Review: Aspire Lounge Helsinki Airport5 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Swissport biedt wereldwijd airport lounges onder de namen Aspire Lounge en AspirePlus. In Nederland zijn de Aspire Lounge onder meer te vinden op Schiphol en Eindhoven Airport. Tijdens een recente citytrip naar Helsinki bezocht ik op de terugweg de Aspire Lounge Helsinki Airport, waar je in deze review alles over leest en bekijkt.

Helsinki International Airport

De internationale luchthaven van Helsinki is gelegen vlakbij de stad Vantaa, even ten noord van de Finse hoofdstad. Vanuit Helsinki ben je in iets meer dan een half op het vliegveld met de taxi of eigen auto. Met het openbaar vervoer is de verbinding ook uitstekend. Je doet er ongeveer dezelfde tijd over en het is een stuk goedkoper dan een taxi.

Helsinki Airport is een belangrijke hub voor de Finland en daarmee natuurlijk dé hub van de nationale carrier Finnair. De maatschappij verbindt Finland met de wereld. Denk aan bestemmingen als Hong Kong, Bangkok en Tokyo, maar ook Boston, Los Angeles en New York. Sinds kort is daar Doha in Qatar bijgekomen. Op deze route vliegt Finnair met de Airbus A330-300. Op andere long haul bestemmingen wordt de nieuwe Airbus A350-900 ook ingezet. De Finse airline vliegt overigens ook naar Amsterdam met de A350.

Naast Finnair vliegen de meeste grote maatschappijen op Helsinki. Denk aan British Airways, Lufthansa, Qatar Airways, SAS en natuurlijk KLM.

Toegang Aspire Lounge Helsinki Airport

In deze review van de Aspire Lounge op Helsinki Airport zullen we ook het toegangsbeleid behandelen. Omdat KLM op deze luchthaven samenwerkt met de Aspire Lounge kreeg ik als Flying Blue Platinum deelnemer gratis toegang met een gast. Als je geen status hebt, maar wel Business Class vliegt krijg je ook toegang. Vlieg je niet met KLM of heb je geen elite status bij Flying Blue? Dan is het ook mogelijk om toegang te krijgen middels een lidmaatschap van Aspire Lounges, Priority Pass of Dragon Pass. Aanschaffen van een nieuw Aspire Lounge Membership is overigens tijdelijk niet mogelijk.

Sommige andere airlines bieden ook toegang tot de Aspire Lounge voor hun loyale klanten en premium passagiers. Denk daarbij naast KLM en Air France aan Qatar Airways, Croatia Airlines, TUI, airBaltic en Czech Airlines. Tot slot is het mogelijk om toegang te kopen. Via de website van Aspire Lounges kost dit normaal € 39 per volwassene en € 22 voor kinderen tussen de 2-17. Kinderen van 0-1 jaar oud hebben gratis toegang met een volwassene. De openingstijden zijn dagelijks van 5.00 uur tot 21.00 uur.

Ontvangst Aspire Lounge Helsinki Airport

Na een heerlijk verblijf in Helsinki bij het Boutique Hotel Indigo (onderdeel van IHG One Rewards) is het alweer tijd om terug naar huis te gaan. Onze terugvlucht met KLM van Helsinki naar Amsterdam vertrekt om 18.10 uur, dus wandelen we rond 16.00 uur de luchthaven binnen. Netjes op tijd dus om nog even te relaxen voor de vlucht. De security check gaat redelijk snel, dus voordat we het weten staan we airside. Nu op zoek naar de lounge!

De Aspire Lounge is te vinden in Terminal 2, vlakbij Gate 27. In deze Terminal vertrekken alle vluchten naar Schengen bestemmingen. Bij Gate 27 neem je de trap omhoog om bij de ingang van de lounge te komen. Dit staat duidelijk aangegeven.

We melden onszelf aan middels de boarding pass. De ontvangst in deze lounge is wat koeltjes. Ik verwacht geen uitgebreid welkomstwoord, maar een glimlach kon er nog niet eens van af deze avond. Na de check van de boarding pass mogen we naar binnen.

We waren blijkbaar niet de enige reizigers die op dit tijdstip de lounge bezochten, het was namelijk aardig druk in de lounge! Alle stoelen waren bezet en het duurde even voordat er een plaatsje vrij kwam. Uiteindelijk vonden we een plekje aan het raam.

Faciliteiten Aspire Lounge Helsinki Airport

Zodra je de lounge binnenstapt sta je gelijk bij het drank- en maaltijdbuffet. Na het eerste buffet is er aan de rechterkant nog een trap omhoog. Op deze extra verdieping kun je ook plaatsnemen. Het aantal zitplaatsen is hier echter beperkt. Je hebt vanuit deze kant overzicht op de gates en winkels in het Terminal gebouw. Bij de trap naar boven zijn ook de sanitaire voorzieningen.

Loop je verder door dan kom je bij het gedeelte waar de meeste zitplekken te vinden zijn. Er zijn zowel kleine ronde tafeltjes met plastic stoelen als kleine fauteuils en banken met lage tafeltjes ervoor. Op die manier wordt er rekening gehouden met verschillende soorten reizigers. Achterin de lounge staan ook enkele hoge tafels met krukken. Daar achter is aan de rechter kant nog een klein buffet te vinden. Hier zijn naast koude ook warme gerechten te vinden.

Op verschillende plekken zijn stopcontacten geplaatst. Dat geldt overigens zeker niet voor elke tafel of stoel, zoals je dat wel in sommige andere lounges ziet.

De lounge is niet heel groot. Helemaal achterin is nog een gedeelte met extra zitplaatsen, maar dat is ten tijde van het bezoek gesloten. En dat is jammer gezien de drukte, maar dit kan natuurlijk ook te maken hebben met personeelstekort. De medewerkers hadden namelijk al grote moeite om met deze drukte alles goed opgeruimd en schoon te houden. Het aanvullen van het buffet werd wel snel gedaan.

Over bijna de volledige lengte van de lounge heb je door de hoge ramen uitzicht op de gates en start- en landingsbanen. Je ziet aan deze kant voornamelijk de short en medium haul Finnair toestellen. In de lounge is gratis WiFi aanwezig, maar je kunt ook de WiFi van de luchthaven zelf gebruiken. Beide verbindingen zijn snel en stabiel.

Eten en drinken

De lounge beschikt dus over twee buffetten. Het voorste buffet is vooral bedoeld voor warme en koude dranken en diverse hartige en zoete snacks. Er is naast koffie en thee ook keuze uit bier en verschillende wijnen.

Het buffet achterin biedt wat meer keuze. Daar kun je naast enkele koude gerechten ook kiezen uit warme soep. Het volledige aanbod van eten en drinken is inbegrepen bij de toegang tot deze lounge.

Service

De service in deze lounge is redelijk te noemen. De medewerkers in de lounge zelf zijn vriendelijk en behulpzaam. En alles wordt steeds erg goed aangevuld en schoongehouden bij de buffetten. In het zitgedeelte was dat schoonmaken wel wat minder, maar dat kwam ook de drukte. De service bij binnenkomst was ondermaats, er kon nog wel welkom of korte uitleg van af.

Bron foto’s Review Aspire Lounge Helsinki Airport: InsideFlyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *