf hebben kunnen omtoveren tot een waar Balinees paradijs. Hier zullen uiteindelijk ook de kooklessen plaatsvinden. Niet alleen leer je hier over de technieken en smaken, maar ook over de Indische gebruiken. Na deze dag begrijp je veel beter waarom eten zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de cultuur.

 

Balinese Saté Lilit en Ayam Rendang gemaakt bij Lobong.
Balinese Saté Lilit en Ayam Rendang gemaakt bij Lobong.

 

Kata Thai Cooking Class (Karon – Phuket)

In Thailand zijn er tal van goede kooklessen te krijgen. Aangezien Phuket een populaire toeristenbestemming is willen we juist de mensen die daar naartoe reizen, kennis laten maken met de Thaise keuken. Kata Thai wordt gerund door Sally. Een erg gepassioneerde Thai die je met veel humor door de lessen heen loodst. Ook bij Kata Thai ga je eerst een rondje lopen door de plaatselijke markt om alles te leren over het eten (en tussendoor stiekem snoepen van lekkere stukjes fruit).

 

Ruiken aan Thaise basilicum bij Kata Thai.
Ruiken aan Thaise basilicum bij Kata Thai.

 

Kiss the Cook (Lissabon – Portugal)

Vlakbij de Tagus rivier kun je deze kooklessen volgen onder het genot van een glas port in een oud magazijn. De chefs hier weten werkelijk waar alles over Portugese gerechten en voegen daar nog een stukje geschiedenis en cultuur aan toe. Krijg je het niet op? Dan krijg je gewoon een doggybag mee. Daarnaast worden er ook cursussen aangeboden over bijvoorbeeld Indiaas eten, maar waarom zou je dat niet lekker bewaren voor als je in India bent? Je kunt hier ook terecht voor grote groepsarrangementen.

 

Yuka Mazda Cooking School (Tokyo – Japan)

Louter goede beoordeling over deze kookschool. Ben je nog een sushi-newbie? Dan kun je hier zeker terecht om je sushi-skills op te krikken. Yuka is een gastvrije instructeur en heeft veel geduld met mensen die nog weinig ervaring hebben. Maar Japans eten bestaat niet alleen uit sushi. Je kunt kiezen uit verschillende kooklessen en bijvoorbeeld ook leren om dumplings of Beef Gyudon te maken. Daarnaast geeft Yuka je voor de rest van je reis de beste tips voor lokale restaurantjes en cafés.

 

 

Reacties

  1. Johan zegt

    Nooit aan gedacht, maar kooklessen zullen zeker een goede manier zijn om de ‘echte’ lokale cultuur mee te maken.

    Toevallig nog tips voor Zuid Korea?

    • Susan Poeder zegt

      O’ngo Korean Culinary School in Seoul!! De koks spreken hier vloeiend Engels. Op zich wel handig. 😉 Leuke is hier dat je van te voren kan aangeven wat je kookniveau is zodat daar rekening mee wordt gehouden. Van basic soulfood tot advanced royal cooking.

      • Johan zegt

        Dank Susan! Ik had niet verwacht dat je echt een antwoord zou hebben op mijn vraag! 🙂

        Ik heb meteen geboekt; maandag leer ik om viskoekjes en tofu te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *